Psihologija naučimo da uživamo u sitnicama

Zahvalnost je jedini put ka uspjehu

Biti zahvalan na stvarima koja nam je život dao je osnova dobrog i stabilnog života. Da bismo ostvarili sve želje i došli do nekih većih stvari i dostignuća, vrlo je važno biti zahvalan za ono što nam je trenutno život obezbijedio.

Željeti više je sasvim u redu, ali cijeniti ono što imamo u ovom trenutku je neophodno za dalji napredak.

Kada se govorimo o zahvalnosti, ne mislimo samo na materijalne stvari. Zahvalnost za neke sitne radosti, poput sunčevih zraka, lijepog vremena, šetnje u prirodi, toplog doma je važna. Kada naučimo da se radujemo stvarima poput tih, sreća nam je na dohvat ruke.

Čovjek ponekad nije ni svjestan koliko je bogat i blagosloven, dok ne bude uskraćen za neke osnovne stvari. Zato jedino pravilo u ovom slučaju glasi, uživajte u životu i fokusirajte se na stvari koje su pozitivne i izmamljuju vam osmijeh na lice.

Da li ste znali da je zahvalnost tehnika koja može da se vježba?

Svako veče prije nego što odete na spavanje napišite na parčetu papira spisak stvari za koje ste zahvalni i koje vas ispunjavju osjećajem sreće. Pročitajte ih na glas i nekoliko minuta razmišljajte o njima.

Niko ne tvrdi da ćete odmah postati najsrećnija osoba na svijetu, ali ukoliko ovo praktikujete redovno postaćete svjesni činjenice da imate mnogo razloga da budete veseli, a samim tim taj osjećaj će postati ustaljen, a on je siguran put ka dobrom životu.

Jednostavno nabrajanje razloga zbog kojih biste trebali da budete zahvalni donosi osjećaj radosti i toplinu oko srca.

Ne postoji čarobni štapić za postizanje ravnoteže u životu, ali ova tehnika može da pomogne značajno. Ukoliko se u nekom trenutku osjećate loše, ovim načinom možete da popravite raspoloženje, tvrde psiholozi.

Send this to a friend