Psihologija

Promjene koje ukazuju da duša pati

Ilustracija

Tuga je normalna reakcija na određeni gubitak i podrazumijeva prihvatanje teške i neprijatne realnosti. Zbog tuge duša pati, a ako nas sve više obuzima, tijelo prestaje sa svojim redovnim aktivnostima. Dakle, u tom slučaju, naglo gubimo energiju i osjećamo potrebu da se izolujemo od drugih ljudi, prenosi stil.

Razdražljivost

Ako osjećate tugu znači da emocionalno niste spremni da pričate o ozbiljnim temama niti trivijalnim humorističkim situacijama. Vaš mozak radi tako da može da razmišlja i komentariše samo trenutne situacije. Dakle, sve što se nalazi izvan tog polja djeluje iritirajuće jer se um bori s tugom i razgovor o neki drugim stvarima postaće teret.

Umor

Da li ste nekad bili u situaciji da osjećate konstantan umor duže vrijeme, ali ne možete sebi objasniti razlog?

Bez obzira koliko spavate vi jednostavno nemate energije kao prije. Iza toga može da stoji tuga koja vas lagano obuzima i usporava vaše aktivnosti dok to odjednom ne postane vaše trajno stanje.

Polagano pričanje

Da li nekad usporite brzinu govora i nije vas briga koliko će trajati nešto što izgovarate? Uzrok tome može biti tuga jer u takvom stanju nemate motivacije za razgovor.

Bolovi u leđima

Kičma drži cijelo tijelo tokom dana i noći, a na nju najjače djeluje stres.

Bol obično kreće od donjeg dijela i širi se po leđima. Koliko god da pokušavate da se opustite, bol neće prestati jer nije fizički, već i psihički, ali će da se manifestuje na taj način.

Loš san i često buđenje

San je jedan od presudnih faktora u borbi s tugom. Duboki san kroz određeni period pomaže da pobijedimo stres.

Ako vaše tijelo i dušu obuzela velika tuga, vi nećete moći da spavate normalno i kada uspijete da zaspite, često ćete se buditi tokom noći.

Kada se probudite ujutru, osjećaćete se “mrtvi umorni”, kao da oka niste sklopili.

Neprestane glavobolje

Glavobolja je jedan od prvih simptoma tuge. Napor koji stvaraju misli i nadmoćnost negativne energije u vašem umu pritiska kognitivne sposobnosti što uzrokuje jake glavobolje. Bolovi često počinju od potiljka i mogu da se prošire na cijelu glavu. To može dovesti i do opadanja kose.

Promjena u načinu hoda

Jeste li primijetili da se nekad vaš hod promijeni svaki put kada zalutate u negativne misli? Dakle, počnete da vučete noge ili vam se uspori tempo, a to može biti zato što ne želite nigdje da idete i hodate samo zato što morate.

Send this to a friend