Psihologija

Psi mogu da nanjuše stres u dahu njihovog vlasnika

Psi mogu da nanjuše stres u dahu njihovog vlasnika

Naši krzneni drugari su još jednom dokazali koliko dobro umiju da prepoznaju naša osjećanja – ovog puta u naučnom testu njuškanja.

Naučnici su otkrili da psi mogu da osjete stres u našem dahu i znoju.

Četiri psa, kućni ljubimci koje su vlasnici dobrovoljno prijavili, obučeni su da „izaberu“ jednu od tri bočice sa mirisima.

I u više od 650 od 700 testova, uspješno su identifikovali uzorak znoja ili daha osobe pod stresom.

Istraživači sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu se nadaju da će njihova studija, objavljena u naučnom žurnalu Plos One, pomoći u obuci terapijskih pasa.

Psi doživljavaju svijet oko njih kroz mirise.

Njihove izuzetno osjetljive sposobnosti otkrivanja mirisa se koriste za pronalaženje droga, eksploziva i bolesti, među kojima su određene vrste raka, dijabetesa, pa čak i kovida.

„Imali smo mnogo dokaza da psi mogu da osjete miris ljudi koji je povezan sa sa određenim zdravstvenim stanjima ili bolestima, ali nemamo mnogo dokaza da mogu da osjete razlike u našem psihološkom stanju“, rekla je glavna istraživačica Klara Vilson.

Dobrovoljci, njih 36, bilježili su nivo stresa koji osjećaju prije i poslije rješavanja teškog matematičkog problema.

U svakoj bočici je bio uzorak njihovog znoja ili daha prije ili poslije – sve dok su im krvni pritisak i puls takođe bili uvećani.

A ukoliko bi psi Trio, Fingal, Sut i Vini stali mirno ili sjeli ispred uzorka „pod stresom“, dobili bi nagradu u vidu omiljene pseće poslastice.

Send this to a friend