Politika

Abazović: Novinari nemaju mnogo razloga za radovanje, neophodno mijenjati Zakon o medijima

Dritan Abazović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je Dan novinara i 150 godina novinarstva u Crnoj Gori.

On je poručio da je Crnoj Gori potrebna potpuna primjena, ali i promjena zakonodavnog okvira koji uređuje medije i koji će u potpunosti stati iza domaćih medija i dati im jednake šanse za rad.

“Novinari u Crnoj Gori nemaju mnogo čemu da se raduju povodom Dana novinara, jer rade u zemlji gdje se čak i privatizacioni ugovori klasifikuju kao državna tajna koja može da ugrozi bezbjednost. Zato je neophodno mijenjati Zakon o medijima, koji je usvojen prošle godine i koji primorava novinare da odaju svoje izvore, uz saradnju sa svim činiocima medijskog polja u Crnoj Gori kako bi se došlo do rješenja na zajedničko zadovoljstvo”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, uprkos tradiciji dugoj vijek i po, crnogorski novinari danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu.

“Mediji u današnjoj Crnoj Gori su sveprisutan faktor društvene zbilje koji obavještavaju javnost o svim dešavanjima, edukuju i ukazuju na probleme i društveno-političke anomalije, te kroz to i u značajnoj mjeri kreiraju mišljenje građana, pa je otuda i njihova uloga veoma važna i odgovorna. Sa druge strane, odgovornost i nezahvalnost koju novinarski posao nosi sa sobom najbolje su osjetili novinari u Crnoj Gori u protekle tri decenije”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, kroz 30 godina novinarstvo je bilo na meti mnogih paradržavnih i kriminalnih struktura, a rezultat toga su ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića, pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić, napadi na istraživačkog novinara Tufika Softića, hapšenje istraživačkog novinara Jova Martinovića i niz drugih, svakodnevnih pritisaka i zastrašivanja kroz koje prolaze novinari u Crnoj Gori.

Abazović je istakao da treba još mnogo raditi i na polju vlasništva i finansiranja medija, s obzirom na to da su mnoge lokalne stanice bankrotirale, a one koje nisu, podršku su potražile u stranim investitorima.

“Uporedo sa propašću medija u lokalnom vlasništvu, plodno tlo u Crnoj Gori pronašli su vlasnici regionalnih medija, koji uz minimalne troškove nude programe. Sve to ima za posljedicu da publika u Crnoj Gori gubi značajnu količinu lokalno relevantnog sadržaja”, ukazao je Abazović.

On navodi da sloboda medija predstavlja jasan pokazatelj demokratskog iskoraka jednog društva.

“Vjerovatno nema boljeg primjera koji je mogao ukazati na problem sa demokratskom razvijenošću, od stanja u medijima i novinarstvu Crne Gore. Zbog toga nam je Evropska komisija u svojim izvještajima jasno ukazivala na probleme slobode izražavanja i neophodnosti reformi i napretka u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. Prethodna vlast te slobode nije mogla obezbijediti, a sadašnja mora i hoće. Na kraju želim da iskažem nadu da će novinastvo u Crnoj Gori dobiti na svojoj vrijednosti i ulozi u društvu, a kao potpredsjednik Vlade dugujem ogromnu zahvalnost svim odgovornim i savjesnim medijima koji su u ovakvom okruženju radili kako bi društvo bilo bolje i bliže evropskoj zajednici naroda. Čestitam vam – među vama je puno heroja današnjice”, zaključio je Abazović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stres
Gost
Stres

Hoce li ovo zadrugu i parove ….

Karl
Gost
Karl

Pripremas li teren za Zeljka Mitrovica da opet dodje na velika vrata sa vecinskim paketom akcija vijesti. O tebi nece pisati dnevne novine vec istorija kao o izdajniku zemlje u kojoj si rodjen i odrastao i koju si prodao a vlast i pare dodju i prodju nego poslije svega treba pogledat ljudima u oci !

L.R.
Gost
L.R.

A nemojte vi oslobodioci o slobodi,vaša sloboda sve ugasi po našoj Crnoj Gori.

M.M.Popovic
Gost
M.M.Popovic

A nemoj ti o slobodi, molim te! Vaša smisao slobode se zove IZDAJA! Naučit ćete nešto ovih dana o tome!!!

Eva
Gost
Eva

E Dritko upravu si da novinari nemaju čemu da se raduju kad vide vas Apostola koji su izdajnici svoje domovine Crne Gore 🇲🇪 kad prođe sve ovo od stidi će te se kriti u mišju rupu

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

A sto da neces da nam nacionalna televizija bude RTS umjesto RTCG ?

Vukota
Gost
Vukota

Sto se ne javi zbog ovog partijskog zapošljavanja Pzp i zetova i svastika i ….
Śedi dje si….

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Mnogo mi je drago kad sam čuo za ovog izdajnika da nije Albanac jer nisam mogao da vjerujem da jedan Albanac moze tako nisko da padne apošto kazu da je Goranac četnik nemam ništa protiv Goranaca oni su pošteni i radni ljudi ali neka se oni sad malo ogradjuju od njega…

Unreal
Gost
Unreal

Prvo se ošišaj, Dritane

Petrovic
Gost
Petrovic

Da treba da pisu sto vama odgovarao à kakva ste vlada imaju sta pisati vi I’m dajete povoda svaki dan. Samo nek prestani ovi iz Vjesti da pisu kako je Carevic car svaku platu pokloni

Naroz
Gost
Naroz

Ja ti se zabrinuo za zdravlje, nije te bilo čitav dan. 🙂

Veliki krsi
Gost
Veliki krsi

Ima li išta crnogorsko da se ovom čovjeku sviđa.

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Kad nešto lijepo kažu za tebe super su valjaju a ako te iskritikuju odma nevaljaju stvarno si prava Bitanga!

Expert007
Gost
Expert007

Opet poklapa lonce..

Gaga
Gost
Gaga

Beži bre čučuravi ma šta bi ti da daju vijesti iz Srbije mnogu si sebi dao za pravo,hočeš da bude Srbijanka televizija,ligavi jedan

Send this to a friend