Psihologija

Pet stvari koje treba da praktikujete svaki dan ako radite od kuće

Rad na daljinu, odnosno od kuće, osim što olakšava, može da bude i izazov. Najvažniji problem jeste da se oni koji nisu u kancelariji osjećaju isključenima iz organizacije.

Rizici su što oni koji rade na daljinu teže imaju pristup informacijama, odnosno, sporije primaju uputstva koja su im potrebna za obavljanje posla. Takođe, menadžeri sumnjaju da su zaposleni koji rade od kuće isto tako efikasni kao i oni koji su u kancelariji.

Ali postoje dobre taktike koje mogu da premoste ove „rupe“, piše sajt Inc.c0m:

1.Fokusirajte se

Samo zato što radite od kuće, to ne znači da bi trebalo da prestanete da se tuširate, lijepo oblačite i sređujete kosu i nokte. Držite se rutine, neka vam dan kod kuće bude isti kao da ste u kancelariji.

2. Držite se nekih “kancelarijskih” rituala.

Psihološki, to će vam pomoći da premostite distancu i da učini da se osjećate srećnije. Ne morate da prestanete da šaljete smiješne mejlove, klipove i tekstove samo zato što ne sjedite više u kancelariji.

3. Koristite blogove kompanije i stranice da biste komunicirali sa kolegama.

Većina kompanija ima svoju stranicu ili blog, na društvenim mrežama ili na sajtu, koji se može koristiti za interakciju sa kolegama.

4. Držite se lista da biste bili organizovani.

Postoje razne aplikacije pomoću kojih možete da vodite liste, koje mogu da učine čuda za vašu produktivnost. Obratite pažnju na one koje su prilagođene funkcijama vašeg posla.

5. Razgovarajte i preko videa.

Nije dovoljno da razgovarate sa svojim kolegama i koleginicama preko telefona, uključite i kameru, i napravite video poziv. Na taj način osjećaćete se uključenijim.

Ako uživate u radu u kafiću, to je takođe dobro. Samo se postarajte da se potpuno fokusirate na takvom jednom mjestu, gdje ima puno ljudi koji razgovaraju, i smiju se. Ako treba sa nekim da se čujete preko video poziva, bolje je da onda ostanete kod kuće.

 

Send this to a friend