Psihologija

Ovih sedam znakova pokazuju da imate lažnog prijatelja

Svaka osoba ima svoje mane i vrline, pa tako i naši najbliži prijatelji. Ogromna je razlika između lojalnih osoba na koje se možemo osloniti u najtežim trenucima i onih uz koje nam i najradosniji dan postaje mučenje. Ovih sedam pokazatelja vas upućuju da imate lažnu prijateljicu.

Nikad se ne drži dogovora

Kašnjenje je sastavni dio života. Često kasnimo zbog okolnosti, a ne našom greškom. Međutim, ako u svom životu imate osobu koja stalno kasni i misli da se vi bespotrebno nervirate zbog te njene “simpatične” karakteristike onda je riječ o kvazi-prijateljici koja ne poštuje ni vaše vrijeme ni vas kao osobu.

Priča samo o sebi

Svi mi imamo potrebu za povjeravanjem svojim prijateljima, dijeljenjem dobrih i loših stvari u životima i povremenim držanjem “monologa” kad se uhvatimo u koštac s nekim problemom. Znak za uzbunu treba da uključite ako u svom životu imate osobu koja neprestano prebacuje na sebe i svoja stanovišta i ne zanima je vaše mišljenje. Da li postoji rečenica koju ta osoba ne počinje sa “ja”?

Flertuje sa muškarcima koji se vama sviđaju

Svaka žena je imala barem jednu prijateljicu u nekoj fazi života koja se namjerno udvarala muškarcima koji su se njoj sviđali. Ovaj klasični psihološki poriv za privlačenje pažnje i ‘liječenje’ niskog nivoa samopouzdanja jasan je znak za uzbunu, odnosno pokazatelj da je pravi trenutak za nove prijatelje.

Izbjegava vas kad je u vezi

Prijatelji koji vas zovu samo kada nisu u ljubavnoj vezi i nemaju planova za vikend, zapravo uopšte nisu vaši prijatelji.

Ne raduje se vašim uspjesima

Kad podijelite vijest o vjeridbi, novom poslu ili nekoj drugoj uzbudljivoj promjeni u životu, očekujete od prijatelja da se raduju vašoj sreći. Ako s druge strane dobijete mlaku reakciju ili prebacivanje teme bez obrazloženja, u društvu ste osobe kojoj nije dovoljno stalo ili je ljubomorna na vaša dostignuća.

Misli negativno

Svaka osoba je zaslužila da živi srećan i ispunjen život. Ako se družite s osobama kojima je sve crnjak, i vi ćete postati opterećeni negativnim mislima. Takvim osobama niko nije dovoljno dobar. Njima nijedan kafić ili prodavnica nisu dovoljno zanimljivi, a svaka predložena aktivnost im je dosadna i naporna. Ako prepoznajete ovaj način ponašanja u ljudima s kojima provodite vrijeme, možda bi trebalo da se okrenete pozitivnim uticajima u životu.

Tjera vas na loše ponašanje

Ko nije popustio pritisku okoline i povremeno otpustio društvene ‘kočnice’ sa svojim prijateljima na nekoj žurci? Uživanje u povremenim zabavama sastavni je dio odrastanja i života. Ali ako ste okruženi osobama koje su zainteresovane samo za žurke, koje vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih dužnosti i mame vas na oblike ponašanja koje su na granici sa zakonom, to je jasan znak da je vaš kvazi-prijatelj zapravo pijavica.

Send this to a friend