Psihologija

Osobine žene vođe: Probudite liderski potencijal u sebi

Žena lider – nije tajna da mnogi gledaju žene poprijeko zbog određenih osobina koje muškarcima donose poštovanje. Ovaj fenomen ima različite efekte koji ženama otežava napredovanje u korporativnom svijetu, jer se određeno ponašanje pripisuje isključivo muškarcima. Na taj način se poništava ideja da žena lider može biti podjednako dobra (ili čak i bolja) za pojedine uloge i pozicije. Ali frustrirajuće je što ovakva situacija dovodi do toga da žena zanemari svoj liderski potencijal.

Postoji razlog za to; ponašanja i osobine poput ambicije, asertivnosti i beskompromisne vizije su upravo osobine zbog kojih se žene na liderskim pozicijama često kritikuju, a koje su zapravo neophodne. Ali imamo dobre vijesti, ne morate da se obazirete na to. Najbolje što možete da uradite jeste da budete odgovorni za svoje divno, ambiciozno, šefovsko JA.

Žena kao zapovjednički lider („bossy“)

Kada čovjek preduzme odgovornost, on je vođa. Kada isto to uradi žena lider, dobija etiketu nekoga ko stalno naređuje. Ovo je čist primjer dvostrukog standarda. Zašto bi žena koja je lider bila negativno okarakterisana? Zašto ne bi neko, bilo žensko bilo muško, uzeo stvar u svoje ruke i bio šef? Samo se kod žene u biznisu riječi zapovijest, šef, lider posmatraju sa duboko negativnom konotacijom.

U stvarnosti, žene koje se bore za vodeću poziciju okarakterisene su kao neko ko stalno naređuje („bossy“). Za sada se izgleda to ne može izbjeći, zato ovakve oznake treba nositi kao ordenje časti. Zašto biste se stidjele nečega što volite da radite i u čemu ste dobre? Volite organizaciju, volite da vodite, da sarađujete, da usmjeravate svoje timove i uradite najbolji mogući posao? Samo naprijed! Ne dozvolite da tuđe osude i stereotipi utiču na vas.

Žena kao beskompromisni lider („oštrokondža“)

Svi vole beskompromisne ljude. Pogledajte samo kako se svi dive Toniju Starku ili Gordonu Remziju. Svi ih obožavaju zato što oni kažu i rade stvari koje niko ne smije, a svi bi htjeli. Oni ne trpe svakoga, govore sve što im je na umu, znaju šta treba da se uradi, i to i urade!

Ali kada je žena lider takva? Odjednom nije okarakterisana kao šarmantna, već kao „oštrokondža“. To je samo sinonim za nekoga ko zna šta mu treba i ko će se postarati da to i dobije. Svakako je lakše reći nego uraditi, naročito u okruženju koje vas konstanto sputava zato što ste jake volje i karaktera. Morate vjerovati svojim instinktima i intuiciji da biste uradili i rekli ono što treba, jer samo tako možete ostvariti svoju viziju.

Žena kao asertivni lider („teška osoba“)

Još jedna negativna osobina koja se lijepi za žene na liderskim pozicijama jeste ta da je neko teška osoba. To zapravo znači da ne pristajete na sve, da shvatate okolnosti određene situacije i da nećete lako odustati. Dakle, odbacite ovaj stereotip i shvatite da niko nije napredovao u poslu, politici, a da je pustio druge da diskutuju. Ako imate ideju ili se ne slažete sa nečim, slobodno recite. Liderstvo je nemoguće ako se plašite da progovorite.

Žena kao lider sa samopouzdanjem („naporna“)

Najgore je kada vas neko nazove napornim. Kada neko nazove nekoga tako, uvijek radi to sa oklijevanjem. Zapravo se implicira da je neko jako drzak kada ima toliko samopouzdanja u sebe i svoje vještine. Ali se upravo od lidera očekuje tolika doza samopouzdanja. Iako nije neophodno da svaki put uđete u sobu kao da posjedujete sve u njoj, valjalo bi da se s vremena na vrijeme vidi da ste sigurni u sebe. Vi znate svoju vrijednost i treba da nastavite da gradite samopouzdanje, naročito kada vas neko ili nešto izaziva.

Žena kao ambiciozni lider („agresivna“)

Hajde samo da se podsjetimo da ambicija nije loša. Ambicioznost se toliko vezuje za muški rod da se posmatra u negativnom kontekstu samo kada se govori o ambicioznoj ženi. Ali to je suština rukovodstva – imati viziju i cilj, i biti neumoran u potrazi za istim, biti žena lider. Smiješno je što žene često osjećaju potrebu da svoje ambicije ostave po strani, jer nam društvo nameće da druge stavljamo ispred sebe.

Dakle, prihvatite žene lidere onakve kakve jesu – ambiciozne, samopouzdane, beskompromisne. Društvo je to koje mora da se mijenja.

Tagovi

Send this to a friend