Psihologija

Životne greške zbog kojih se ne smijete kajati

Ono što je zajedničko svim tim “greškama” jest to da zbog njih nikada ne treba da žalimo jer su one dugoročno dobre za nas.

1. Zaljubili ste se u pogrešnu osobu

Možda to svima ne zvuči logično, ali ponekad jednostavno ne shvatamo šta zapravo zaslužujemo sve dok ne isprobamo ono što definitivno nije dobro za nas. Zbog toga nikada nemojte žaliti za propalim vezama s pogrešnom osobom jer nas one često nauče prepoznati kakvog partnera zapravo zaslužujemo.

2. Dali ste otkaz

Upravo je ovo jedan od poteza koji okolina u današnje vrijeme najčešće osuđuje. Međutim, ako niste zadovoljni s poslom koji radite, bez obzira na to bio on dobro ili loše plaćen, imate pravo potražiti sreću na nekom drugom radnom mjestu, što god drugi mislili o tome. Zaslužujete priliku da ostvarite svoje ciljeve i radite na svom usavršavanju stoga nema smisla žaliti zbog napuštanja posla koji vas je činio duboko nesrećnima.

3. Naučili ste reći “ne”

U krug prijatelja i članova porodice često se uvuku osobe koje nam zapravo ne žele dobro. Njih nazivamo “toksičnim” ljudima, a među glavnim karakteristikama takvih osoba su izražena negativna energija, potreba za kritikovanjem konstantno osuđivanje tuđih postupaka i sebičnost.

Toksične ljude koji nisu dio našeg bliskog kruga lakše je maknuti iz svog života, ali kada su oni naši prijatelji ili članovi porodice, onda je mnogo teže riješiti se njihovog negativnog uticaja. Međutim, ako ste skupili hrabrost, uspjeli to napraviti i naučili im reći “ne”, nemate zbog čega žaliti. U takvim situacijama ostali ljudi iz bliskog kruga ponekad nas nagovaraju da pružimo drugu priliku ili nam ipak zamjeraju zbog naših postupaka, ali nemojte se time zamarati. To što ste napravili nije greška, nego pametan potez.

Send this to a friend