Psihologija

Pomozite sebi da postanete svjesni svojih i tuđih postupaka

Koliko puta ste u životu ishitreno odregaovali ili rekli nešto zbog čega ste se kasnije pokajali? Koliko puta ste bili povrijeđeni postupkom drugih i kajali se što niste odreagovali ili rekli nešto?

Mnogo je situacija iz kojih ste izašli kao pobjednik ili pokajnik. Možda ste tražili u sebi odgovore, pitali za savjet, a niste saznali šta je ispravno. Da biste iz svake situacije izvukli pouku, ostali pribrani i bili svjesni situacije koja vas je zadesila, morate priznati sebi da ste pogriješili, prihvatiti sopstvene greške, ali isto tako možete shvatiti da niste poraženi, nego da ste ispali VELIKI.

Američko-grčki mistik i filozof Georgij Ivanovič Gurđijev obilježio je početak nove duhovne ere Zapada. Školovan je u istočnjačkim manastirima sa ezoternim karakterom, odlučio je da prenese svoje učenje ezoterne prakse na Zapad.

Jedna od njegovih priča vas može natjerati da dobro razmislite prije nego što odgovorite na uvrede i spriječite bilo kakvu po vas lošu reakciju. To je priča o tome šta znači pošovati interval od 24 sata.

Kada je Gurđijev imao samo devet godina, njegov otac je umro. Njegov otac je bio siromašan. Na samrti, pozvao je Gurđijeva bliže i rekao mu:

“Nemam ništa da ti ostavim u nasljedstvo. Ja sam siromašan i moj je otac, takođe, bio siromašan, ali dao mi je jednu stvar, koja me je učinila najbogatijim čovjekom na svijetu, iako sam spolja ostao siromašan. Tebi mogu predati isto to. To je samo savjet. Možda si suviše mlad i nećeš moći sada da ga slijediš, ali zapamti ga. Kada budeš u stanju da djeluješ u skladu sa ovim savjetom, djeluj. Savjet je jednostavan. Ja ću ga ponoviti, a pošto umirem, slušaj pažljivo i ponavljaj za mnom, da bih umro zadovoljan što sam ti prenio poruku, koja se možda vjekovima prenosila sa oca na sina”.

Poruka je bila jednostavna:

– Ako te neko vrijeđa, iritira, provocira, samo mu reci: “Shvatio sam tvoju poruku, ali sam obećao ocu da ću odgovoriti tek poslije dvadeset četiri sata. Znam da si ljut, ja to razumijem. Doći ću poslije dvaeset četiri sata i odgovoriću ti.” I tako u svemu poštuj interval od dvadeset četiri sata.

Dječak je ponovio to što mu je otac rekao. Kada je ponovio poruku, otac je rekao:

– Dobro. Imaš moj blagoslov; sada mogu u miru da umrem.

Zatvorio je oči i umro. Gurđijev, iako je imao samo devet godina, počeo je da praktikuje savjet. Ako bi ga neko vrijeđao, on bi rekao:

– Doći ću posle dvadeset četiri sata da ti odgovorim, jer sam to obećao svom ocu na samrti. Sada ne mogu da ti odgovorim.

Ako bi ga možda neko tukao, on bi rekao:

– Sada možeš da me udariš; sada ne mogu da odgovorim. Poslije dvadeset četiri sata doći ću da ti odgovorim, jer sam to obećao svom ocu.

Kasnije je govorio svojim učenicima:

“Ova jednostavna poruka potpuno me je transformisala. Čovjek me udara, a ja ne mogu da reagujem u tom trenutku – nije mi ništa preostalo nego da posmatram. Ništa nisam mogao da uradim: Sad me taj čovjek udara, a ja moram da budem samo posmatrač! Dvadeset četiri sata ništa da ne radim. I posmatranje tog čovjeka stvorilo je neku novu vrstu kristalizacije u meni. Poslije dvadeset četiri sata sam mogao jasnije da vidim. U trenutku kada me je tukao bilo je nemoguće da jasno vidim. Oči su mi bile pune bijesa. Da sam odgovorio u tom trenutku, počeo bih da se borim sa tim čovjekom, udario bih tog čovjeka, i to bi bila nesvjesna reakcija. Ali nakon dvadeset četiri sata mogao sam da razmišljam o tome mirnije, tiše. Ili je on bio u pravu – ja sam uradio nešto loše i to mi je trebalo, zaslužio sam, da me tuku, vrijeđaju – ili on apsolutno nije bio u pravu. Ako je on bio u pravu, ništa mi nije preostajalo nego da pođem do njega i da mu se zahvalim. Ako apsolutno nije bio u pravu… tada nije imalo smisla boriti se sa čovjekom koji je toliko glup i radi takve potpuno pogrešne stvari. To je besmisleno, to je samo gubljenje vremena. On ne zaslužuje nikakav odgovor. Poslije dvadeset četiri sata sve dolazi na svoje mjesto, i postaje jasno”.

I sa tom jasnoćom i posmatranjem trenutka, Gurđijev se pretvorio u jedno od najvećih jedinstvenih bića ovog vijeka. I to je bila fundamentalna osnova cjelokupne kristalizacije njegovog bića.

Ti si uvijek spolja. Jednostavno posmatraj.

Send this to a friend