Politika

Abazović – Kemp: Polarizacija društva sve veća, političku krizu rješavati dijalogom

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, razgovarao je sa ambasadorkom Velike Britanije Alison Kemp, gdje je bilo riječi o političkoj situaciji u Crnoj Gori sa naglaskom na dodatnu polarizaciju koja je nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Svi smo zabrinuti zbog dodatnih podjela i procesa fašizacije društva koje je sve više aktuelno. Radi se o svjesnom pokušaju vlasti da vraćanjem Crne Gore u 90te prikrije sva nepočinstva oličena u endemskoj korupciji i brojnim zloupotrebama državnog budžeta. Mnogi od ovih događaja su izrežirani i vjerovatno će biti dio predstojeće izborne kampanje. Svi relevantni izvještaji koje smo dobili u poslednje vrijeme govore da kao društvo nazadujemo, poput izvještaja Feeedom Haouse-a koji nas je svrstao u hibridne režime čime smo izgubili demokratski status“, istakao je predsjednik URE.

Abazović je naglasio da podjele koriste samo DPS-u i određenim retrogradnim snagama unutar opozicije koje su bile na izdisaju.

„Ništa od izborne reforme nije urađeno već je dodatno poljuljano povjerenje u sve institucije. Mnoge od najvažnijih su u VD stanju, a već godinama nemamo nijedan riješen slučaj organizovanog kriminala i korupcije. VDT, Ustavni sud, DIK, ASK kao ključne insitutucije za izborni proces potpuno nespremno dočekuju predstojeće izbore. Nema dogovora ni oko datuma izbora što državu dodatno gura u sve dublju političku krizu“, rekao je Abazović.

Predsjednik URE i ambasadorka Kemp su se saglasili da treba pokušati dijalogom doći do rješenja i insistirati da se proces odblokira.

„URA je cijelo vrijeme pokušala da bude konstruktivan činilac i da predlaže konkretna rješenja. Tako će biti i ovog puta na sastanku sa premijerom Crne Gore. Ambasadorka Kemp je pozdravila najavljeni razgovor URE i Vlade ističući potrebu da politički subjekti moraju pokazati dodatni stepen odgovornosti u ovom trenutku“, kazao je Abazović.

Na sastanku je pomenuta i afera zapljene kokaina na državnim brodovima Budva i Jadran.

„Ovakvi primjeri dodatno urušavaju ugled Crne Gore i nikako nam ne služe na čast. Obavijestio sam ambasadorku da smo tragom dešavanja na pomenutim državnim brodovima došli do novih dokaza koje se tiču procedura za pružanje usluga koje će URA uskoro javno objaviti“, saopštio je predsjednik URE.

Abazović je zahvalio Kemp na podršci Velike Britanije Crnoj Gori, poželio brzo rješavanje zdravtvene situacije u njihovoj zemlji pri čemu su se saglasili da u teškim trenucima prijatelji treba da budu zajedno.

Sastanku su prisustvovali Mileta Radovanić, generalni sekretar pokreta URA i Ivan Vukčević, savjetnik za politička pitanja u ambasadi Velike Britanije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Super
Gost
Super

I mir u svijetu.

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

dje dritko, dje razgovarati sa tobom? mozda u kafanu ili na ulicu jer ti si samo tu na radnom mjestu u skupstini prazno mjesto evo tri ipo godine, sramoto stidi se ako imas sa cime

Blaki
Gost
Blaki

Pa nije baš tako gospodine Abazoviću,
Prvo,opozicija mora da je na strani države i da radi za državu a protiv pozicije ,
Drugo,ne borite se za ekonomsku stabilnost i za političko jačanje države.
Treće ,dali je moguće da su vam bliži Draža ,Mandić i ostali fašistički manekeni,od antifašista.
Četvrto.Ovo treba da je građanska država a ne Amfilohijeva ruina.

marius
Gost
marius

Kad si toliki demokrata i cojek sto bi se reklo bez dlake na jeziku, sto javno ne rece na koje to retrogradne opozicione partije mislis. Zasto u zavijenoj formi. Iskreno mislim u kolko se na predstojecim izborima ne prikljucite nekoj procrnogorskoj partiji, da ga u skupstinu necete ulazit. Ostace vi kao opcija jedino NVO sektor.

Nera
Gost
Nera

Marius,
Oni će radije sa DF i litijašima vireći ispod mantija ući u skupštinu baš kao u Budvu.
URA priča o CG,a od kada su oni vlast u Budvu cvjeta veljesrpstvo i bilbordi sa bradonjama.Toliko neprijateljskih akademija,skupova i velokosrpskih proslava Budva još nije vidjela do kad URA i litijaši ne preuzeše vlast.

Send this to a friend