Psihologija

Zaboravite telefon: Pet razgovora koje morate obaviti uživo

Postoje teme koje ne smijte načinjati putem poruka jer nije primjerno, a ni pristojno. Sljedeće razgovore morate obaviti u četiri oka, savjetuju psiholozi.

Raskid

Bez obzira na to radi li se o dugoj ili kratkoj vezi, prekidanje porukom jednostavno nije primjereno. Ove vrste razgovora moramo obaviti licem u lice, a ako to nije moguće onda telefonskim razgovorom. Ako ste bili dovoljno bliski da s osobom planirate zajedničku budućnost ili ležite nagi u krevetu, onda morate biti uljudni i raskinuti lično ili preko telefona.

Svađa (o bilo čemu)

Ponekad zbog umora planemo u sekundi. Čak nam i neka benigna rečenica iz poruke u „pogrešnom“ trenutku može djelovati kao povod za svađu. Međutim, nipošto ne smjemo da se svađamo preko poruka. Baš kao i izgovorena riječ, ona napisana nikada se ne zaboravlja, a kada smo nervozni u stanju smo da izgovorimo ili napišemo ono što ne mislimo

Recite partneru da ćete raspravu da nastaviti kada dođete kući ili dogovorite susret. U porukama mogu se dogoditi nesporazumi, a to vas stavlja u lošu poziciju jer ne možete čitati znakove na licu i shvatiti namjeru iza napisanih riječi. Gledanje partnerovog lica i slušanje njegovog glasa potiče izlučivanje hormona koji podižu raspoloženje i pomažu vam da se opustite pa ćete se lakše pomiriti.

Prenošenje loših vijesti

Svi se plašimo prenošenja loših i teških vijesti poput gubitka posla ili smrti voljene osobe, ali moramo imati na umu da u tom trenutku treba da pružite podršku osobi kojoj ih javljamo. Tako ozbiljne stvari ne bi smjele postati samo slova u porukama. Nikada ne znate šta osoba radi u tom trenutku, možda nisu u stanju ili situaciji u kojoj mogu primiti takvu vijest.

Rasprava o osjetljivim i privatnim informacijama

Izbjegavajte u da šaljete bilo kakve podatke vezane uz lična dokumenta, finansije, zdravlje i sve druge osjetljive ili privatne informacije. Broj lične karte ili broj tekućeg računa nema šta da traži u memoriji telefona ili kartice.

Ogorovarenje

Iako je odavno dokazano da je sočni trač i bezazleno ogovaranje dobro za nas, ipak je bolje da to ne radite preko poruka. Nikada ne znate kada vas to može dovesti u neprijatnu situaciju, bez obzira na to što niste mislili ništa loše. Izgovoreni tračevi uvijek ostaju u kategoriji “rekla-kazala” dok vam oni napisani u nekom trenutku mogu stvoriti probleme jer nikada ne znate ko može vidjeti vaše poruke.

Send this to a friend