Psihologija Zbog samoće ispašta cijeli organizam

Samoća može dovesti naše tijelo u smrtnu opasnost

U samoći nema ničega dobrog niti pozitivnog, ne ispašta samo psiha već i cijeli organizam, tvrde američki naučnici.

Najnovija studija otkriva da samoća može dovesti naše tijelo u smrtnu opasnost. Istraživači s Univerziteta u Čikagu ustanovili su da samoća može izazvati imunu deficijenciju, kao i brojne ozbiljne poremećaje. Da bi razumjeli posljedice izolacije na ljudski organizam, naučnici su podvrgnuli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina nizu testova.

Među učesnicima eksperimenta bilo je onih koji su se osjećali “veoma usamljeno”, dok su drugi sebe smatrali okruženim prijateljima i bližnjima. Kao što to obično biva, misterija je riješena na polju genetike: istraživači su kod osoba koje pate od izolovanosti uočili da su pojedini geni (vezani za imunološki sistem) znatno aktivniji.

Ova pretjerana aktivnost nepovoljno utiče na funkcionisanje imunološkog sistema, čime se pospješuju inflamatorni procesi, koji, pak, mogu prouzrokovati razne, prije svega, kardiovaskularne patologije. Iz toga su stručnjaci zaključili da loš rad imunološkog sistema može dovesti do povlačenja u sebe.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PupoljakSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pupoljak
Gost
Pupoljak

Samoća i usamljenost nisu isto. Samoća je kad si svojom voljom sam (dakle, želiš da budeš sam), a usamljenost je kad si nevoljno sam i nesrećan. Vjerujem da se u tekstu misli na usamljenost. Kako god, čovjek je najčešće nesrećan i isfrustriran zbog drugih ljudi kojima je okružen…

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

čovjek nije ostrvo.
ali … čovjek je čovjeku vuk.

Send this to a friend