Psihologija

Šarena terapija: Crvena podstiče seksualnu energiju, teget liječi prehladu, plava olakšava disanje…

Foto: Depositphotos

Svaka boja ima određeno značenje i to već sigurno znate. Bili mi toga svjesni ili ne, boje nas okružuju od prvog dana našeg rođenja i imaju veliki uticaj na naše emocije i način na koji izražavamo svoja osjećanja.

Boje su povezane za razne energetske centre u našem tijelu i utiču ne samo na našu psihu već i na rad pojedinih organa. Crvenom bojom podstičemo seksualnu energiju, odjeća indigo boje bolje grije i liječi prehladu, bronhitis i upale pluća. Plava boja pozitivno utiče na zdravlje i olakšava disanje, a žuta preventivno djeluje na kožne infekcije.

Opšte važeće pravilo glasi: jake boje izazivaju snažne tjelesne reakcije, dok one prigušene smiruju.

Tajna je u svjetlosnim talasima

Poznato je da svaka boja ima svoju talasnu dužinu i zbog toga ih naše oči doživljavaju drugačije. Baš kao i informacije, svaka boja posredstvom nerava nailazi na reakciju različitih organa. Sličan proces se dešava i u uhu, visoki tonovi, istina, nadražuju uho ali nam istovrmeno i trnu zubi.

Naučno je dokazano da najmanju talasnu dužinu ima ljubičasta boja, zatim plava i zelena. Žuta boja označava sredinu, a narandžasta se bliži gornjoj granici. Crvena boja predstavlja kraj spektra koji je vidljiv okom, iza nje se već nalazi oblast infracrvenog zračenja.

Na suprotnom, donjem kraju spektra nalazi se ultraljubičasto zračenje, koje iako ljekovito, može da bude i veoma opasno. Izaziva tamnjenje kože, ali i toplotni udar, uništava opasne mikrobe, ali s druge strane, zajedno sa njima uništava i ćelije.

Boje ne registrujemo samo očima, na njih reagujemo i kožom i promjenom pulsa, što se tačno može utvrditi kod slijepih ljudi. Njihovo čulo dodira je, zbog hendikepa, daleko savršenije, tako da boje bukvalno osjećaju pod prstima. Upravo na taj način se i može dokazati djelovanje boja na druge organe, jer se tjelesne reakcije, za razliku od duševnih, mogu mjeriti.

Svaki čovjek zrači posebnom bojom

Terapeutski sistem ljekovitog djelovanja boja vremenom su razradili hindusi i muslimani koji su vjekovima pratili njihovo djelovanje. Utvrdili su da boje ne izazivaju nikakve neželjene kontraindikacije i otkrili da nijedna boja sama po sebi nije dobra niti loša, svaka može da se iskoristi za dobrobit čovjeka.

Otac medicine, Hipokrat, godinama je povezivao moć boja sa karakterom čovjeka i utvrdio je postojanje četiri glavna tipa temperamenta: sangvinik – crvena, kolerik – žuta, flegmatik – zelena i melanholik – plava. Nagovijestio je činjenicu da svaki čovjek ne samo da percipira boje već da ih zavisno od svoje prirode, psihičkog stanja i ponašanja i zdravstenog stanja – zrači.

Upravo je ova aura jedan od razloga što su nam neki ljudi već na prvi pogled simpatični, a drugi ne.

Crvena boja vibrira životnom snagom i samopouzdanjem

Crvena boja je od najstarijih vremena u monogim narodima imala posebno mjesto i značenje. Stari Egipćani su sebe smatrali crvenom rasom i zbog toga su tokom vjerskih ceremonija svoja tijela farbali ovom bojom.

Ona je najvidljiviji izraz životne snage, energije, seksulanog uzbuđenja i ljubavne strasti. Osnažuje i podstične na fizičku aktivnost, ali i upozorava na opasnost. Psiholozi to objašnjavaju time da se vezuje sa krvlju. Odjeću crvene boje najbolje je nositi kada osjetimo manjak samopouzdanja. Ona nam pomaže da prikupimo i zadnji atom snage kada se nalazimo pred donošenjem važnih životnih odluka.

Crvena je i boja strasti i vječne ljubavi, a naučno je dokazano da su muškarci obučeni u crvene boje daleko privlačniji ženama jer zrače samopouzdanjem i seksualnošću. Sa zdravstvenog aspekta, crvena boja ubrzava oporavak i podstiče rad želuca. Povećeva krvni pritisak, i koristi se kod poremećaja stvaranja krvi i za liječenje slabe cirkulacije krvi.

Zelena – boja novog života

Zelena boja je snažno povezana sa prirodom. To je boja koja simbolizuje plodnost i u 15. vijeku je često korišćena na vjenčanjima. Veoma je prijatna na pogled i stvara umirujući efekat pa se često koristi u uređenju enterijera.

Brojna istraživanja su utvrdila da zelena boja u ljudima budi osjećaj sigurnosti i nade, pa je to jedan od glavnih razloga zašto je hirurzi nose u operacionim salama. Boravak u prirodi prepunoj zelenila ima terapeutsko djelovanje, a ljekari savjetuju da se okružimo zelenilom ako prolazimo kroz fazu duševnih nemira i napada histerije.

Gledanje u zelenu boju poboljšava vid, pomaže kod upala, kašlja i čira. Ona je nepresušni izvor energije za sva živa bića jer podstiče rad srca i cirkulaciju krvi.

Žuta nas čini svježim, zdravim i srećnim

Žuta je boja sunca i vezuje se za sve pozitivne emocije poput ljubavi i sreće, a ljude ispunjava intelektom i zdravom energijom. Egipćani su je smatrali svetom bojom jer su je povezivali sa bogom sunca Ra i pšenicom od koje je često zavisio njihov opstanak. U hinduizmu, ona je simbol čiste duše i istine, a u Kini je nacionalna boja posvećena samom caru.

Žuta je boja intelektualaca i umjetnika i ispunjava nas motivacijom za učenjem i hrani kreativnom energijom onda kada nam je to najpotrebnije. Osim što poboljšava pamćenje i koncentraciju, sam pogled na žutu boju će vas ujutru brzo razbuditi.

Psiholozi nošenje odjeće žute boje savjetuju osobama kojima je neophodno da se oslobode napetosti pred neki važan ili stresan događaj. Žuta liječi infekcije i podstiče rad jetre i žuči, a blagotvorno djeluje na dijabetičare.

Plava – simbol mudrosti i duševnog mira

Plava boja se često povezuje sa dubinom i emocionalnom stabilnošću. Ona smiruje strasti, otklanja nervozu i na prvi pogled donosi unutrašnji mir. Stari Grci i Rimljani su je smatrali bojom bogova i pripisivali su je boginji ljubavi Veneri.

U davna vremena, posebno u istočnim zemljama Evrope, svako novorođenče bi se oblačilo u plavo, bez obzira da li bi dolazilo iz aristokratske porodice ili ne. Moderni psiholozi su dosta vremena posvetili proučavanju kakav efekat plava boja ima na ljudsku psihu. Kažu da je plava boja simbol vječnog traganja i spoznavanja samog sebe.

Ona se u medicini i tokom psihijatrijskih tretmana koristi za smirivanje pacijenata, pomaže da se lakše zaspi, smiruje uznemireni um i organizam i nadražene živce. Osim toga, efikasno djeluje na čišćenje kože i liječenje čireva, olakšava bolove i smanjuje temperaturu, a bolesnima daje snagu.

Ljubičasta liječi nesanicu i psihičke poremećaje

Ljubičasta boja povezuje se s plemstvom i duhovnošću. Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova svih vremena bio je odličan poznavalac boja i tvrdio je da ljubičasta stakla u vitražima crkava višestuko pojačavaju meditacijsko i duhovno dejstvo. Bila je omiljena boja kraljice Kleopatre u Egiptu, a u Americi orden „Ljubičasto srce“ dodjeljuje američka vojska vojnicima koji su bili ranjeni u ratu.

Ova boja je simbol velike duhovnosti, duboke osjećajnosti, skormnosti i usamljenosti pa je često kroz istoriju bila znak visokog dostojanstva i poštovanja. Malo je poznata činjenica da je veliki njemački kompozitor Ričard Vagner svoja najbolja djela stvorio pod uticajem ljubičaste boje, inače omiljene boje melaholika i onih čiji je um preopterećen negativnim mislima.

Ljubičasta boja smiruje i harmonizuje mozak i veoma je korisna kod liječenja nesanice. Često se koristi kao efikasno terapijsko sredstvo za liječenje nervnih i psihičkih poremećaja. Otkriveno je i da soba ljubičaste boje može da podstakne kreativnost kod djece ili umjetnika.

Očaravajuća terapija zalaska Sunca

Vjerovatno ne postoji čovjek na ovoj planeti kojeg će posmatranje zalaska Sunca ostaviti ravnodušnim. Samo zamislite kako stojite u tišini i potpuno opčinjeni posmatrate fascinantnu plejadu boja koje se lagano smjenjuju i gase iza horizonta.

Ali prije nego što potpuno nestanu, te boje se poigravaju sa našim emocijama i raspoloženjima. Većina nas u tim trenucima osjeća uzbuđenje, u nama se bude sjećanja i želja da započeta djela privedemo kraju. Dok se vatreno crvena boja polako gubi, dolazi do smirivanja, svijet kao da je na trenutak stao i dušu nam obuzimaju harmonija i smirenost. U tim trenicuma, kao da smo spremni da se suočimo sa svim poteškoćama svakodnevnog života i da otvorimo srca ka novim i boljim stvarima.

Ovakva terapija će pomoći ljudima da se oslobode težine koja je negativno djelovala na njihovu psihu i nervni sistem, te napune tijelo sunčevom energijom kojom će zračiti i time pozitivno djelovati na ljude oko sebe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bee gee
Gost
bee gee

Objasnjenje zasto hirurzi nose zelenu boju je potpuno kretensko.Savrseno je poznato da se u hiruskim salama nosi zelena boja zbog kontrasta crvene boje krvi i zelene boje na hiruskim musemama i uniformama pod uticajem osvjetljenja u operacionim salama. dajte ponekad provjerite sta objavljujete

Send this to a friend