Politika

AA i DSA formirali Albanski Forum: Ujediniti političku scenu na lokalnom i državnom nivou

Albanska alternativa i Demokratski savez Albanaca danas su potpisali Memorandum o saradnji i tako formirali Albanski Forum, koji će kao takav nastupiti na predstojećim lokalnim izborima za Opštinu Tuzi 3. marta, ali i na parlamantarnim 2020.godine. Koalicioni sporazum su potpisali lider AA Nik Đeljošaj i Nikola Camaj ispred DSA.

<<<Na pomolu koalicija Albanske alternative i Demokratskog saveza Albanaca?<<<

Ovim Mmemorandumom takođe se određuje organizaciona struktura AF-a. Predsjednik AF-a ima mandat od jedne godine, a ostvaruje se rotacijom. Prvi mandat od potpisivanja Sporazuma i tokom 2019. pripada AA, za 2020. godinu DSA, i onda rotacijom.

<<<AA i DSA dogovorili koaliciju na lokalnom i državnom nivou, čeka se odgovor DUA<<<

U Memorandumu o saradnji u koji je CdM imao uvid, piše da su politički akteri uvjereni da albanski politički spektar u Crnoj Gori ima potrebu za što bržom saradnjom i interakcijom, sa ciljem predstavljanja nacionalnih interesa na političkoj sceni Crne Gore.

“Polazeći od političke situacije koja nije povoljna i hladnih odnosa između albanskih političkih stranaka u Crnoj Gori, neophodna je saradnja nacionalnih subjekata i promjena političkog pristupa od strane Albanaca u Crnoj Gori. Nakon mnogo napora da se to postigne, gdje nismo uvijek svi bili  istog mišljenja oko mnogih pitanja, danas više nego ikada moramo pronaći zlatnu sredinu koja će podići i vratiti povjerenje građana u albanske političke stranke. Vjerujemo da će koalicija između dvije stranke, sa predloženim imenom – Albanski Forum, ima za cilj ujediniti albansku političku scenu, prvo u Tuzima, a zatim i na državnom nivou Crne Gore, gdje konstituenti ove koalicije zadržavaju svoju političku i strukturalnu subjektivnost, dok AF definiše politike i programe za politički i ekonomski oporavak Albanaca u Crnoj Gori, sa jasnom dugoročnom strategijom”, piše u ovom dokumentu.

Program će biti predstavljen na lokalnom i državnom nivou.

AF , kako dodaju, ostaje otvoren i za druge stranke i subjekte, koji su spremni da saradjuju na istim osnovama i da postuju principe zbog kojih je došlo do ove saradnje, Albanska Alternativa i Demokratski Savez Albanaca će zajednički pregovarati sa drugim subjektima.

Formiranjem AF-a, predsjedavajući i cjelokupna organizacijska struktura uložit će najveće napore da i ostali albanski subjekti postanu dio ovog foruma. Ovim početnim oblikom, AF će biti politički faktor zastupljen sa 17 odbornika u opštinama u kojima žive albanci , kao i sa opštinskim i državnim zvaničnicima.

Politički program AF-a će biti ujedinjenje nacionalnih stranačkih programa, dio ovog foruma, sa dugoročnom strategijom i dobro definisanim ciljevima usmjerenim na smanjenje broja albanskih subjekata u Crnoj Gori.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eusebio
Gost
Eusebio

Ako prodjete lose dajte ostavke…

SerdarJanko
Gost
SerdarJanko

Tendencija ujedinjavanja Albanaca a na drugoj strani nastavak tendencije razjedinjavanja pravoslavlja u regiji…

Send this to a friend