Psihologija

Šta se dešava u našem tijelu kad se istovremeno smijemo i plačemo

Iznenadne i nepredvidive reakcije tijela ispoljene istovremenim plačom i smijehom, trnjenjem ruku i nogu, neočekivanom hladnoćom, titranjem kapaka, malo koga su zaobišle.

Iako je za većinu ovakvo ponašanje tijela enigma, savremena medicina ima određena objašnjenja zašto se tako nešto dešava.

* Trnjenje ruku i nogu posljedica je loše cirkulacije, odnosno pritisnutog nerva. Promjena položaja i kretanje su najbolji način za rješavanje ove nelagodnosti. Međutim, nekada ova pojava može da bude ozbiljnija i da ukazuje na dijabetes, lupus, multipla sklerozu, zbog čega treba biti oprezan i potražiti pomoć ljekara ukoliko se ne povlači.

* Istovremeni plač i smijeh se javlja za vrijeme snažnih emotivnih stanja koji imaju efekat naknadne reakcije. Suze su reakcija ne samo na tugu ili bol, već i na ekstremnu radost. Smijeh i suze u isto vrijeme organizmu čine dobro, jer umanjuju stres.

* Titranje kapka izaziva, uslovno rečeno, greška u “nervnoj signalizaciji”. Umor, stres i kofein predstavljaju glavne okidače ove pojave, ali i loša ishrana, pretjeran unos alkohola i alergije. Na sreću, ova pojava je uglavnom benigna i prolazi spontano, a javlja se zato što organizam “poručuje” da mu je, zapravo, potreban odmor.

* Iznenadna hladnoća, iako temperatura nije niska, nastaje zbog loše cirkulacije, visokog pritiska ili ljekova koji dovode do nastanka hladnih ekstremiteta. I slab rad štitne žlijezde može da uspori metabolizam do tačke na kojoj organizam ne proizvodi dovoljno toplote. Anemičnim osobama takođe je više hladno, jer ne posjeduju dovoljno gvožđa. Da bi se ovaj mineral nadoknadio treba jesti meso, pasulj i zeleno lisnato povrće, uz obavezno izbjegavanje cigareta, jer nikotin skuplja krvne sudove i otežava cirkulaciju.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend