Psihologija

Strategije za suočavanje sa strahom: Spriječite da budete žrtva

Kažu da je strah poput čudovišta koje se hrani samo sobom. To znači da kada se bojite i ne suočavate se sa strahom, to je kao da ga hranite da biste ga povećali. Lako je reći da se morate suočiti sa svojim strahovima. Ono što je zaista teško je pronaći pravi način za to.

Ponekad imate dovoljno hrabrosti, pa odlučite da se izložite uzrocima straha. Kao kad se bojite visine i savladate taj strah tako što jednog dana odete na neko visoko mjesto.

Problem je što ova taktika “sve ili ništa” ne funkcioniše uvijek. Ponekad zastanete na pola puta ili doživite tako užasne senzacije da na kraju odlučite da se povučete i zauvijek krijete od ovog straha.

“Ljubav plaši strah i na isti način, strah plaši ljubav. I ne samo da ljubav progoni strah; čak i inteligenciju, dobrotu, lijepe i istinite misli i ostaje samo samo očaj; i na kraju dolazi strah od protjerivanja čovječanstva iz čovjeka”, kaže Aldous Haklei.

U stvarnosti, prevazilaženje straha je dug proces. Ima svoje faze, svoja vremena i svoje metode. Najbolje je riješiti se uzroka uspostavljanjem strategije koja je zaista sposobna da vas oslobodi strahova.

Evo tri strategije za efikasno suočavanje sa strahom:

Razmislite o svojim strahovima

Prvo što treba da uradite je široka i duboka refleksija onoga što vas plaši. Morate se zapitati: “Čega se zapravo bojim?” i zapišite sve odgovore koji vam prolaze kroz glavu, čak i ako izgledaju apsurdno.

Postoje opravdani strahovi: bojite se vode jer ne znate da plivate; plašite se divljih životinja jer imaju superiornu fizičku snagu i reaguju instinktivno, bez argumenata i razloga. Ostali strahovi su iracionalni i nastaju iz razloga koje ne znate. Kada se plašite bezopasnih insekata, na primjer, ili visine, čak i ako se nalazite u zgradi i nema šanse da padnete.

Upoznajte i prihvatite svoje strahove

Zbog toga, morate najbolje prepoznati svoje strahove. Ne borite se protiv njih, već ih prihvatite i gledajte ih pravo u “oči”. Da li se plašite miševa? Zašto? Kada ste prvi put iskusili ovaj strah? Kako reagujete kada nađete miša ispred sebe? Vratite se izvoru svojih strahova, jer su gotovo svi povezani sa nedostatkom informacija. Ako se bojite ljubavi, pročitajte puno o njoj i saznajte mišljenja drugih.

Identifikujte svoje resurse

Zbog straha se osjećate bespomoćno i beskorisno. Ponekad vam je zapravo potrebno da zaboravite sve što znate i sve sa čime ste se suočili. Strah se u vama ponaša kao “crv” koji vam vezuje ruke i noge. Zbog toga je veoma važno promijeniti svoju perspektivu.

Razmislite o svemu što ste radili dan za danom, što je zahtijevalo snagu i karakter. Ponekad zaboravimo da jednostavno ustajanje ujutru i ispunjavanje svih obaveza koje imamo zahtijeva puno vještina i vrlina. Razmislite o svim pozitivnim stvarima koje radite svakodnevno. Ne budite pohlepni da prepoznate svoje vrijednosti.

Naprotiv: bez lažne skromnosti cijenite sjajne osobine koje imate, bez kojih bi bilo nemoguće kretati se dan za danom.

Usredsredite se na svoj život, bez straha

Razmislite kakav bi bio vaš život bez strahova koji vas proganjaju, a koji vas vjerovatno ograničavaju i sprečavaju u mnogim stvarima. Razmislite o tome kako bi se stvari promijenile da ne živite u sjenci straha. Napravite spisak svega što biste mogli da izučete iz toga. Pokušajte da se približite što je više moguće onome što vas plaši.

Na primjer, ako je ono čega se bojite javni nastup, idite na konferencije i stanite u prvi red da biste bili blizu govornika. Upoznajte pozorišne glumce ili ljude koji blisko sarađuju sa publikom.

Napravite prvi korak

Spriječite sebe da budete žrtva straha. Zapamtite da ste uvijek u stanju da reagujete na svoje strahove, čak i ako je to teško. Ova reakcija može biti izbjegavanje onoga što vas plaši, ali cilj nije to učiniti mehanički ili kompulsivno, već racionalno.

Send this to a friend