Politika

Abazović: Crna Gora je Sjeverna Koreja samo što nema rakete

Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj se nikada nije mijenjala vlast, pa stoga teško možemo govoriti o funkcionalnoj demokratiji. Više smo nalik nekom sjevrenokorejskom hibridu, samo što na sreću nemamo rakete, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović .

Abazović je u razgovoru sa Metjuom Palmerom, direktorom Kancelarije za jugoistočnu Evropu Stejt Departmenta, istakao da je Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj krizi i da je jedini izlaz datum prijevremenih parlamentarnih izbora.

“U Crnoj Gori imamo parlament u kojem ne postoji razmjena argumenata, održavaju se lokalni jednopartijski izbori i institucije su do te mjere porobljene da njima upravlja mala grupa ljudi. Zapad mora da shvati da je DPS kriminalizovana struktura koja je antipod svega što su zapadne vrijednosti. Zato Crnoj Gori trebaju promjene, a organizovana kriminalna grupa DPS nije više dio bilo kakvog rješenje, već je najveći dio problema”,  rekao je Abazović.

On je u razgovoru sa Palmerom ponovio da je bojkot iznuđena stvar i da je odgovornost zbog trenutne političke situacije isključivo na DPS-u.

Abazović je upoznao Palmera sa činjenicom da, kako navode,  URA nije vodila pasivan bojkot, da je sve vrijeme pokušavala da održi koheziju između opozicionih partija i da je javno reagovala na sve štetne zakone koji su se donosili u Skupštini

„Mi smo još u martu izašli sa ‘Planom za rješavanje političke krize’ koji smo ponudili svim opozicionim partijama. Osim toga, građanima i svoj stručnoj i laičkoj javnosti smo ponudili i ‘Ekonomski program Ideje za Crnu Goru – Posao za sve’ pokušavajući da djelujemo konstruktivno a ne isključivo kritizerski”, istakao je Abazović.

On je u razgovoru sa Palmerom istakao da će Građanski pokret URA i dalje djelovati kao konstruktivan politički činilac ali da bez datuma prijevremenih izbora nema nikakvih preduslova što se tiče rješavanja političke krize.

“U narednom periodu ćemo izaći i sa ‘Planom za reformu zdravstvenog sistema – Zdravstvo za sve’ i sa ‘Planom sa reformu obrazovnog sistema – Obrazovanje za sve’ čime želimo da doprinesemo rješavanju ključnih i realnih problema građana Crne Gore“, zaključio je Abazović.

 

Send this to a friend