Politika

Abazović: Crna Gora bira-evropska perspektiva ili potpuna privatizacija

Situacija je jasna, Crna Gora se nalazi pred izborom između dva puta-puta evropske perspektive, evropskih mogućnosti, visokog životnog standarda i puta daljnjeg urušavanja svih institucija sistema, daljnjeg tjeranja čitavog sistema u potpunu privatizaciju, u potpunu kontrolu od strane grupice ljudi ili jednog čovjeka, daljnjeg okretanja ka nečemu što nisu evropske vrijednosti i propadanje u dalju autokratiju, kazao je danas predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, tokom sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta.

Kako su saopštili iz Demokratske Crne Gore, njihov predsjednik, Aleksa Bečić i Abazović, sreli su se u sjedištu Delegacije EU u Podgorici sa sedamnaestočlanom delegacijom Evropskog parlamenta, koju je predvodio Petar Kurumbašev, kopredsjedavajući Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP).

Lideri Demokrata i URA-e sastanak su ocijenili sadržajnim i konstruktivnim, jer su u okviru njega delegaciju EP upoznali sa detaljima Plana izbornih reformi, te istakli njegovu važnost za nastavak političkih procesa u Crnoj Gori i prevazilaženje ovog stanja.

“Nema dileme da je Plan izbornih i drugih reformi koji su predložile Demokrate i URA, a koji su snažno podržali komesar Han, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, Delegacija EU u Podgorici, institucije EU u Podgorici i Briselu putokaz za prevazilaženje složenog, institucionalnog i političkog stanja u kojem se nalazi Crna Gora”, rekao je Bečić.

Abazović je optimističan po pitanju realizacije Plana, te je rekao da on treba da zaživi u “ad hoc” parlamentarnom tijelu, uskoro, ukoliko ne bude većih opstrukcija.

Predsjednik Demokrata istakao je da su Demokrate i URA učinile sve što je bilo do njih i u formalnoj ravni, da rad parlamentarnog “ad hoc” odbora, koji bi se bavio pitanjima koja su definisana Planom počne što prije sa radom, tako što su pravovremeno, nakon prezentacije Plana i sastanka u Briselu na kom je Plan zavrijedio podršku EU, predsjedniku Skupštine uputili i sve potrebne akte u dijelu radne verzije.

Prema mišljenju Abazovića, posebno je važna činjenica da je EU konačno prepoznala da u Crnoj Gori postoji jasna, proevropska, građanska alternativa vlastima, a traženje novog partnera, traženje nekoga ko može da ispunjava evropsku agendu je, naglašava, nasušna potreba ovoga društva.

Abazović je dodao da u ova dva politička subjekta misle da je danas stavljen još jedan pečat nakon vrlo uspješne posjete Briselu, da je Delegacija POSP-a htjela da se sastane s predstavnicima URA-e i Demokrata da bi na taj način dodatno približili stavove koji su važni u ispunjenju onoga što je zacrtani plan koji je predstavljen i komesaru Johanesu Hanu.

Bečić je naglasio da Demokrate i URA, za razliku od Mila Đukanovića, koji šalje euroskeptične poruke i osjeća veliki strah od finiša evropskog puta, “jer su Poglavlja 23, 24 i 27 njegova omča o vratu”, smatraju da je implementacija Plana u cilju i interesu svih činilaca društva koji žele dobro Crnoj Gori i evropskim integracijama.

Ž.N.

Send this to a friend