Psihologija Mocartove kompozicije za bolji san

Uz ove melodije ćete pobijediti nesanicu tvrde naučnici

Dokazano je već da muzika utiče na naše emocije, pa nas tako može i rasplakati, ali i nasmijati. Novo istraživanje je dokazalo da nas određene kompozicije mogu i uspavati.

Istraživanje sprovedeno u Hong Kongu je pokazalo da muzika uspješno rješava problem sa nesanicom. U studiji je učestvovalo preko 100 ispitanika koji su u toku 3 godine, svako veče prije spavanja slušali muziku u trajanju od oko 45 minuta.

Pjesme koje su slušali su imale između 60 i 80 “bitova” ili udara u minutu. U istom ritmu lupa i naše srce dok tonemo u san.

Slušanjem muzike opuštamo tijelo, sinhronizujući otkucaje srca sa melodijom, pa tako ovaj ritual postaje neki vid meditacije. Bitno je voditi računa o ritmu muzike, jer previše brze teme mogu da izazovu kontra efekat.

Kada je ustanovljeno da je muzika toliko djelotvorna, ljekari su se konsultovali sa muzičarima koji su komponovali tonove namijenjene upravo ovoj svrsi.

Osim što je odlična za nesanicu, muzika se uspješno bori i sa problemom anksioznosti. Jedno istraživanje je navelo da je kod ispitanika ovo nelagodno stanje smanjeno za 65 procenata.

Ove melodije dokazano najbrže uspavljuju:

“Clair de Lune” Klaud Debusi

“The Boxer” Simon

“Canzonetta Sul-aria” Mocart

Send this to a friend