Psihologija

Šta je paraliza sna i kako se izboriti sa njom

Paraliza sna je učestalo neugodno stanje koje se javlja u trenucima kada se budimo iz sna ili kada tek počinjemo sanjati. U ovom stanju se osjećamo svjesno i budno iako se ne možemo pomaknuti što nekima može predstavljati veliku neugodnost i izvor anksioznosti.

Paraliza sna je kroz istoriju povezivana s raznim mitovima poput duhova ili vanzemaljskim otmicama. Međutim, savremena nauka uspjela je doći do nekih odgovora koji objašnjavaju ovo neobično stanje.

Mozak i spavanje

Mozgu kao središtu svih najkompleksnijih procesa u ljudskom tijelu neophodni su odmor i san. Iako mi toga nismo svjesni, mozak čak i kada spavamo ne prestaje da radi.

Osim što podsvjesno obavlja brojne vitalne funkcije (održavanje krvnog pritiska, srčanog ritma, ritma disanja, bazalnog metabolizma…), mozak takođe pokazuje znakove električne aktivnosti za koje se pretpostavlja da služe podešavanju i odmoru mozga kako bi ponovno funkcionisao normalno kad smo budni.

Dok spavamo, mozak prolazi kroz različite faze sna. One su podijeljene ovisno o električnoj aktivnosti mozga pa razlikujemo non-REM i REM faze spavanja. Te dvije faze mijenjaju se tokom noći, a u non-REM fazi razlikujemo četiri podfaze.

REM fazu karakteriziraju velika električna aktivnost mozga, brzi pokreti očiju po kojoj je dobila i ime (rapid eye movements). U REM fazi skeletni su mišići paralizovani (dakle svi mišići tijela nad kojima imamo kontrolu pokreta kada smo budni) da bi mozak zaštitio tijelo od ozljeda budući da u toj fazi sanjamo.

Uzroci paralize sna

Paraliza sna se događa prilikom buđenja iz sna ili kada tek pokušavamo da zaspemo. Naučnici smatraju da ovaj fenomen nastaje u pojedinaca u kojih se elementi REM faze spavanja doživljavaju kada smo budni.

Tačni uzroci zašto se elementi REM faze pojavljuju u budnom stanju nisu još u potpunosti jasni, ali su identificirani neki rizični faktori koji mogu dovesti do ovoga stanja:

Jet lag – fenomen koji se doživljava prilikom putovanja avionom između različitih vremenskih zona.

Insomnija ili nesanica

Poremećen bioritam i nepravilni vremenski obrasci spavanja – karakteristično za ljude koji rade i u noćnim smjenama.

Porodična istorija – pretpostavlja se da postoji nekakva genska sklonost ovom poremećaju.

Spavanje na leđima

Drugi psihički problemi – poput anksioznosti ili bipolarnog poremećaja mogu imati i negativan uticaj na pravilno spavanje.

Ljekovi-posebno za psihičke poremećaje poput antidepresiva ili lijekova za liječenje poremećaja koncentracije

Droge, alkohol, cigarete, masna hrana prije spavanja

Simptomi paralize sna

Simptomatski je ovo stanje poprilično jednostavno, dakle karakterišu ga osjećaj svjesnosti, ali nemogućnost pomicanja tijela. Ova nemogućnost pokreta može potrajati od nekoliko sekunda do nekoliko minuta, a potom prolazi sama od sebe.

Kako smo svjesni sebe i svoje okoline, najčešće se javljaju i osjećaji zbunjenosti, anksioznosti i straha dok prolazimo kroz paralizu sna. Kao prateći simptom javljaju se ponekad i halucinacije, posebno one povezane sa strahom i to je jedan od razloga mistifikacije ovog stanja kroz istoriju.

Liječenje paralize spavanja

Paraliza sna je fenomen koji mnogi dožive jednom u životu i više se nikada ne javi ponovo. Stanje nije opasno i prolazi samo od sebe, a osim neugodnog osjećaja ne ostavlja nikakve druge posljedice.

Posjeta doktoru nije potrebna osim ako vam se ovo stanje ne javlja često ili ako nisu prisutni i drugi simptomi poput anksioznosti koja ometa normalan san ili ako se epizode mišićne slabosti ili iznenadnog padanja u san ne javljaju tokom dana u budnom stanju (simptomi koji mogu pobuditi sumnju na narkolepsiju).

Kako pomoći sam sebi

Zdrave dnevne navike i navike spavanja mogu uveliko pomoći u tome da se paraliza sna doživi samo jedanput u životu:

Pravilna prehrana – posebno je bitno izbjegavati teške i masne obroke prije spavanja

Vježba – redovno vježbanje i boravak na svježem vazduhu, a takođe je bitno i izbjegavati vježbe neposredno prije spavanj

Spavanje u ugoadnoj okolini – temperatura, tišina, ugodna i čista soba i krevet, rasvjeta su samo neki od elemenata koji mogu uticati na san

Odlazak na spavanje i buđenje uvijek u isto vrijeme (ili barem približno isto vrijeme)

Izbjegavanje kafe, alkohola, cigareta, droga

I zapamtite-ppšte zadovoljstvo sobom i svojim životom znači manje stresa i anksioznosti što direktno ima pozitivan uticaj na san.

1 Komentar na "Šta je paraliza sna i kako se izboriti sa njom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend