Politika

Ko su sudije, tužioci, ministri i poslanici koji su nezakonito dobili stanove i kredite

Rukovoditeljka Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović-Marković saopštila je danas nove slučajeve dodjele stanova i kredita za stanove po privilegovanim uslovima za funkcionere bivšeg režima, koje su dobijali ministri, sudije, tužioci i poslanici.

Riječ je, kaže Ćalović Marković, o dokumentaciji Vladine komisije koja je tajno dijelila stanove i kredite javnim funkcionerima.

“Nije riječ o podjeli svih stanova, već samo o podjeli koja se dešavala na tajni način”, ističe Ćalović Marković.

Navela je slučaje sudije Ustavnog suda Budimira Šćepanovića kome je Vladina komisija u maju 2016.godine dodijelila stan od 90 metara kvadratnih u Univerzitetskom centru.

“Tome je prethodio zaključak Vlade iz aprila 2016. godine, na čijem je čelu bio Milo Đukanović”, istakla je Ćalović Marković, dodajući da je od 17.januara 2014. godine zakonom zabranjeno da Vladina komisija dijeli stanove studijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda.

“Tako je Budimir Šćepanovič stan od 90 metara kvadratnih platio za 13.143 eura”, ističe Ćalović Marković.

Onda je navela slučaj sudije Vrhovnog suda Vesne Begović.

“Ona je lično podnijela zahtjev 5.februara 2017. godine. Tvrdi da ima stan od 52 kvadrata u kome živi sama, da ga je davno dobila od Vlade i da joj treba rekonstrukcija. Rekonstrukcija joj je potrebmna jer kaže žiiv na prizemlju, da joj provalnici upadaju svakog dana i da mora da zaštiti svoju bezbjednost. Uz to kaže da se iz hobija bavi slikarstvom, te da joj je zbog pozicije stana i nemogućnosti provjetravanja, zdravstveno stanje ugroženo”, navodi Ćalović Marković.

Vlada joj izlazi u susret i nudi stan od 75 kvadrata na trećem spratu u Univerzitetskom centru.

“Ali ona ih 5.aprila 2017. obavještenja da odustaje, ali ostaje pri zahtjevu za dodjelu novčanog kredita u iznosu od 40.000 eura”, ističe Ćalović Marković.

 

“Tako Begović uzima kredit od 40.000 eura, vraća 8.000, a rata joj je 73,55 eura”, navodi Ćalović Marković.

Onda je navela slučaj sudije Vrhovnog suda Dragice Milačić, koja je tražila i dobila od Vlade kredit od 20.000 eura, kako bi izvršila opravke u stanu.

Sudiji Višeg /Apelacionog suda Milanki Žižić je komisija kojom je predsjedavao Slavoljub Stijepović dodijelila stan od 90 kvadrata na Zlatici.

“Cijena tog stana je bila 11.700 eura, odnosno 130 eura po kvadratu. Njega plaća na 20 godina i rata joj je nepunih 60 eura”, rekla je Ćalović Marković.

Sudija Ustavnog / Vrhovnog suda Miraš Radović prijavio je, dodaje Ćalović Marković, da je 2010. godine od Vlade dobio kredit od 40.000 eura na 20 godina.

“Dvije godine nakon što su mu dali ovaj kredit, Vlada mu daje stan u Univerzitetskom centru od 109 kvadrata, u zamjenu za stan na Malom brdu od 85 kvadrata i doplatu od 20.000 eura. Kad pogledatu njegovu računicu ispada da je kvadrat na Malom brdu skuplji nego u Univerzitetskom centru”, ističe ona.

Navela je slučaj još nekoliko sudija Upravnog suda.

Specijalni tužilac Mira Samardžić je 2004. godine dobila stan pod Malim brdom od 80 kvadrata za 3.291 eura, ili 41 euro po metru kvadratnom.

“Zanimljivo, devet godina kasnije ispostavlja se da je taj stan veći i to za 14 kvadrata. Ona to prijavljuje i kaže ja imam veći stan i želim da doplatim tih 14 kvadrata i uplaćuje 1.428 eura”, kaže Ćalović Marković.

Ni to joj, kaže Ćalović Marković, nije dovoljno.

“Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić traži od Vladine komisije da joj odobri kredit i u tom zajtjevu kaže da ako bi dobila kredit da bi joj to bio podstrek za dalji profesionalni angažman. Ona naravno dobija kredit od 10.000, a u obavezi je da vrati 2.000 eura. Rata joj je 25,52 eura. U godini kada je dobila kredit od države bila je vlasnik stana od preko 90 kvadrata, a suprug joj je bio vlasnik kuće od 170 kvadrata, stana od 120 kvadrata, a mjesečno su zarađivali zvanično oko 2.8000 eura i živjeli su sami”, istakla je Ćalović Marković.

Tužiocu u Višem državnom tužilaštvu Veljku Rutoviću država je dala stan od 90 kvadrata po cijeni od 15,5 hiljada eura, ili 172 eura po metru kvadratnom.

“U godini kada su dobili stan on i supruga su prihodovali preko 33.000 eura i imali ušteđevinu od 22.300 eura”, navela je Ćalović-Marković.

Onda je navela slučaj tužioca u Višem državnom tužilaštvu Miloša Šoškića kome je Vlada dala stan od 75 kvadrata za 15,150 eura.

Tužilac Sonja Bošković je, dodaje Ćalović Marković, dobila kredit od 30.000 eura, sa obavezom da vrati 6.000 eura na 20 godina, gdje joj je rata 30 eura.

Specijalni tužilac Vesna Jovićević je 2016. godine dobila kredit od 30.000 eura.

“Mi nemamo ugovor i ne znamo koliko treba da vrati, ali znamo da je suprug vlasnik stana od 68 kvadrata i poslovnog prostora od 194 kvadrata”, ističe Ćalović Marković.

I poslanik Suljo Mustafić je, ističe Ćalović Marković, dobio stan po povoljnim uslovima.

“U maju 2016. Vladina komisija mu dodjeljuje stan od 128 metara kvadratnih u Univezitetskom centru”, navodi Ćalović Marković.

Njegovog obrazloženja zašto mu treba toliki stan nema u arhivi.

“Međutim u arhivi ima obračunska lista koja pokazuje da je taj stan trebao da plati 22.042 eura” navela je Ćalović Marković, dodajući da mu je rata za stan bila 111 eura.

Međutim, Mustafić stan koji je dobio od države prodaje za 132.000 eura, a državi ga je platio oko 22.000 eura.

Poslanica Sanja Pavićević je, kaže Ćalović Marković, tražila pomoć komisije kao pomoćnica direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Slučaj Halila Dukovića.

Slučaj Nade Drobnjak

Slučaj Ervina Ibrahimovića

Slučaj direktora ASK-a Sretena Radonjića

 

Slučaj Kemala Purišića

Slučaj Sulja Mustafića

 

Slučaj Andrije Lompara

“Podignuta je ogromna prašina u pozitivnom smislu jer građani imaju pravo da znaju gdje ide njihov novac. Sada vam je jasno zašto je histerija manjinskih partija prema novoj Vladi. Sada je jasno zašto u Crnoj Gori ne žele da rade tužilaštvo i sudstvo. Je li normalno da Vlada dijeli stanove poslanicima koji trebaju da nadgledaju izvršnu vlast. Ako je to normlano, ja ne znam šta da kažem”, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Vlada će, kaže, preduzeti aktivnosti i ispitati mogućnost da se država obešteti.

“Razgovarali smo unutrar Savjeta da treba da napravimo jedne šire konsultacije i možda javnu debatu da vidimo i pozovemo stručnu javnost da vidimo koji su modaliteti da se Vlada obešteti. I naravno da moramo da preuzmemo neke aktivnosti prema ljudima koji su dijelili stanove van pravila, zakona i procedura”, ističe Abazović.

Kako je dodao, brojni ljudi koji su tagetirani nijesu socijalni slučajevi.

“I ne vidim razlog da oni, ukoliko za to postoji pravni osnov, ne obeštete državu, a da onda država to ustupi nekom ko je zaista u stanju socijalne potrebe, ili da se obeštećenjem puni budžet i urade aktivnosti koji stvarno imaju neki socijalni ili humani karakter”, rekao je Abazović.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klif
Gost
Klif

Neka su ih udomili, sta ce zalosti.

Stefan
Gost
Stefan

Ovo je kriminal na vrhunskom nivou.

Ognjen
Gost
Ognjen

Jedio popovi nremaju smještaj greote

Klatno
Gost
Klatno

Dzabe mazes oci prezvakanim pricama, SPC uze pola zemlje pa se ne javljas.

Pele
Gost
Pele

Dje su 21 000 000 €, nosi se sat od 17 000.

Nek je zdrav
Gost
Nek je zdrav

Bravo dritane munjo jebeska , samo ti prazne price pricaj a sto je sve poskupilo i nista ne radi i drzavu prodajes to niko ne vidi reljaksirano bate

Send this to a friend