Psihologija

Simptomi depresije

Depresija je bolest koja utiče na raspoloženje, osjećanja, misli, ponašanje i zdrvlje uopšte. Depresiju karakteriše povlačenje u sebe, potištenost, pad volje i energije, nesanica, gubitak apetita, prepuštanje mračnim mislima, brizi i samookrivljavanju, usporen misaoni tok, beznadnadežnost i bespomoćnost.

Šta je teška depresivna epizoda
1. Raspoloženje

Promjene raspoloženja mogu se smjenjivati tokom dana: često je stanje teže ujutru, a raspoloženje se popravlja kako dan napreduje. Ipak, način promjene raspoloženja može biti potpuno obrnut. Postoji nesposobnost uživanja u stvarima, stalni osjećaj tjeskobe. Uz to, često postoji doživljaj beznađa.

2. San

Poremećen san, često s ustajanjem vrlo rano ujutro (tipično je budjenje “u pet”), i nemogućnost nastavljanja normalnog sna, često usljed “rojenja” neprijatnih misli. Kod manjeg broja postoji i pretjerano spavanje – “bježanje u san”.

3. Usporenost

Opšte usporavanje misaonog toka, ali i govora i tjelesnih kretnji.

4. Energija

Manjak energije; gubitak apetita i pad tjelesne težine ili, rjeđe, pojačan apetit; smanjena želja za seksom; povlačenje od ljudi.

Pamćenje, koncentracija, misli, manjak koncentracije, zaboravnost, negativne misli o budućnosti, samookrivljavanje i nisko samopouzdanje, preokupiranost bolestima. Ako simptomi traju dvije nedjelje ili više, gotovo svaki dan, govori se o depresivnoj epizodi. Prema težini kliničke slike, epizoda može biti blaga, umjerena ili teška.
Teška depresivna epizoda može da bude udružena i sa bizarnim čulnim doživljajima i sumanutim idejama, i tada se radi o psihotičnoj teškoj depresivnoj epizodi. U toku života, deperesivna epizoda se može pojaviti jednom, ali i više puta. U drugom slučaju riječ je o ponavljajućem depresivnom poremećaju. Ako se osim ponavljajućih depresivnih epizoda kod jedne osobe povremeno javlja i euforično raspoloženje koje traje dvije ili više nedjelja, tada je riječ o bipolarnom poremećaju.

Tagovi

Send this to a friend