Psihologija

Zamislite želju, ali budite oprezni šta želite

Ana Šahnazarova je tri mjeseca putovala po Indiji. Vrativši se kući, oduševljena svime što je naučila tokom svog putovanja, podijelila je ovih 16 nevjerovatnih poenti:

1. Uvijek budite u sadašnjem trenutku, nigdje drugdje

Budite uvijek tamo gdje vam je lijepo, ali nemojte nigdje da žurite. Ako osjećate da bi trebalo da budete na drugom mjestu, krenite tamo kuda vas zove unutrašnji glas.

Ali nemojte zaboraviti, nije nužno da idete negdje da biste nešto pronašli. To je vrlo suptilna činjenica. Smisao je da budete uvijek prisutni.

2. Pustite (dozvolite) da sve bude kako jeste

Ne pokušavajte da kontrolišete druge ljude i događaje. Ne planirajte, ne očekujte, ali priželjkujte. Opustite se.
„Naučite da stanete i napravite pauzu – pauzu u kojoj se ništa ne događa.“

Nemojte uvijek biti oni koji traže, dopustite da se u vašem životu sami od sebe ljudi pojavljuju, a događaji da se zbivaju. Jer, i jedno i drugo se ne pojavljuje bez razloga u vašem životu.

3. Dijelite slobodu

Dajte sebi slobodu da budete šta jeste, a drugima dopustite da budu ono što oni jesu, makar i drugačiji od vas. Zapamtite, svako ide svojim putem i ima svoje svoje lekcije. Ako se vaši putevi ukrštaju – odlično, ali ako se raziđu – opet je dobro, jer sve što se događa nosi u sebi dobrobit za vas, za njih…

4. Ne bojte se

Nikad i ničega. Mijenjajte način na koji obavljate svakodnevne stvari. Ako osjetite da morate nešto da kažete ili nešto da uradite – učinite to i ne obazirite se na formalne prepreke kao što su „ali već imam povratnu kartu“, „ali za to nemam novac“ ili uobičajeno „neću uspjeti“. Izaberite slobodu od strahova.

5. Manje je više

Ne pokušavajte da imate sve i odmah. Sve što je potrebno uvijek ćete i dobiti, a kad nešto nedostaje, doći će vam od sestre, brata, prijatelja ili slučajnog stranca. Budite umjereni u svemu.

6. Nemojte se vezivati za ljude

Inače nećete dobiti namijenjeno vam iskustvo. Ionako nikad nećete ostati sami jer bilo gdje da odete pronaći ćete ljude koji su „svoji“, koji će vas oduševiti, inspirisati i ispuniti. Kad se vaši putevi raziđu, koliko god trčali za osobom, nećete ostati zajedno, a od svojih, koliko god bježali, nećete moći pobjeći.

7. Otpustite

S osmijehom, s ljubavlju. Svih i sve. Ali nikad to ne smatrajte opraštanjem zauvijek, jer ništa nikad nije konačno. Uvijek recite: „Hvala ti i vidimo se.“

„Ne možete izgubiti nešto što nemate i ne možete dobiti nešto što je već vaše.“

8. Uvijek voda

Budite voda. Pamtite princip morskog talasa: talas dolazi i odlazi. I taj princip važi za sve: stanja, osjećanja, ljude, stvari. Ništa nije statično. Mi živimo u svijetu kretanja. Zato se ne zadržavajte u jednom stanju – jer će se i ono promijeniti. Ništa ne možemo da zadržimo, zato i ne pokušavajte to da uradite, nego budite zahvalni na tom trenutku dok on traje.

9. Slušajte svoj unutrašnji glas

Slušajte savjete drugih, ali postupajte kako vam govori vaš osjećaj. Da sam na mom putovanju postupala kako su mi govorili drugi ljudi, nikad ne bih otišla u Varanasi, nikad ne bih pronašla grad svojih snova i još uvijek bih se bojala svega, i živjela u okovima. Slušajte sebe. Uvijek.

10. Imajte povjerenje

U ljude, u svemir, u Boga – zovite to kako god želite. Vjerujte da sve što se događa u vašem životu – događa se za vaše dobro. Čak i u najtežim trenucima.

11. Posvetite nekoliko minuta dnevno sebi

Radite šta god želite – meditirajte, crtajte, pišite, idite u šetnju ili samo uživajte u tišini. Čak i nekoliko minuta će vam pomoći da uvidite šta vam je potrebno, a šta je bilo izazvano umom, drugim ljudima, iluzijama…

12. Volite sebe

Poštujte svoje želje, snove, tijelo. I znajte da vi možete da imate sve. Sve je moguće.

13. Dijelite

Svima i uvijek. S prijateljem, s beskućnikom, s psom… i nikad ne očekujte ništa za uzvrat. Kako je govorio moj Guruji: „Ji, ako hraniš samo sebe, ne radiš ništa previše korisno.“

14. Zamislite želju

Ali budite oprezni šta želite, jer to će se i ostvariti. Budite maksimalno precizni kad formulišete želje.

15. Da biste mogli da obučete novu košulju, treba prvo da skinete staru

Bukvalno i metaforički.

16. Putujte

I najbolje – putujte sami. Jer gdje god idete, svi su uvijek s vama.

Tagovi

Send this to a friend