Psihologija

Za ovih pet stvari niste znali da vas čine umornim

1. Pretrpan sto

Neuredan životni ili radni prostor izaziva mentalnu iscrpljenost. Sabin Kastner, profesorka psihologije na univerzitetu Prinston, kaže da što više stvari imate u svom vidnom polju, to je teže vašem mozgu da ih filtrira i koncentriše se na samo jedan problem. Rezultat toga je, naravno, umor.

2. Velika pauza između obroka

Preskakanje obroka ili njegovo odlaganje zbog obaveza nije dobro za održavanje odgovarajućeg nivoa potrebne energije za završavanje dnevnih obaveza. Ako ste u gužvi i ne stižete da doručkujete i ručate kako valja, ipak pojedite nešto s nogu. Značiće vam svaki zalogaj u borbi protiv umora.

3. Preskakanje jutarnjeg treninga

Bilo da dižete tegove, trčite ili radite jogu, loša je ideja da preskočite svoj jutarnji trening kako biste ostali u krevetu sat vremena duže. Mnoge naučne studije su potvrdile da trening u trajanju od minimum 20 minuta značajno povećava nivo energije ljudi i čini ih mentalno spremnim za sve poslove koje moraju da obave u toku dana.

4. Manjak gvožđa u obrocima

Nedostatak gvožđa u organizmu čini da se osjećate tromo, umorno i nesposobnim za rad. Gvožđe je ključno za prenos kiseonika do ćelija vaših mišića. Zbog toga vam preporučujemo da jedete dovoljno zelenog povrća, jaja, junećeg mesa i koštunjavog voća.

5. Prekomjerno spavanje

Možda zvuči paradoksalno, ali ponekadpredugi ostanak u krevetu vas može učiniti umornijim nego da ste spavali normalan broj sati. Razmislite o ovome sljedeći put kada odlučite da odremate još samo 15 minuta nakon što vas je probudio budilnik.

Tags
Send this to a friend