Psihologija

Šest ključnih razloga zašto je važno grliti dragu osobu

Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djeci, porodici ili prijateljima. U čvrstom priljubljivanju gornjeg dijela tijela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu da se održi vaše tijelo i duh u najboljoj mogućoj formi. Otkrijte šest razloga zbog kojih je dobro svaki dan prepustiti se zagrljajima!

1. Smanjuje depresiju

Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno mijenjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprečava stres 

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osjećate manje uznemireno i zabrinuto.

3. Snižava krvni pritisak 

Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog pritiska u tijelu, što ima pozitivan uticaj na srce i cio kardiovaskularni sistem.

4. Poboljšava imunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imuni sistem i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako djelotvoran kao i koktel vitamina.

5. Smanjuje bol 

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste privijeni uz svog partnera.

6. Emotivno povezuje

Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jeste emotivno povezivanje sa partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.

Send this to a friend