Psihologija Nije sve tako jednostavno

Zašto je mozak muškarca sebičan, a ženin ljubazan i dobar

Studija sprovedena u Cirihu potvdila je – mozak muškarce podstiče na sebičnost, a žene na ljubaznost i pažljivost. Ali, nije sve tako jednostavno.

Tokom istraživanja, stručnjaci su posmatrali dvije aktivnosti mozga: kada se donose nesebične odluke i kada sebičnost prevlada.

Naučnici su otkrili da strijatum (dio mozga koji nas “nagrađuje” dopaminom kada učinimo nešto dobro) kod žena pokazuje izraženiju reakciju kada donose nesebične odluke, u odnosu na jači pol.

Sa druge strane, strijatum je kod muškaraca više reagovao kod egoističnog ponašanja.

Najzanimljviji dio istraživanja odnosi se na momenat kada su naučnici onesposobili strijatum pomoću ljekova. Tada su žene postale sebične, a muškarci darežljivi.

Ovo otkriće izazvalo je pravu buru u naučnom svijetu. Ipak, vođa istraživanja, dr Akesander Sotček kaže da su razlike najvjerovatnije zasnovane na kulturološkom, ne na biološkom nivou:

“Rijetke su razlike u mozgu muškarca i žene koje se mogu svrstati u prirodne fenomene. Prije se mogu razmatrati kao rezultat socijalnog ponašanja i stavova”, kaže on.

“Ljudski mozak je napravljen tako da osnova procesa učenja bude u nagradi. Eksperimenti pokazuju da su djevojčice od malih nogu podsticane na nesebičnost, zbog čega mozak žene šalje signal “nagrade” za dobro djelo”, objašnjava Sotček.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
awetinjaOliDelbojCedicaPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Muškarci su kao bluetooth, žene su kao wifi.

Delboj
Gost
Delboj

Aoooooo. Pa ne postoji stvor na ovom svijetu sebicniji od zene. Samo sebe vole i tacka.

Oli
Gost
Oli

Ispitivanja su vrsila zene naucnici…

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nemaš ti pojma šta je žensko, to ti jedan parazit koji traži gostitelja i ako vidi boljeg gostitelja odma preskače na drugog.

Cedica
Gost
Cedica

Pa si zato ti taj ugostitelj svih žena….sve te hoće!!! 🤣

Send this to a friend