Psihologija

Postoji li muški i ženski mozak?

Vjekovima se vode rasprave o tome da li je ženski mozak različit u odnosu na mozak muškaraca, i da li je ta razlika formirana već u genima ili na nju utiče sredina u kojoj nas vaspitavaju.

Očigledno je da u većini kultura dječake i djevojčice odmah po rođenju podstičemo da se igraju na drugačiji način. Tako u njih ugrađujemo kulturnu matricu koja ih rodno određuje. Taj pravac, koji pretpostavlja da se rod bira, a ne da se nasleđuje, dobio je zamah u posljednje vrijeme u svijetu. Oni se zalažu za postojanje više rodova koji preciznije definišu njihov polni identitet.

Međutim, pojavile su se i naučne knjige i novinski članci koji predstavljaju najnovija naučna dostignuća iz ove oblasti. Oni ukazuju da ipak postoje velike genetske razlike između muškog i ženskog mozga.

Opšta slika, tako, govori da su muškarci bolji u matematici, a žene u čitanju i svemu što se tiče emocija. Izraelski naučnici su sproveli istraživanje na 1.400 ljudi čija starost je između 13 i 85 godina. Skeniran im je mozak, pod uticajem audio-vizuelnih nadražaja, a stručnjaci su pratili moždanu aktivnost.

Utvrđeno je da postoji 29 područja mozga koja se međusobno razlikuju, zavisno od toga da li je osoba muškog ili ženskog pola.

To su područja koja se nalaze u raznim djelovima mozga. Te regije su zadužene za obradu slike, zvuka, emocija, govora, kretanja.

Ono što istraživanje čini zanimljivijim jeste da je jedan dio istraživanja uključio i osobe nedefinisanog pola i roda. Naime, kod svih ispitanika, bez izuzetka, postoji podudaranje između fizičkog (muški i ženski) i moždanog pola. Svaki muškarac, bez obzira kako se izjašnjavao i osjećao, je bio bolji u matematici, brzom zaključivanju i prostornoj orijentaciji od žena.

Okruženje nas mijenja. Tako je tehnološki napredak više pogodovao muškarcima, ali polako stiže era tzv. mekanih vještina (soft skills) u kojima se ženski mozak izuzetno snalazi. Ipak, nikakva industrijska, kulturna ili tehnološka revolucija ne mogu promijeniti milenijumski zapis da kada se rodite u vama je zapisano vaše polno i rodno nasleđe.

1 Komentar na "Postoji li muški i ženski mozak?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend