Psihologija

Pet tajni žena koje uvijek imaju vremena

U ovom haotičnom i prebrzom modernom životu, jasno nam je da je za naše psihičko zdravlje jako bitno da imamo malo vremena za sebe, ali ponekad se i to čini nemoguće. Ako vam se to dešava, vjerovatno neke stvari morate da promijenite da ne biste poludjeli.

Predstavljamo vam navike žena koje uvijek imaju vremena za sebe – učite od njih.

1. Bude se ranije.

Sad će neki odmah odbaciti ovu ideju pod izgovorom da i ovako moramo da ustajemo prerano, ali ako se probudite pola sata ili sat vremena prije ukućana i prije obaveza, to vrijeme je samo vaše. Čak i ako samo sjedite i pijete kafu u miru ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak i malo uživate sami sa sobom.

2. Postavljaju granice na poslu.

Osobe koje sve stižu sve da obave često zatvaraju vrata od kancelarije ili stavljaju slušalice ako rade u kancelariji s puno ljudi… Tako na poslu mogu potpuno da se posvete svojim radnim zadacima i obavezama i završe s njima brže i kvalitetnije. Ako obavljamo više stvari odjednom, to zapravo znači da će sve biti obavljeno površno, a potrošićemo više vremena nego da smo ih obavljali jednu po jednu.

3. Koriste pauzu za ručak – van poslovne zgrade.

Iako mislimo da nas ručak pred kompom ili u hodu čini produktivnijim, zapravo je suprotno. Ovo je zapravo idealna prilika da odvojite vrijeme za sebe i da se odmorite. To je izuzetno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno usredsrediti na ono što jedete – poješćete manje, zdravije i duže ćete biti siti.

4. Znaju da se isključe iz radne rutine i posvete svom hobiju.

Bez obzira na to da li možete da izdvojite samo 15 minuta do pola sata za svoja interesovanja, to je vreme važno jer se tada potpuno isključite i posvetite onome što vas raduje – vježbanju, crtanju, muzici… Samo pokušajte da ne potrošite to vrijeme vrteći se po društvenim mrežama, jer se tako nećete odmoriti.

5. Prave dogovore – same sa sobom.

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je istovremeno jako lako i jako teško. Lako ćete isplanirati kad želite vrijeme za sebe, ali ćete lako i “vrdati” u slučaju da nešto iskrsne. Planirajte prvo po malo, 15-minutna šetnja ili 10 minuta tokom kojih ćete meditirati, maknuti se od ekrana i uživati u parku. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti.

Send this to a friend