Psihologija Promijenite neke stvari već danas

Pet izmjena u govoru tijela za veće samopouzdanje

Govor tijela je nešto čime ljudska bića komuniciraju gotovo koliko i riječima, a samo nekoliko jednostavnih izmjena odmah signaliziraju da ste sigurni u sebe. Neke stvari su univerzalne, psiholozi kažu da prekrštene ruke ili noge uvijek djeluju kao da nešto skrivamo, ali neke su veoma individualne.

Ako vam je potrebno malo pomoći oko samopouzdanja u društvenim situacijama, iznenadićete se koliko mnogo znače ovi mali trikovi, primijenite ih već danas!

Opustite ramena

Kada smo napeti, često se to vidi i po držanju ramena. Možda ćete probati da se “skupite” u sebe, možda ćete ih zgrčiti i malo podići. Udahnite i polako ih opustite, vizualizujte kako vam glava “teži” uvis, a ramena na dolje. Nemojte ih zabacivati unazad jer to može da dovede do neprirodnog položaja isturenih grudi, ideja je da djelujete opušteno i samouvjereno.

Malo se nagnite ka sagovorniku

I kad kažemo malo, zaista mislimo malo! Čak i mala promjena ugla značiće da obraćate više pažnje, bolje slušate i fokusirani ste. Gledajte sagovornika u oči i zapamtite da opustite usne, nervoza često može da nas “natjera” da ih skupimo.

Usporite

Ako vas čeka neka stresna situacija, nervoza će vas ubrzati. Možda ćete hodati hitrije nego inače ili osjetiti potrebu da previše koristite ruke dok pričate. Udahnite duboko i podsjetite se da namjerno usporite, to će vas umiriti.

Budite “ogledalo”

Sigurno ste čuli za pojavu “ogledanja” – kada vodimo neki važan razgovor, ili čak kada flertujemo, pokušaćemo da imitiramo njegove pokrete kao da smo slike u ogledalu. U tim slučajevima dešava se nesvjesno, ali ga vi primijenite svjesno! Analizirajte govor tijela sagovornika, i “provucite” kroz svoj govor tijela neki njegov pokret.

Ne pretjerujte

Znamo, ovo je samo pet izmjena od desetina njih koje možete pronaći u raznim savjetima. Ne pokušavajte sve da ih primijenite odjednom, već jedan po jedan. Sami ćete osjetiti koja izmjena govora tijela je vama najprirodnija, ta će i dati najbolje rezultate.

Najvažnije je da zapamtite da niste sami, i da niko ne obraća toliko pažnje da bi pratio svaki vaš korak ili pokret bez treptanja – dok vi primjenjujete ove trikove u prostoriji punoj ljudi, vjerovatno većina njih primjenjuje svoje.

Send this to a friend