Psihologija

Žene progovorile: Ovakvo ponašanje prema nama je užasno, a smatra se normalnim

“Šta žene stalno doživljavaju i društvo smatra normalnim, iako je zapravo veoma loše i problematično?” pitanje je koje je osvanulo na Reditu i izazvalo veliku raspravu i podstaklo mnoge žene da podijele svoja iskustva.

Ovo su neki od najčešćih i najpopularnijih odgovora korisnica Redita.

1. “Umanjivanje bola tokom menstrualnog ciklusa. Vidjela sam toliko muškaraca koji se ponašaju kao da žene pretjeruju u tom periodu, što je grozno.”

2. “Količina seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja koja je rasprostranjena u društvu. Većinu žena koje znam muškarci su počeli da maltretiraju dok su bile u osnovnoj školi, a to se smatra normalnim.”

3. “Strah od toga da se previše opustim pred muškim prijateljima da oni to ne bi shvatili kao seksualnu priliku.”

4. “Od žena se očekuje da se seksaju i da svoje zadovoljstvo tokom čina stave na drugo mjesto. Ljubim se s tipom i osjećam pritisak da moram da imam seks sa njim jer je on sad napaljen. Sigurna sam da nisam jedina koja se tako osjećala.”

5. “Razlike u doživljavanju seksualnog zadovoljstva žena i muškaraca. Da ja svršim usred seksa i samo se okrenem na drugu stranu i zaspim, proglasili bi me ludom. Za muškarce je to u redu.”

6. “Dobacivanje na ulici.”

7. “Uopšte način na koji se zdravstvena struka odnosi prema činu porođaja.”

8. “Neprihvatljivo ponašanje muškaraca prema ženama. Još u djetinjstvu, ako se dečko loše ponaša prema curi, nju će pokušati da uvjere da je to zato što mu se sviđa.”

9. “Znam i previše žena koje smatraju da je normalno da moraju da obavljaju većinu kućnih poslova i uglavnom one brinu o djeci, čak i ako imaju i posao. Takođe smatraju normalnim da na isti način moraju da brinu i o svojim muževima.”

10. “Kad nam govore da se nasmijemo iako to ne želimo.”

11. “Osjećaj da stalno moramo da budemo pristojne prema muškarcima, čak i kad oni nisu prema nama. Ako im se suprotstavimo, često ćemo dobiti samo: ‘Pa šalio sam se!'”

12. “Da ljudi komentarišu kako žena izgleda ili šta je obukla kao da se to podrazumijeva.”

Send this to a friend