Psihologija

Životna polja koja možete da pojednostavite još danas

Jednostavnost donosi ravnotežu, slobodu i radost. Kada počnemo da živimo jednostavno i kada iskusimo prednosti toga, počinjemo postavljati sljedeće pitanje: “Sa kojeg polja mogu skrenuti pažnju i i jednostavno se usredsrediti na ono što je važno?”

Ovdje je popis od deset najvažnijih stvari koje treba da pojednostavite u životu još danas kako bi počeli živjeti uravnoteženiji, radosniji životni stil:

1. Vaša imovina

Previše materijalnih dobara komplicira naše živote u većoj mjeri nego što mislimo. Crpe naš bankovni račun, našu energiju i našu pažnju.

Ona nas drži podalje od onih koje volimo i od života koji se temelji na našim vrijednostima. Ako ćete uložiti vrijeme za uklanjanje nebitnih stvari iz vašeg života, nikada nećete požaliti.

2. Vaše vrijeme za obveze

Većina nas je ispunila naše dane od početka do kraja s obvezama: posao, dom, dječje aktivnosti, događaji u zajednici, vjerski događaji, hobiji … popis se nastavlja.

Kada je to moguće, oslobodite se od tih obveza koje nisu u skladu s vašim najvećim vrijednostima, piše One green planet.

3. Vaši ciljevi

Smanjite broj ciljeva u vašem životu na jedan ili dva. Smanjenjem broja ciljeva koje nastojite postići, poboljšaćete fokus i svoju stopu uspjeha.

Napravite popis stvari koje želite ostvariti u svom životu i odaberite dva najvažnija. Kada završite, dodajte druge s popisa.

4. Vaše negativne misli

Većina negativnih emocija potpuno je beskorisna. Nezadovoljstvo, gorčina, mržnja i ljubomora nikada nisu poboljšali kvalitet života jednom ljudskom biću.

Preuzmite odgovornost za svoj um. Otpustite bol iz prošlosti i zamijenite negativne misli s pozitivnim.

5. Vaši dugovi

Ako dugovi od vas čine roba, smanjite ih. Započnite danas. Učinite ono što morate učiniti kako biste izašli iz dugova.

Pronađite pomoć koja vam je potrebna. Žrtvujte danas luksuz kako bi sutra uživali u slobodi.

6. Vaše riječi

Koristite manje riječi. Govorite jasno i iskreno. Mislite ono što govorite.

Izbjegavajte tračeve.

7. Vještačka hrana

Izbjegavajte masti, rafiniranu hranu (bijeli hljeb), visoko fruktozni kukuruzni sirup… Smanjivanje tih sastojaka poboljšaće vašu energiju u kratkom roku i dugoročno zdravlje.

Takođe, što je više moguće, smanjite potrošnju ljekova bez recepta – dopustite tijelu da se prirodno izliječi, umjesto da stvarate zavisnost.

8. Vrijeme ispred monitora

Usmjeravanje vaše pažnje na tehnologiju, utiče na vaš život više nego što mislite. Mediji preraspodjeljuju vaše vrijednosti. To počinje dominirati vašim životom. I to ima dubok uticaj na vaš stav i izgled.

Nažalost, kada živite u tom svijetu ni ne primjećujete kako to utiče na vas. Jedini način da u potpunosti cijenite taj uticaj u vašem životu je da ga isključite.

9. Vaše veze sa svijetom

Odnosi s drugima su dobri, ali stalni protoci distrakcije su loši. Ne čitajte sa telfona, naučite kada da ga isključite, izlogujete se sa društvenih mreža i aplikacija…

Neprestani protok distrakcija drugih ljudi može nas učiniti važnim, potrebnim ili željenim, ali osjećaj važnosti i postizanje važnosti potpuno su različite stvari.

10. Multitasking

Istraživanja pokazuju da multitasking povećava stres i smanjuje produktivnost. Dok svladavanje zasebnih zadataka postaje izgubljena umjetnost, naučite je.

Bavite se samo jednim zadatkom dok ga ne obavite. Učinite to dobro. A kada ga završite, pređite na sljedeći.

Send this to a friend