Politika

Abazović na Kran Montana Forumu: Zabrinjava porast autoritarnih režima u svijetu

Jedan od najprestižnijih političkih foruma “Kran Montana” počeo je juče u Ženevi. Kao i svake godine, forum okuplja eminentne političare, naučnike, biznismene i novinare, a ove godine radni naziv foruma je “Jesu li mir, razvoj i stabilnost postali samo san?“

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 30. forumu od predstavnika iz Crne Gore učestvuje jedino lider URE, Dritan Abazović.

“Zajednički je konstatovano da je demokratija preduslov svakog razvoja. Brojne zemlje nijesu spremne da iskorače ekonomski i bezbjedonosno, posebno zbog činjenice da usljed slabih institucija i korupcije organizovani kriminal preuzima primat u društvu. To je fenomen koji se primjećuje u mnogim afričkim državama, državama Bliskog istoka ali i na Zapadnom Balkanu”, istakao je Abazović.

On je svoje izlaganje usmjerio na pitanje mira, kao temeljne vrijednosti na koju se oslanja demokratija.

“Treba razlikovati pozitivni i negativni mir. Pozitivni mir postoji u državama koje imaju izgrađen sistem vladavine prava i profesionalnih institucija. Sa druge strane, negativni mir podrazumijeva odsustvo otvorenog sukoba, ali u državama zarobljenih institucija i najmanji incident se može pretvoriti u ozbiljnu prijetnju. Zato treba afirmisati promjene, a ne sistem nekontrolisane vlasti”, saopštio je Abazović tokom treće sesije foruma.

Kako navode iz URE, na forumu u švajcarskom gradu Ženevi  konstatovano je da zabrinjava činjenica da se po podacima svjetske banke, broj stanovnika planete koji žive pod autoritarnim režimima uvećava nekoliko godina unazad.

Iz ove partije dodaju i da forumu prisustvuju brojni svjetski lideri, predsjednici, premijeri, ministri, poslanici i ambasadori.

“Lider URE se na marginama foruma sastao sa brojnim eminentnim gostima, a posebnu pažnju privukao je susret sa premijerom Avganistana Abdulahom Abdulahom”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Samo da ga što manje gledamo i slušamo!

kk buducnost
Gost
kk buducnost

Jedini evropski politicar u opoziciji. Covjek za primjer.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Reče i ostade živ!

Send this to a friend