Psihologija Bježite glavom bez obzira

Prepoznajte narcisa i sačuvajte sebe od takve ličnosti

Bajke nas uče da vjerujemo u ljubav i da ona sve pobjeđuje, ali kada odrastemo, shvatimo da to nije tako. Ponekad izaberemo pogrešne ljude i zaglavljujemo u vezama iz kojih ne možemo da se iščupamo, piše Super žena.

Narcizam je prošle godine proglašen za riječ godine. Zato je veoma aktuelna tema – veza sa narcisoidnim tipom ličnosti, bilo da vam je kolega, partner ili roditelj. Oni koji su u vezi sa narcisom neminovno izlaze kao žrtve, odnosno povrijeđeni, bez jasne predstave o tome šta im se desilo.

Pojam patološke narcisoidnosti objasnila je autorka Ramani Durvasula u knjizi “Ostati ili otići” koja je odnedavno prevedena i kod nas. Durvasula kao vodeći stručnjak u oblasti poremećaja ličnosti upozorava na ovu vrstu partnera i daje smjernice kako da sačuvate sebe u tom odnosu.

Kako da prepoznate narcisa?

“Patološki narcisi imaju destruktivne posljedice po ljude koji su sa njima u kontaktu. Oni bazični nedostatak svoje ličnosti kompenzuju tako što zauzimaju superiornu poziciju i to im je vrsta odbrambenog mehanizma”, otkrila je psihoterapeut Aleksandra Đurić na događaju povodom predstavljanja knjige “Ostati ili otići”.

Teško je biti u kontaktu i mentalno opstati u toj vrsti odnosa, jer kako kaže, narcisima nedostaje empatije, nemaju osjećaj griže savjesti, imaju osjećaj grandioznosti i vješti su manipulatori.

“Sposobni su da osjećaju ljubav sve dok je ta ljubav vezana za njih same. Za njih je sve velika predstava. Dokle god se potkrepljuje ideja o njihovoj veličini, grandioznosti i važnosti, oni će biti sposobni da odglume ljubav. Onog trenutka kad dožive kritiku, doživljavaju je vrlo tragično, kao odbacivanje.”

Najčešće su narcisi bili žrtve velikog psihološkog, emotivnog, pa čak i fizičkog zlostavljanja, odbacivanja i ignorisanja. Djeca često umiju da budu konarcisoidna, odnosno da u budućnosti traže to što su vidjeli u kući. Narcis može da postane i prezaštićena osoba ili osoba koju drugi hvale bez pokrića, zaključuje psihoterapeut.

Cijena života sa narcisima je gubitak individualnosti, samopouzdanja, mentalne snage i potpuna emotivna iscrpljenost. Traže potpunu fokusiranost na njih, vrlo su egocentrični, u odnosima traže partnera koji će im biti potpuno potčinjen.

Veoma su inteligentni i podmukli

“Kad osjete da im partner izmiče, u stanju su da ponove krug lijepog ponašanja koje je odglumljeno. Pošto su izuzetno šarmantni i dosta inteligentni, umiju i po nekoliko puta da obrnu krug u tom lijepom ponašanju. U stanju su da odglume emocije, vrlo su vični u laskanju i u traženju slabe tačke na osnovu koje manipulišu i osvoje partnera. Kad izgube pažnju, usmjeravaju se na novu žrtvu, a partnera ostavljaju sa velikim znakom pitanja gdje je ona ili on pogriješio u tom odnosu”, ističe Đurićeva.

Osim psihički, narcis umije da bude i fizički nasilan

Kod nasilnika i kod osoba sa narcisoidnim poremećajem postoje neke zajedničke osobine.

“Nisko samopouzdanje, nestabilnost (periodi ružnog ponašanja nisu konstantni. Ide tenzija, nasilje, pa izvinjavanje i sve tako u ciklusima), zanemarivanje u djetinjstvu, kretanje između grandioznosti i praznine, kontrolišuće ponašanje odlikuju i jedne i druge”, napominje profesor Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije.

Da li ostati u takvoj vezi?

Pošto žrtve vremenom pristaju na sve manje, sve se više ograničavaju i pristaju na sve više kompromisa, nastupa osvješćenje.

“Pošto narcis želi potpunu kontrolu i želi da zavisite isključivo od njega, nikako ne prekidajte odnos sa porodicom i bliskim prijateljima, jer ta izolacija je pogubna po vas. Koji god da je razlog vašeg neviđanja sa bližnjima, bilo da je to zato što se stidite što ste i dalje u toj vezi ili zato što vaš narcis traži mane vašim bližnjima, kad vas na perfidan način izoluje, ostajete bez socijalne i porodične podrške”, savjetuje Đurićeva.

Osim toga, dodaje, važno je da imamo jasna pravila u glavi šta je u redu i šta su nam granice dozvoljenog kada je tuđe ponašanje u pitanju.

Kad prestanemo da obigravamo oko njih i prestanemo s tom fantazijom da ćemo ih spasiti, okrenemo se sebi i svojim potrebama i obnovimo prijateljske kontakte, postaćemo im dosadni. Njima treba publika, osoba koja će da aplaudira i da se divi. Kada toga nema, naći će novu žrtvu.

Radojičićeva ukazuje i na to da ako odlučite da ostanete s ovom osobom, bez obzira da li to radite zbog djece, iz materijalnih ili religijskih razloga, da treba da smanjite očekivanja.

“Morate da zaboravite na to da će neko istinski da vas razumije. Narcisa možete da natjerate da dođe negdje na vrijeme, ali ne možete da očekujete da se on izmjesti i razumije vas ako recimo imate neki problem na poslu. Možete da razgovarate o vremenu ili sportu ako ga to interesuje, ali ne da imate suštinsku emotivnu ili psihološku podršku.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MDC
Gost
MDC

Šta je ovo, skoro svaki tekst iz psihologije je protiv muškaraca: na slici je jasno ko je narcis, a i zna se ko umije da bude “fizički nasilan” 🙂 Odakle ovo preuzimate?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

te textove bira ova riba što nas satanizuje u rubrici sex&love.
evo danas veli da moraš glumiti papučara da bi te žena cijenila.

MDC
Gost
MDC

A vidjeh. Što rece jedan, odakle one znaju da smo papučari dok ih ne oženimo? A posle je dockan.

Srećna žena
Gost
Srećna žena

Nikad nije dockan💋

MDC
Gost
MDC

Srećna, udata, ili oboje?

POJK
Gost
POJK

Nema većih narcisa od zgodnih riba koje svi muškarci hvale kako bi ih “odveli” u krevet, a one onda stvarno uobraze da im se moze i rijetko koja takva se uda, a najveći broj se brzo razvede jer narcisoidnost prevlada. Pa se na kraju zapitaju zašto lijepe dame nemaju porodice nego žive same? A pored toliko udvarača.

Send this to a friend