Psihologija

Refleksologija, nova metoda liječenja

Refleksologija je vrsta alternativne terapije koja se zasniva na ideji da različite tačke na stopalima (i rukama) odgovaraju specifičnim mišićima ili organima u tijelu.

Refleksolog će vršiti pritisak na ove tačke kako bi oslobodio napetost, poboljšao cirkulaciju i unaprijedio zdravlje u srodnoj oblasti tijela. Na primjer, u slučaju da ste imali nekih problema sa ušima, refleksolog bi se fokusirao na korijen malog prstadok je kod srčanih problema, fokus na centru stopala.

Da li to stvarno funkcioniše?

I da, i ne. Malo je naučnih dokaza koji podržavaju teoriju da dodirivanje određenih djelova stopala može uticati na određene djelove tijela. Međutim, mnoge studije pokazuju da refleksologija može biti korisna za opšte stanje, povećavajući opuštanje i snižavajući stres (slično drugim oblicima masaže).

Kakav je ojsećaj?

Tokom sesije refleksologije, cipele i čarape se skidaju, a vi ćete ili sjedjeti ili ležati u udobnom položaju. Za razliku od masaže stopala, vaš refleksolog obično ne koristi nikakve losione ili ulja, već će vršiti pritisak prstima u skladu sa određenom mapom. U zavisnosti od vaše lične tolerancije bola i procesa koji se dešavaju u vašem tijelu, refleksologija može ponekad da bude i malo bolna. Ali, generalno, većina ljudi smatra da je to prijatan osjećaj. Tipična sesija refleksologije traje 30 do 60 minuta.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Love Me now
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Love Me now
Gost
Love Me now

Nova ?
Jeste , za lidere u regionu, za ostale budale kao npr Kineze onda je jedno 4-5 hiljada godina,
A i mi smo gori sto citamo svasta

Send this to a friend