Politika

Abazović nastavlja sa unižavanjem javnosti: Javna debata za odabrane

Abazović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pošto je obmanuo domaću i međunarodnu javnost da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koji je prije nekoliko dana uputio Evropskoj komisiji, proizvod širokog društvenog konsenzusa odlučio je u petak popodne, ili mu je preporučeno, da makar pokuša da dobije mišljenje struke i nevladinog sektora organizovanjem, kako je nazvao, javne debate.

Poziv institucijama i nekim NVO, kako Pobjeda saznaje, upućen je poslije radnog vremena, kasno popodne, nekima tek juče, a debata je zakazana za ponedjeljak ujutro?! Cilj je, očito, da se debata odmah i pošto-poto organizuje, a koje će se organizacije i koliko ljudi pojaviti nije važno. Jedino bitno je da se ispuni forma, što će omogućiti odabrani, koji će se sigurno pojaviti.

Organizacija
Prema saznanjima Pobjede, Udruženje državnih tužilaca Crne Gore neće se odazvati Abazovićevom pozivu, jer ga smatraju neprimjerenim, a ovakav način organizovanja javne rasprave neusklađenim sa propisima.

Kako je Pobjedi potvrdio predsjednik Udruženja Veselin Vučković oni su, iako strukovna organizacija, poziv za javnu debatu pirmili tek juče oko podne.

“Navodno su imali na umu i ranije da nas pozovu, ali su propuštili to da učine kada je poziv dostavljen drugim institucijama. Naš je stav, a i sastaćemo se povodom toga, da ovakav način organizovanja javne rasprave nije saglasan propisima koji uređuju postupke i procedure organizovanja javnih rasprava povodom nacrta određenih zakonskih, odnosno podzakonskih tekstova”, istakao je Vučković.

Prema njegovim informacijama Vrhovnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu poziv je stigao u petak popodne, nakon radnog vremana, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

“Poziv za takvu javnu raspravu ne dostavlja se zadnjeg radnog dana, po isteku radnog vremena, a rasprava je zakazana za ponedjeljak, za neodređeni broj učesnika. To tako ne može. Svako od nas u Udruženju, kao državni tužioci, imamo svakog radnog dana složene i neodložne radne zadatke i nemoguće je da se u ovako kratkom roku organizujemo da dođemo”,objašnjava on.

U ovoj tužilačkoj organizaciji neprihvatljivim smatraju i to što je Nacrt zakona urađen bez konsultacija sa njima i upućen Briselu.

“Državni tužioci taj dokument su dobili u petak popodne, uz poziv za debatu. Autor je nepoznat. Pri tome još jednu činjenicu treba obavezno imati u vidu – aktuelno Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu, što je i do sada bila uobičajena praksa, sa zadatkom da pripremi nacrte zakona iz ovih oblasti. U toj radnoj grupi su i državni tužioci. Zbog ove činjenice smo još više zatečeni ko je radio dokument koji je upućen Evropskoj komisiji, jer na njemu nije radio niko od tužilaca, pa je logična pretpostavka da to nije zakonski tekst Ministarstva pravde. Ko je učestvovao u izradi zakona za nas je i dalje nepoznato”, naglašava Vučković.

Preporuke

Tužioci, kaže on, ne isključuju obavezu učešća u javnoj raspravi, ali ona mora da bude pripremljena i zakazana u primjerenom roku i da svi učesnici rasprave budu pravovremeno pozvani kako bi mogli ozbiljno i profesionalno da se pripreme.

“Cilj svih treba da bude najbolji tekst izmjena, a najbolje je kada ih jednoglasno podrži stručna javnost, kao što je bilo sa preporukama Venecijanske komisije”, dodaje Vučković.

Letimičnim pregledom radne verzije Nacrta koja im je stigla, kako kaže, vidio je da dokument nije usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Vučković je istakao da očekuje da Vrhovno državno tužilaštvo i Tužilački savjet, takođe, neće pristati da učestvuju u javnoj debati organizovanoj na ovakav neprimjeren način.

Iz nekoliko nevladinih organizacija Pobjedi je rečeno da su primili poziv za Abazovićevu debatu, takođe u petak van radnog vremena i da se, najvjerovatnije, neće odazvati jer je neprihvatljivo tako organizovati javnu raspravu i ne žele da budu „paravan i pokriće“ za greške do sada učinjene u procesu pripreme izmjena Zakona o državnom tužilaštvu.

U jednom od dopisa iz Abazovićevog kabineta, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se kako će se tokom debate „razmotriti radna verzija Nacrta, a sve u cilju dobijanja konkretnih prijedloga i unaprjeđenja radnog teksta“.

“Što je sad radna verzija dokumenta? Nikom nije jasno o čemu se radi. Znači li to da je jedna verzija u Briselu, druga u Vladi, treća na javnoj raspravi… Neozbiljno”, prokomentarisao je čelnik jedne od pozvanih NVO.

Smjena glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kako smo pisali prethodnih dana, uslov je opstanka ove vlasti, zbog čega se Vladi žuri da „privoli“ Brisel da im da „zeleno svjetlo“ da se riješe Katnića. Lideri Demokratskog fronta, najvećeg konstituenta parlamentarne većine, najavili su da neće glasati za budžet i Vladine zakone i ostale odluke dok se ne izmijene tužilački zakoni. Čelnici ove političke organizacije optuženi su, a neki i osuđeni, za najteža krivična djela – od pokušaja terorizma do pranja novca, zbog čega iz tužilačke organizacije žele da protjeraju tužioce koji su bili uključeni u te predmete, a prije svih, Katnića kao prvog u Specijalnom tužilaštvu.

Vujović: Čini se da Vlada nije odustala od namjere da uklone čelnike SDT-a

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović rekao je juče da je do izmjena Zakona o državnom tužilaštvu trebalo da dođe na sveobuhvatan i inkluzivan način i u redovnoj proceduri, kroz javnu raspravu.

On je za Novu M upozorio da bi nesmotreni potezi Vlade i donošenje odluka koje nijesu u skladu sa vrijednostima Evropske unije mogli da zaustave proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Ono što posebno zabrinjava, navodi on, jeste izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se crnogorske vlasti ne moraju u potpunosti usaglasiti sa preporukama Venecijanske komisije, već da može biti odstupanja do 10 odsto.

“Tih deset odsto je upravo ono oko čega se ne slaže Venecijanska komisija, EU i naši zapadni partneri sa stavovima Vlade. Čini se da naša Vlada nije odustala od konačne namjere, da uklone one koji se nalaze na čelu SDT-a i da ih zamijeni sebi lojalnim ljudima”, rekao je Vujović.

U Abazovićevom kabinetu radno

Pobjeda je juče pozvala i predsjednicu Udruženja sudija Hasniju Simonović kako bi se informisali da li je i ova strukovna organizacija pozvana na debatu Dritana Abazovića. To je bilo oko 16.30 sati. Simonović je rekla da nijesu pozvani. Međutim, pet-šest minuta kasnije obavijestila nas je da je poziv, elektronskom poštom, stigao svega nekoliko minuta pošto smo okončali razgovor.

U kabinetu potpredsjednika Vlade, očigledno, bili su vrlo vrijedni i radni i u danima vikenda. Treba poslati poziv na što više adresa. A strukovnih udruženja sjetili su se tek juče.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Svi evropski politicari imaju ogroman respekt prema Abazovicu.Ubedljivo najbolji politicar u Crnoj Gori.

Jul Briner
Gost
Jul Briner

Ko kritikuje Abazovića redovno je proćelav i zavidi Dritanu na njegovoj bujnoj kovrdžavoj kosi!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dritan bi demokratiju ali po njegovom viđenju,da se sve on pita ko vučić.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Misliš javna debata za odabrane izdajnike?

Send this to a friend