Psihologija

Svijetlo telefona šteti mozgu i tijelu – stalno

Surfovanje po internetu prije spavanja, pogotovo u krevetu, potpuno zbunjuje mozak. Umjesto da ulazimo u fazu odmaranja i spavanja, kada se usporava i zaustavlja proizvodnja melatonina, hormona koji poručuje mozgu da je vreme za spavanje, mi ostajemo budni potpuno nesvjesni vremena koje protiče.

Ometajući proizvodnju melatonina, svijetlo telefona značajno utiče na spavanje i raspored. Nastaje stanje slično kao vještački izazvani džet leg. Zbog toga vam je kasnije teže da zaspite i spavate, što može da vodi do brojnih problema sa zdravljem, piše Business Insider.

Evo kako nam sve šteti svijetlo mobilnog:

1. Dugo gledanje u mobilni smanjuje broj treptaja i uzrokuje jako naprezanje oka, zbog čega nam oči postaju iziritirane, suve i imamo utisak smetnji u očima.

2. Ometanje spavanja pogoršava memoriju i smetenost tokom sljedećeg dana.

3. Svijetlo mobilnog može da ometa i hormone koji kontrolišu glad, potencijalno povećavajući rizik od gojaznosti. Sve to povezano je s ometanjem rada hormona melatonina.

4. Dugoročno, smanjenje sna može da vodi nakupljanju neurotoksina zbog čega ćete sve teže i teže zaspati.

5. Zbog lošeg spavanja teže pamtimo i učimo.

6. Postoji povezanost između izlaganja svijetlu noću i pogoršanog sna s povećanim rizikom od raka dojke i prostate.

7. Ljudi kod kojih su nivoi melatonina sniženi i čiji je biološki sat “izbačen iz kolosjeka” skloniji su depresiji.

Ako pokušavate da se koncentrišete na nešto, prisustvo mobilnog smanjuje vaš kognitivni kapacitet i sposobnost fokusiranja, pokazala su istraživanja.

Send this to a friend