Psihologija

Pletenje kao joga za mozak

Petlja, petlja, još jedna petlja … Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans. Ruke zauzete, glava oslobođena od nepotrebnih misli, svijest je u stabilnom stanju ravnoteže…

Pletenje – misaona praksa meditacije i koncentracije, hobi koji zaokuplja milione žena širom svijeta. Uticaj pletenja je toliko snažan da ga je neurologija priznala novom jogom (za mozak).

Tokom jedne studije, u kojoj je učestvovalo više od 4000 žena koje se bave pletenjem iz cijelog svijeta, dokazano je da se tokom pletanja, vrlo često javlja stanje sreće. Relaksacija, otklanjanje stresa, samorealizacija, postaju dostupni ljudima koje se bave ovim hobijem.

Jeste li znali, ako pletete barem 3 puta nedjeljno, vaš nivo anksioznosti i stresa se značajno smanjuje? To djeluje na emocionalnu sferu, smiruje je, i doprinosi dugoočekivanom osjećaju ravnoteže. Takođe, osjetićete pozitivne promjene u različitim područjima života:

✔ Poboljšava se mentalno stanje. Rješavanjem psihičkih problema, povećaće se vaši duhovni resursi.

✔ Pažnja i koncentracija postaće vaš stalne saputnice.

✔ Razvoj finih motoričkih sposobnosti omogućiće vam da radite kućne poslove za koje ranije niste imali volju.

✔ Kreativnost će se razvijati i obradovaće vas neočekivanim manifestacijama.

✔ Samoprocjena će postići novi nivo – osjećaj postignuća za lijepo urađeni posao, i sigurnost u svoje snage, doprinijeće vašoj samouvjerenosti.

✔ Jednostavan način da se razvije strpljenje i istrajnost. Ništa vas neće izbaciti iz ravnoteže!

✔ Memorija će se poboljšati, a mozak će raditi znatno brže.

Potpuna predanost koju daje pletenje, ne može se uporediti ni sa čim što pružaju ostali hobiji. Mnogi naučnici vjeruju da pletenje pomaže ženama u starijoj dobi da ostanu prisebne i produže život.

Depresija i anksioznost mogu se pobijediti uz pomoć pletenja, a u teškim vremenima ovaj hobi će postati spas od raznih uznemirenja.

Send this to a friend