Psihologija

Tajne poruke muka i problema: Šta vam tačno govori problem koji vas muči

Kako da reagujemo kada nam život donese probleme?

Evo šta treba da naučimo iz malih muka i kako da pobijedimo svakodnevnu napetost…

Piše Žarko Ilić, doktorant medicinskih nauka koji se bavi tajnama ljudske duše, problemima modernog čovjeka i mladić koji se posvetio izučavanju i praktikovanju Reikija “jer želim da ga sjedinim sa znanjima savremene nauke”.

Da li se i vama nekada dogodilo da izgubite ličnu kartu ili neki drugi važan dokument? Desilo mi se to nedavno – izgubio sam svoju ličnu kartu i nisam mogao da se sjetim gdje. Prvi impuls, da počneš da se nerviraš. Znam da nema svrhe. Očajanje i osjećaj krivice neće ništa riješiti. Prilika da probam ono što podučavam druge: kakva je ovo lekcija za mene? Šta je to što treba da naučim iz ove situacije?

Počeo sam logički: šta za mene predstavlja lična karta? To je moj identitet na papiru. Izgubio sam svoj identitet. Šta je suštinski moj identitet? Po čemu ja to prepoznajem sebe i po čemu mene ljudi prepoznaju? Prvo što mi je palo napamet bilo je to da se trudim da pomažem ljudima. Da li je moguće da sam skrenuo sa svog puta? Da li stvarno gubim svijest o svojoj suštini? Počeo sam da razmišljam o događajima koji su prošli i da tražim uzrok.

Sjetio sam se posljednje situacije prije nego što sam izgubio ličnu kartu. Bio sam sa prijateljima. Tog dana sam se ponašao veoma čudno: moj sebični ego otrgao se kontroli i ponašao sam se poprilično bezosjećajno prema svojim najbližima. Prosto sam se naježio jer nisam mogao da prepoznam sebe. Oni su pokušavali da se ponašaju kao kod svoje kuće, a to je bio najljepši izraz prisnosti i poštovanja našeg odnosa.

Nisam toga bio svjestan tog trenutka. Pozvao sam ih brzo i u prijateljskom razgovoru se izvinio za svoje ponašanje. Prije toga sam im se u mislima iskreno obratio, saosjećao sam s tim kako su oni vidjeli taj događaj i u miru prošao sve ponovo kako bih što bolje shvatio svoju lekciju.
Sjutra sam sasvim slučajno shvatio da sam ličnu kartu zaturio sa papirima koje sam ređao u brzini na šalteru u banci. Bile su to neke potvrde, a ja sam bio iza pulta, pa to ni jedan službenik nije mogao odmah da primijeti i reaguje. Otišao sam do banke i našao svoj “izgubljeni identitet”.

Svaki problem, svaka bol, pa čak i bolest su naše prilike da učimo. Signal iz kosmosa da smo naučili je riješen problem, ozdravljenje i poboljšanje stanja. Mi smo zdravi, srećni i nasmijani i prije i poslije toga, a teško nam je samo dok ne shvatimo lekciju. To je naša životna igra i tako treba na nju da gledate. Igrajte se sa svojim problemima i učite iz njih.

Kada sljedeći put otvorite vrata i spazite problem koji kuca, primite ga kao starog prijatelja, porazgovarajte sa njim i rastanite se isto tako – kao veliki prijatelji što i jeste.

Tagovi

Send this to a friend