Psihologija

Pet pitanja koja će vam reći sve što treba da znate o nekoj osobi

Psiholozi su pronašli skup pitanja koja će vam pomoći da nekoga upoznate bolje kada ga prvi put sretnete.

Prvi sastanci obično su nezgodni jer jednom formirano mišljenje teško je promijeniti. Zato treba biti oprezan kada se prvi put susrećete s nekim. Ova će vam pitanja dati dublji uvid u njihovu osobnost i osobine.

1. Kako biste sebe opisali?
To se pitanje može činiti poput jednostavno, ali način na koji će netko odgovoriti otkriva puno o njemu, piše Tetribe. Na pitanje o tome kako bi se sami opisali, osoba će govoriti o svom poslu, porodici, prijateljima ili o bilo čemu što smatra važnim u životu.

To vam daje smjernice koje govore o njenim prioritetima, a način na koji razgovara također je bitan. Primijetite kakve riječi koristi.

2. Koji je vaš najveći uspjeh?
Ovo će pitanje otkriti prošlost osobe. Ono što smatra uspjehom i način na koji je postavila svoje ciljeve u životu ključna je informacija za vas.

Ovo dostignuće moglo bi biti bilo što, profesionalno, akademsko, lično, sportsko itd. Moglo bi biti i više toga ako je osoba orijentirana na postizanje ciljeva.

3. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu?
Ovo pitanje će razdvojiti ljude koji čitaju od onih koji ne čitaju i možete mnogo toga shvatiti o osobi na temelju odgovora. Neki bi mogli da probalu da vas oduševe tako što će se previše truditi i govoriti poput osobe koja čita.

Njihov odabir knjiga, časopisa može vam pomoći da formirate ideju o stvarima koje im se sviđaju ili ne.

Takođe će vam pomoći da se uključite u raspravu o različitim temama kao što su politika itd., te može otkriti njihov izbor rekreativnih aktivnosti, poput onoga što vole raditi u svoje slobodno vrijeme.

4. Koji je vaš posao iz snova?
Zahvaljujući ovom pitanju znaćete imaju li kreativnu ili zabavnu stranu.

Koliko brzo reaguju pokazuje jesu li ili nisu razmišljali o tome. Isto tako mnogo toga otkriva njihov trenutni posao ako rade kao profesionalci … ako su srećni ili nesrećni u tome. Budući planovi i ambicije takođe će se otkriti dok nastavljate s razgovorom.

5. Ko je vaš osobni heroj?
Obožavanje junaka je uobičajeno. Ovo pitanje će otkriti koga smatraju dovoljno vrijednim da ga vide kao uzor. To može biti član porodice, sportska zvijezda, slavna osoba ili autor. Ovo je sjajna prilika za učenje o njihovim vrijednostima.

Možete dobiti ideju o tome kakve stvari slijede i što žele postići u životu. Mogu spomenuti vrijednosti i kvalitete koje žele imati u sebi ili ono čemu se najviše dive u drugima.

Pa zašto ne isprobate ova pitanja prilikom sljedećeg predstavljanja strancu na zabavi ili ako vam se sviđa neko. Iako se mogu činiti kao osnovna pitanja, ako obratite pažnju na odgovore, oni će vam reći sve što treb da znate.

Send this to a friend