Psihologija

Sedam načina na koje nam tišina liječi dušu i tijelo

Kada ste posljednji put bili sami sa svojim mislima daleko od poznatih ljudi, priča, problema, interneta? Sigurni smo ne tako skoro. Međutim, to bi sebi morali da dopustite. Tišina nas mijenja i smiruje.

Saznajte kako:

1. Tišina nam pomaže da se smirimo i da se osjećamo mirnije

Ukoliko bi mogli sebi da priušte jedan ili dva sata tišine svaki dan, učinili bi nešto vrlo zdravo za naš um i naše tijelo. U tišini, naš mozak se počinje prilagođavati na mirnije stanje bića i tada se osjećamo opušteno i mirno. Mi regulišemo disanje usporavanjem našeg mozga, umjesto da se fokusiramo na stresne događaje. Mogli bi čak da se osjećamo pospano. Zamislite da ne morate da gledate TV ili slušate radio ili da ne morate da imate svoj mobilni telefon. Daleko od tehnologije na kratko, bićete u kontaktu sa samim sobom. Tišina vam to pruža.

2. Tišina popravlja naše ćelije u mozgu

Dokazana je činjenica da tišina ima moć da pomladi i popravi naše ćelije u mozgu. Ako dva sata dnevno provedemo u tišini, vaš mozak će započeti proces popravka. Vaša memorija će početi da se poboljšava, bićete odmorni i vaša tolerancija na stres će se povećati. Jači mozak znači jače tijelo. Sve počinje u tim malim sivim ćelijama. One reaguju na ono čemu ih izlažemo. Dakle, ako hranimo naš mozak s dobrom hranom (slikovito rečeno), on će postati zdrav i proces starenja će se usporiti.

3. Tišina nam dugoročno pruža više zadovoljstva

Postoji mogućnost da smo zavisni o savremenim tehnološkim zadovoljstvima. To je današnji način života, pa ne možemo to lako izbjeći. Da li ste ikada zastali i razmislili o tome kakav bi vaš život bio kada ne bi posjedovali TV? Razmislite o svim besmislenim emisijama i vijestima koje gledamo na TV – u. Na kraju, šta mi radimo? Radimo, dolazimo kući, zaspimo pred televizorom, idemo u krevet, sljedeće jutro se budimo i sve to ponavljamo. Izbacivanjem ovih stvari iz svog života, pronaćićete bolje načine na koje možete provesti vrijeme ili s porodicom i prijateljima ili sami sa sobom. Zadovoljstvo dolazi kada odbacite loše navike i zamijenite ih onim boljim. Trošenje slobodnog vremena na taj način dopašće vam se zagarantovano.

4. Tišina poboljšava naša čula

Kada sjedimo u tišini, zapravo postajemo svjesni našeg okruženja, ali u drugačijoj dimenziji. Čujemo zvukove koje prije nismo primjećivali – šum vjetra ili možda lišće koje nježno dodiruje jedno drugo, grane drveća koje se miču, možda daleki zvuk životinje…

5. Tišina poboljšava našu pažnju

Kada mirno sjedimo, dajemo našem mozgu tačno ono što mu je potrebno: fokus. To dolazi prirodno. Fokus – ne znači razmišljanje o nečemu konkretnom, to nije vrsta fokusa koju nastojimo da postignemo za vrijeme meditacije. To je drugačiji fokus, gdje je vašem umu zapravo dozvoljeno da luta od misli do misli. Ali, primijetićete u praksi, namjerno ili nenamjerno, da se vaš tempo usporava i to će se odraziti na vaš oraganizam na zdraviji način. To će vam pomoći da poboljšate vašu pažnju i sposobnost koncentracije. Nakon što poboljšate ove vještine, vaša sposobnost učenja će početi da raste, a time i vaše pamćenje.

6. Tišina nas čini iskrenijim

Ne možete pobjeći od svojih najdubljih misli kad sjedite u tišini. U jednom trenutku, shvatićete da ste zaista sve više otvoreni svojim osjećanjima, mislima, svojim željama, svojim žaljenjima, svojoj tugama… Kada provedete vrijeme sami u tišini, vi počinjete gledati sebe, ne kao odraz u ogledalu, već se gledate drugačijim očima. Očima vašeg uma. Kako učite da budete iskreni prema sebi, vaše komunikacijske vještine će se poboljšati, ne samo sa samim sobom, već i s ostatkom svijeta.
Bićete u mogućnosti da bolje identifikujete svoje probleme, pa ćete biti u mogućnosti da im se približite na mirniji i razumniji način u kojem ćete lako pronaći rješenja.

7. Tišina usporava naš brz tempo

U našim užurbanim životima, preopterećeni smo poslom, porodičnim problemima, problemima koje nam uzrokuju drugi ljudi … živimo u žurbi i život nam prolazi. Treba usporiti i okusiti svaki sadašnji trenutak.
Tišina nam pomaže u tome. To smiruje naša tijela i opušta nas. Postajemo svjesniji sadašnjeg trenutka i uči nas da cjenimo “sada”.

Send this to a friend