Psihologija

Razvijaj svoju velikodušnost bez svjedoka

Georgij Ivanovič Gurđijev je bio čuveni jermenski filozof, utemeljjivač metafizike, uticajni duhovni učitelj s početka, pa sve do polovine 20. vijeka. Divio mu se Henri Mur, a pričalo se da je bio ruski agent na Tibetu. Staljinu, kog je znao od djetinjstva, je rekao da nikada neće postati čovjek jer ne posjeduje velikodušnost i da mora da se mijenja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ga je pozivao u Njemačku više puta, ali je Gurđijev to odbijao.

Iako zvanično nigdje nije dokumentovano, vjeruje se da je Gurđijev imao sedmoro djece. Njegovi savjeti ćerki Rejni su vrlo upitni po samoj autentičnosti jer nigdje zvanično nije potvrđeno da je filozof zaista imao ćerku s tim imenom.

Ipak, ko god da je autor ovih redova, činjenica je da su oni pravo blago.

“Razvijaj svoju velikodušnost bez svjedoka. Jedino tada će ona moći da odigra svoju pravu ulogu. Budi svjesna u svakom trenutku šta misliš, osjećas, želiš i radiš. Uvijek završi ono što si započela, a ono što radiš, radi na najbolji mogući način.

Nemoj se vezati ni za šta što može da te uništi na duže staze. Sredi tamo gdje si napravila nered. Nauči da primaš i zahvali se za svaki dar. Prestani da se samoprocjenjuješ. Ne laži i ne kradi. Ako to radiš, lažeš i kradeš samu sebe. Ne zauzimaj previše prostora i ne pravi buku i beskorisne gestove.

Nemoj da dozvoliš da te impresioniraju jake ličnosti. Ne prisvajaj ništa i nikoga i dijeli ravnomjerno. Jedi i spavaj samo onoliko koliko je neophodno. Ne sudi. Velikodušnost daje, a ne uzima.

Ne gaji nepotrebna prijateljstva i nemoj se prodavati. Poštuj ugovore koje si potpisala i riječi koje si dala. Budi tačna. Ne zavidi na uspjesima drugih i govori samo ono što je neophodno.

Nemoj misliti samo o pogodnostima koje će ti donijeti tvoje djelovanje. Nikad ne prijeti i uvijek ispuni svoja obećanja. Tokom rasprave, probaj da obuješ tuđe cipele. Priznaj ako te neko prevaziđe. Čak i ako to samoj sebi učiniš. Ne slijedi trendove i pobijedi svoje strahove.

Pomozi drugome. Takva velikodušnost pomaže.

Transformiši svoju gordost u dostojanstvo i svoj bijes u kreativnost. Preokreni svoju pohlepu u poštovanje ljepote i svoju zavist u divljenje drugim ljudima.

Ne hvali, ali i ne vrijeđaj sebe. Brini se o nečemu što ti ne pripada kao da je tvoje sopstveno. Razvijaj maštovitost. Ne izdaj naređenja samo da bi bila zadovoljna što si poslušana. Plati za pružene usluge. Ne propagiraj svoj rad i svoje ideje.

Ne pokušavaj da probudiš u drugima osjećanja prema sebi kao što su: sažaljenje, naklonost, divljenje, saosjećanje. Nikad se ne zadužuj, kupuj i plaćaj odmah.

Ako nekog uvrijediš, izvini mu se. Ako si nekog uvrijedila u javnosti, neka i izvinjenje bude javno.

Ne brani ideju samo zato što je tvoja već zato što je dobra. Ne čuvaj nepotrebne stvari. Nikome ne podnosi račune, budi sama svoj sudija. Nemoj sebe definisati na osnovu onoga što posjeduješ. Ne pričaj nikad o sebi osim ako ne želiš da daš mogućnost promjeni.

Kad se razboliš, umjesto da mrziš taj bol smatraj ga svojim učiteljem. Ne posmatraj iz ugla već gledaj pravo. Tamo gdje živiš, ostavi mjesto za to što je sveto. Kad nešto realizuješ, ne uzdiži svoje napore. Ako odlučiš da radiš za druge, radi to sa zadovoljstvom. Ako sumnjaš između uraditi i ne uraditi, rizikuj i uradi.

Kad neko ima svoju publiku, nemoj mu se suprostavljati i ne kradi mu publiku. Velikodušnost je umijeće življenja. Živi od novca koji si sama zaradila i nikada nikog ne posjećuj samo da bi ispunila svoje vrijeme.

Ako meditiraš i đavo dođe, primoraj đavola da meditira.”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend