Psihologija

Šta govori drastična promjena frizure kod žena

Promjena frizure kod žena nije previše česta pojava. Većem dijelu pripadnica ljepšeg pola neophodna je posebna inspiracija da bi se usudile na tako “veliki” korak. Posebno kada već prođu rane dvadesete, i većina ih ima svoj jasno izgrađeni stil.

Kosa je kao pečat prepoznatljivosti, pa promjena frizure zna da izazove neprepoznavanje na ulici. Pod velike promjene spadaju, prvenstveno revolucionarno skraćivanje kose i dramatično mijenjanje boje. Iako je “samo” kosa u pitanju, sve što korjenito promijenite na njoj, izazvaće reakcije kao da ste uradili nešto jako veliko u životu.

Kada žena odluči da joj je promjena frizure neophodna, nju su sigurno zadesile neke od situacija…

Psovka svima i ćelava glava

Kad žena odluči da se ošiša na ćelavo, razlog je prije svega: “briga me za sve ovo sam ja – uzmi ili ostavi!”. Ona se obraća cijelom svijetu sa izjavom da je ne zanimaju stereotipi tipa: “duga kosa je za djevojčice, a kratka za dječake”. Odlučila je da će da uradi nešto nesvakidašnje, da se usudi, da pokaže i bude drugačija. Njoj je jasno da postoji još mnogo načina izražavanja, ali preko frizure ona se obraća svima, bez pravog kontakta, tj. neverbalno.

Nova JA

Evolutivne faze u životu žene dešavaju se svakih nekoliko godina. Postoje različite reakcije na ove promjene, a jedna je svakako promjena frizure. Žena prosto u nekom momentu počne da doživljava sebe drugačije, i želi to da ispolji. Najefikasnija je promjena frizure, koja može biti propraćena još i promjenom stila oblačenja, posla, životne perspektive, itd, prenosi Pasarella.

Samopouzdanje

Skok u samopouzdanju može da vas natjera na eksperimentisanje. Kada počnete da posmatrate sebe kao skup vrlina, frizura postaje manje važna stvar. Žene koje često mijenjaju frizure i boje kose mogu da pripadaju jednoj od dvije grupe:

1. one koje imaju visoko samopouzdanje;

2. one koje baš briga za sve, a za sopstveni izgled naročito;

Riješiti se tereta

Kada se razriješe i završe neke od teških faza u životu, šišanje bi moglo da predstavlja kraj jedne od njih. Kosa pamti. U njoj bivaju “zapisane” ružne i lijepe stvari, dodiri i riječi. Ona je simbol energije, snage i strasti. Svaki period je protkan kroz vlasi. Kraj naporne veze, braka, depresije mogao bi biti krunisan promjenom frizure i na taj način zapečaćen kao poglavlje.

Trudnoća nije težak teret, iako ima težinu u fizičkom smislu, i beba nije breme, uprkos tome što ima kilažu, ali žene vrlo često nakon porođaja biraju kratku frizuru. U ovom slučaju postoje i praktični razlozi kao što su nemanje vremena za održavanje duge kose, pojačano znojenje za vrijeme dojenja i sl.

Kako bilo, lijepo je usuditi se, pronaći svoje razloge i ne plašiti se promjene. Onda kada prihvatite sebe u potpunosti, vaša frizura postaje samo vaš trenutni potpis ili izjava o onome kako se osjećate.

Send this to a friend