Psihologija

Optimisti imaju zdravije srce

Naučnici su utvrdili da optimisti imaju dvostruko veću šansu da im srce ostane zdravo nego oni koji na negativan način gledaju na realnost.

Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Health Behavior and Policy Review.

Način na koji gledamo na svijet može da direktno utiče na dužinu našeg života, tvrdi opsežno američko istraživanje. Ovo proučavanje, koje je vodilo nekoliko univerziteta u SAd i trajalo je 11 godina, na preko 5000 odraslih ispitanika, otkrilo je jasnu povezanost između srčanih oboljenja i pesimizma.

Ispitanici, starosti od 48 do 84 godine, zamoljeni su da popune upitnike koji govore o tome koliko su optimistični, kakvo im je mentalno zdravlje i sl.

Nakon što su uzeli u obzir krvni pritisak, indeks tjelesne mase, ishranu, fizičku aktivnost, upotrebu duvana i alkohola i nivoe šećera u krvi, istraživači su utvrdili da osobe koje su se u upitnicima pokazale kao najveći optimisti u prosjeku imaju dvostruko veću šansu da održe zdravlje srca i krvnih sudova od onih koji su po tom pitanju bili slabije rangirani.

Takođe se pokazalo da optimisti, u poređenju sa pesimistima, imaju bolje nivoe šećera i holesterola u krvi.

U cjelini, utvrđeno je da je optimizam povezan sa boljim navikama, zdravijim tijelom i manjim korišćenjem duvana. Drugim riječima: ako neko pozitivno gleda na svijet, to znači da u prosjeku ima veću šansu da poživi duže i kvalitetnije.

Vođa ovog istraživanja, prof. Rosalba Hernandez, izjavila je: “Osobe sa najvišim nivoom optimizma imaju dvostruko veće šanse za idealno kardiovaskularno zdravlje od pesimista”.

Interesantno je da ovo nije jedino istraživanje koje to tvrdi.

Naučnici sa Harvarda došli su do sličnog zaključka prije tri godine, doduše, na manjem uzorku. Oni su utvrdili da ljudi koji gaje nadu i osjećaju se srećno na duže staze smanjuju rizik od srčanih oboljenja i šloga.

Sa druge strane, stalna depresija ili strepnja povezana je sa većim rizikom od obolijevanja i manjom stopom preživljavanja kod već oboljelih. To istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Bulletin.

A jedno nezavisno istraživanje, objavljeno još godinu dana prije toga u časopisu European Heart Journal utvrdilo je da su i stres i depresija povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Autori ovog istraživanja su zaključili sljedeće (a to može da bude i zaključak ovog članka):

“Naši nalazi ukazuju da zadovoljstvo životom može da doprinese zdravlju srca”.

Tagovi

Send this to a friend