Psihologija

Ogovaramo 52 minuta dnevno

Ogovoraranje je, nema sumnje, jedna od omiljenih ljudskih “disciplina”. Nema osobe koja uz kaficu ili čaj sa kolegama i prijateljima nije “oplela” po poznanicima, čak i kada za to nije postojao valjani razlog. Da svi tračare i da je to mnogima “duševna hrana” potvrdilo je i istraživanje kalifornijskog Univerziteta Riversajd, koje je predvodila Megan Robins.

Prema rezultatima ove američke studije ljudi u prosjeku ogovaraju 52 minuta dnevno, od 16 sati koliko su budni. Došlo se do zaključka da siromašniji i manje obrazovani ne tračare više od bogatih i obrazovanih, dok mlađi češće ogovaraju od starijih.

Ekstrovertne osobe sklonije su tračevima od introvertnih, dok žene ogovaraju više od muškaraca ali samo kada je riječ o neutralnim tračevima, odnosno razmjeni informacija. Istraživači su uporedili podatke 467 osoba starosti između 18 i 58 godina, koje su učestvovlai u jednoj od pet studija. Rezultati su pokazali da je oko 14 odsto učesnika ogovaralo nešto manje od sat vremena.

Gotovo tri četvrtine tračeva bilo je neutralno, a negativni tračevi dvaput češći od pozitivnih. Ogovaranja su se pretežno odnosila na poznanike, a ne na slavne osobe.

Send this to a friend