Psihologija

Promijenite sebe i svijet će se promijeniti

Psiholozi nas uče da velika čovjekova moć leži u tome da mijenjanjem sebe možemo promijeniti svijet. Jer, nikad se svijet i nije mijenjao radi pojedinca ili grupe. Jednostavno, ne moramo uraditi neke kolosalne stvari, ne moramo izgovarati neke nezaboravne parole da bismo bili veliki i da bismo počeli priču o promjeni. Ne postoje mala i beznačajna djela. Postoje samo ona koja su dobra i ona koja to nisu.

Danas, pored škole, obrazovanja, napretka u tehnici, kulturi i civilizaciji, sve je više nereda na zemlji. Nestaje zadovoljstvo, mir, izgubljen je osjećaj za moral. U velikoj mjeri su narušene ljudska sloboda i čast. Zatim, nikad više diploma kao danas, a nikad manje ljudi. Sada nam diplome i titule služe da bismo dokazivali sebe i potcjenjivali drugoga.

Svakog dana slušamo: Diplomirao je to i to, doktorirao na tome i tome, specijalizirao na tome i tome. A nikad ne čujemo da je neko diplomirao na sebi.

Današnjeg čovjeka je veoma teško natjerati da razmišlja o sebi i svojim postupcima. To je zato što tokom školovanja izgrađuje samo lijepo mišljenje o sebi i druži se samo sa onima koji ga hvale i uzdižu, makar to bilo i neistinito. Sa druge strane, nikako ne želi da se druži sa onima koji će ga savjetovati, kritikovati i ukazivati na pogrešne stavove. Zlatno je pravilo da se od svakoga može naučiti nešto korisno.

Poznata je izreka Martina Lutera Kinga, u kojoj citira Gandija, koji predlaže da budemo promjena koju želimo da vidimo u svijetu. Promjene koje želimo da vidimo u svijetu koji nas okružuje morale bi, prije svega, biti promjene u nama samima. U našim postupcima, porodicama, komšijskim odnosima, poslovnom i radnom okruženju.

Ljudi su onakvi kakvi žele da budu. Ne možete ih mijenjati, ali ih itekako možete pokrenuti da promijene sami sebe.
Pojedinac je osnova društva, on je temelj. Društvo možemo mijenjati ako promijenimo sebe, jer ako promijenimo sebe tada podstičemo i sve naše bližnje da se mijenjaju. I to ne silom, već sopstvenim izborom. Pokrećemo lančanu reakciju na nivou čitavog društva. Brutalan čovjek stvara brutalno društvo puno nasilja i mržnje. Nježan čovjek stvara nježno društvo puno ljubavi i poštovanja.

Svaki čovjek je neponovljiv entitet, jedinstvena cjelina, neprocjenjiva riznica različitih potencijala, afiniteta, želja i sklonosti.

Tako da, ukoliko želimo bolju državu, mijenjajmo pristup. Jednostavno, umjesto cjelodnevnog ispijanja kafe i kritikovanja onoga što nije dobro, učimo više, dajmo konstruktivan prijedlog kako da se problem riješi. Budite mladi i svoji, ali i dovoljno hrabri da promjenu počnete sa sobom, u svojoj kući i svom dvorištu.

Send this to a friend