Politika

Abazović: Neću podnijeti ostavku, govor u Srebrenici bio univerzalan; Vuksanović Stanković: Pisao ga je Vučić, mnogo popova zrelo za hapšenje, SPC paramilitarna organizacija

Vlada Crne Gore neće postupati zaštitnički prema bilo kome, poručio je premijer Dritan Abazović i najavio promjene unutar Uprave policije. On je u okviru premijerskog sata kazao da neće podnijeti ostavku, te da zbog opstanka Vlade nije spreman da pravi kompromise na štetu Crne Gore. Abazović je, između ostalog rekao da izbori moraju biti održani ili prije ili odmah poslije Nove godine, ali da smatra da treba imati zaokružene institucije. On je, govoreći o tehničkoj vladi kao soluciji za rješenje političke krize, kazao da je šta god se dogovori 41 ili više poslanika potpuno legitimno.

Dritan Abazović

17.45

Poslanik Genci Nimanbegu pitao je Abazovića koliki je broj podnijetih zahtjeva o povraćaju imovine, a koliko je od tih zahtjeva uspješno realizovano.

“Zbog tega se ne poštuje zakonski određen rok o rješavanju podnijetih zahtjeva i zbog čega Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore odugovlači proceduru podnijetim žalbama kada za to ne postoji niti jedan zakonom propisani razlog. Kakva je sudbina Zaključaka koji sam Vam uputio 11. maja 2022. godine”, naveo je on.

Abazović je kazao da se kao rođeni Ulcinjanin, godinama lično zauzimao za donošenje Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos kojim bi se izvršio povraćaj imovine bivšim vlasnicima maslinjaka u Valdanosu, koje smatra posebnim bogatstvom naše najjužnije opštine.

“Takođe, želim da podsjetim da su nadležni organi odmah po usvajanju ovog Zakona započeli sa procesom vraćanja zemljišta, na način kako je to i propisano, uz poštovanje prava bivših vlasnika, ali i potpune i pravilne zaštite imovinskih i pravnih interesa države Crne Gore. Za područje spornih nepokretnosti koje se nalaze pod nadležnošću područne jedinice Uprave za katastar i državnu imovinu u Ulcinju postojala su tri katastarska operata: popisni katastar formiran 1954. godine koji je važio do 1972. godine, premjerni katastar od 1972. godine do 2004. godine i novi katastarski premjer koji je formiran 2004. godine i koji je još uvijek na snazi”, navodi Abazović.

Shodno dosadašnjoj sudskoj praksi upis u popisnom katastru se smatra dokazom o pravu svojine, dok upis u premjernom katastru ne predstavlja dokaz i osnov sticanja prava svojine u kojim slučajevima se pribavlja hronologija i preklop po popisnom katastru uz dostavljanje eventualnog osnova sticanja prava svojine fizičkih i pravnih lica.

“Imajući u vidu da se predmetnim Zakonom vrši povraćaj nepokretnosti koje su oduzete rješenjem donijetim u vrijeme važenja premjernog katastra (1978. godine), dakle u vrijeme kada upis u katastru nije predstavljao i dokaz o pravu svojine, nadležni organi pripremaju instrukcije o mogućnosti neophodnog sprovođenja geodetskog vještačenja u svrhu utvrđivanja hronologije po popisnom katastru i provođenja dokaza o osnovu sticanja prava svojine, kako bi se precizno definisalo postupanje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa”, ističe on.

Prethodno navedeno je, dodaje Abazović, značajno kako bi se spriječili eventualni budući sporovi koji mogu nastati nakon sprovođenja postupka povraćaja zemljišta po ovom Zakonu.

“U slučaju nepotpunog i nepravilnog utvrđenja činjeničnog stanja, u budućem periodu bi mogli biti pokrenuti parnični postupci koji bi doveli do nepotrebnih troškova za državu. Kao primjer bih
naveo postupke u Mrčevom polju u Jazu, gdje je za proteklih nekoliko godina država platila iznose od preko 500.000 eura, a sve iz razloga što sami upravni postupak povraćaja zemljišta nije sproveden na valjan način devedesetih godina, odnosno u tom postupku nisu utvrđene sve relevantne činjenice koje su bile od značaja za donošenje zakonitog rješenja”, kazao je premijer.

Pored navedenog, dodaje da područje Valdanosa predstavlja raniju vojnu bazu – odmaralište, koja kao takva nije dozvoljavala upis geodetskih podataka u katastru nepokretnosti iz bezbjedonosnih razloga, to na istoj postoje asfaltirani putevi koji nisu upisani u katastar nepokretnosti, a koji služe za pristup drugim parcelama.

“Riječ je putevima koji predstavljaju jedini pristup za sve parcele u Valdanosu, a koji shodno odredbama Zakona o državnoj imovini i Zakona o putevima mogu biti isključivo u državnoj svojini.
Nadalje, na spornim nepokretnostima postoje i brojni objekti od čvrste gradnje koji su predstavljali ranije vojno odmaralište (kućice, bungalovi, restoran) i koji su izgrađeni od strane Vojske nakon izuzmanja nepokretnosti od ranijih vlasnika, a koji takođe nisu upisani u katastru nepokretnosti iako postoje na terenu. Upitno je da li ovi objekti mogu biti predmet povraćaja budući da sami Zakon ne prepoznaje ove objekte, već se istim vrši isključivo povraćaj nepokretnosti koje su oduzete rješenjem od 17. januara 1978. godine”, kazao je Abazović.

Konačno, ističe, sve do sada preduzete radnje nadležnih organa u predmetima koji se tiču povraćaja imovine u uvali Valdanos usmjerene su isključivo na pravilnu i potpunu zaštitu imovinskopravnih interesa Države Crne Gore, bez namjere da neracionalnim postupcima odugovlači postupak, ali i da se odluke donose na osnovu zakonito sprovedenog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja.

“U Područnoj jedinici Uprave za katastar i državnu imovinu Ulcinj, zaključno sa 20.7.2022. godine, podnijeto je 159 zahtjeva za povraćaj zemljišta u uvali Valdanos koje su eksproprisane 1978. godine”, naveo je on.

16.50- Vuksanović Stanković Abazoviću: Napravili ste istorijsku sramotu Crnoj Gori

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je premijeru kazala da je u Srebrenici napravio istorijsku sramotu Crnoj Gori.

Onda se osvrnula na nedavnu posjetu Srbiji kada se Abazović susreo sa najznačajnijim državnim predstavnicima te zemlje.

“Prilikom zajedničke press konferencije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je istakao da mu se “čini da ste neka velika politička pitanja, koja su nas nekad razdvajala, uspjeli na konkretan način da razriješite”. Zbog toga je od izuzetne važnosti da javnost Crne Gore upoznate sa time koja ste to politička pitanja riješili sa predsjednikom Srbije Vučićem, pošto nas o tome nijeste izvijestili. Takođe, očekujem, da nam kažete i što su bili konkretni razlozi za nezakonito zadržavanje i maltretiranje poslanika Skupstine Crne Gore na granici sa Srbijom, koje je trajalo duže od godinu dana?”, pitala je Vuksanović Stanković.

Ona je pitala da li je tema razgovora Abazovića sa Vučićem, pored ugovora sa SPC, bila i prodaja EPCG

“Pa ćemo cijelu državu da predamo Vučiću? E nećete taj film gledati”, poručila je poslanica SDP-a.

Ako Vlada potpiše Ugovor sa SPC to će, ističe Vuksanović Stanković, značiti okupaciju Crne Gore.

“Crnogorci to nećete dozvoliti. Vaše džamije su zaštićene, a vjerska prava Crnogorki i Crnogoraca su ugašena. Ja nemam pravo na slobodu vjeroispovijesti, koja mi je Ustavom zagarantovana, a to govorim u ime svih Crnogorki i Crnogoraca”, kazala je Vuksanović Stanković.

Abazović je odgovorio da je njegov govor u Srebrenici bio univerzalan.

“Kada sam sišao sa bine poljubila me je majka Srebrenice. Hajka se digla jer su izbori u BiH. Problem je druge prirode. Problem je što treba kosmopolitiski duh premijera Crne Gore ubiti, ne samo u Crnoj Gori”, dodao je Abazović.

Na to ga je poslanica SDP-a pitala zašto se onda izvinjavao Majkama Srebrenice.

“Vi niste u Srebrenici održali univerzalni govor, no govor koji Vam je napisao Aleksandar Vučić”, kazala je ona.

Što se tiče maltretiranja crnogorskih poslanika na granici Srbije, Abazović je kazao da je to pitanje apostrofirao.

“Vjerujem da je to pitanje riješeno. Ne znam da li su poslanici putovali poslije 29. jula, ali mislim da je to pitanje riješeno”, istakao je Abazović, dodajući da nije za vođenje politike reprociteta prema Srbiji.

Kada je riječ o Temeljnom ugovoru pozvao je poslanicu SDP-a da kaže primjedbe.

“Je li neko vidio temeljni ugovor sa Katoličklom crkvom, ili su dobili informaciju da je potpisan u Vatikanu. Tvrdim da ugovor sa SPC nije u suprotnosti sa ustavom i zakonom. Čudim se pravnicama da ugovor može da suspenduje ustav i zakon bilo koje države na svijetu”, naveo je Abazović.

Ističe da CPC u Vladi imati isti tretman kao ostale vjerske zajednice.

Poslanica SDP-a je kazala da je na tekst Ugovora sa SPC bilo mnogo primjedbi stručne javnosti.

Vuksanović Stanković

“Ali ste vi slušali nezvanene pravnike”, kazala je Vuksanović Stanković.

Navodi da je ugovorom sa SPC povrijeđeno obligaciono pravo.

“Jer država ima obaveze, a crkva ima prava”, objasnila je Vuksanović Stankoivć.

Ona je saopštila da ugovor ima jednu odredbu koja je suprotna zakoniku o krivičnom postupku.

“Jer predviđa se obaveza države da prije nego što krene da hapsi nekog popa, nadležni tužilac i policija su dužni da obavijeste arhireja o hapšenju tog popa. To je klasično kršenje zakonika o krivičnom postupku”, istakla je ona.

Zatim je Abazoviću poručila da neće uvoditi vjeronauku u škole.

“Možete jedino kao izborni predmet uvesti istoriju religije”, jasna je poslanica SDP-a.

Prema njenim riječima, ako se ovaj Ugovor potpiše, on se u pravu naziva nezakonitim.

“Pravna posljedica nezakonitog ugovora je apsolutna ništavost, koju utvđuje nadležni sud. Tako da će država podnijeti tužbu za poništenje ovog pravnog posla, jer ovaj ugovor ne može da oproizvede pravno dejstvo. Onaj koji na osnovu ovakvog ugovora izvrši uknjižbu u katastar taj će završiti u Spužu”, istakla je Vuksanović Stanković.

Pitala je premijera da li je provjerio istorijske činjenice iz preambule.

“Želim da Vam kažem da važeći zakoni Srbije priznaju pravni kontinuitet SPC tek od 19. vijeka, a da mi hoćemo da priznamo pravni kontinuitet SPC od 13. vijeka”, navela je poslanica SDP-a.

Zatim je dodala.

“To znači da ona crkva u Gluhom dolu, koja je bila crnogorska i nekada pripadala državi Srbiji treba da bude prepisana na beogradsku Patrijaršiju. To znači ta norma”, navela je Vuksanović Stanković.

Kada je riječ o javno-pravnim ovlašćenjima u ugovoru, Abazović ističe da se to odnosi na izdavanja krštenice,te da vjeronauka može da se uvede samo u parlamentu kroz zakon.

“Pravne su besmislice da bilo koji ugovor sklopljen sa bilo kim može da derogira zakon. Da li će on da se proglasi pravno ništavim? Moguće. Mnogi zakoni koje je usvajala Skupština predati su Ustavnom sudu, dešavalo se da on nekad za neki zakon kaže da nije zadovoljio sve pravne strandarde i norme”, rekao je Abazović.

On je kazao da preambula nije sastavni dio normativnog dijela ugovora.

“Isto je predmet spina. U stavu 4 preambule koji govori o kontunuitetu nema spominjanja SPC nego hrišćanske crkve”, dodao je Abazović.

Mnogo popova zrelo za hapšenje, SPC paramilitarna organizacija

Vuksanović Stanković je istakla da je očigledno da jedino Crnogorci nemaju prava da upražnjavaju vjeru .

“Mi nemamo nikakva prava u državi i zato što ih nemamo mi smo ekstremisti i nacionalisti”, istakla je ona.

Poručila je da nije rekla da policija neće moći da uđe u vjerske zajednice da izvršava svoje zakonom određe obaveze, nego da je govorila da o hapšenju popova moraju da obavijeste arhijereja.

“A mnogo ih je zrelo za hapšenje, da ima države svi bi bili pohapšeni. Jer svi rade protiv Crne Gore. To je jedna paramilitarna organizacija, SPC, Da ima države ne bi nas gazili da ima Vas”, istakla je.

16.07-  Šehović: Jeste li spremni da podnesete ostavku? Abazović: Hoćete li stan pa da Vladu podrže Vaša tri poslanika?

Damir Šehović

Predsjednika SD-a Damira Šehovića interesuje da li će Abazović, nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vlade Crne Gore?

“Podnesite ostavku. Jeste li na taj čin spremni”, pitao je Šehović.

On je istakao da će Abazović ostati upamćen kao premijer sa najkraćim mandatom u istoriji.

“SD je bio u pravu kada je ovu Vladu nazvao prevarom, da će da radi po tuđoj agendi, nametnutoj sa strane. Ovo je Vlada koja je formirana da nastavi tamo gdje je stala Krivokapićeva Vlada”, kazao je Šehović.

On je naveo da je ova Vlada formirana samo zbog fotelja.

“Da li ste spremni da se te fotelje odreknete zarad evropske agende”, pitao je Šehović.

Stigao je odgovor i od Abazovića.

“Ne, neću podnijeti ostavku, ovdje sam da vodim evropsku Vladu do trenutka dok parlament legitimno, legalno odluči drugačije u odnosu na ono kako je odlučio 28. aprila. Ja sam se već odrekao jedne fotelje da bih napravio evropsku Vladu. Jedino ko sputava evropski put ste Vi. Vaša stranka je skroz pošla desno. Vi širite nacionalizam, vi lično i Vaša retorika”, kazao je Abazović.

Kada je riječ o Vladi i da li je ona izgubila podršku u parlamentu, Abazović je pozvao Šehovića da procesuira stvari u Skupštini.

“Ja sam oko toga vrlo relaksiran. Procesuirajte stvari kako mislite da treba. Ali nemojte da nam spočitavate neistine, niti da iza Vaše političke frustracije skrivate lice nacionalizma koji Vam je postao imanentan. To neću dozvoliti ovdje, nego ću voditi javnu polemiku. Hoćete li Vladu da Vam da stan od 15.000 eura u City kvartu? Hoćete li stan pa da Vladu podrže Vaša tri poslanika”, pitao je Abazović.

Kako je dodao, sve što je uradila njegova Vlada je specifično i orginalno.

“Vi ste 20 godina bili na vlasti, mi rješavamo Vaše probleme. Mi smo već trebali da budemo u EU. Nije Vama do evropske agende. Vi ste destabilizator. Žao mi je ako DPS pristaje da vodi Vašu desničarsku politiku. Vi ste kontiminatori političke scene Crne Gore. I nekoliko ljudi koje rade u toj službi, nijesu iz spektra politike. I par medija, koji su konektovani na ljude čije smo nelegalne aktivnosti spriječili. Najbolje Vas je opisao političar Dajković “Pustite ga aman u Vladu, ne možemo živjeti od njega””, dodao je Abazović.

Šehović je na to odgovorio Abazoviću.

“Kada klovn uđe u palatu on ne postaje kralj, nego palata postaje cirkus. Bojim se da ste Vi uslaskom u Vladu od te Vlade napravili cirkus. Dabogda mi bio najveći grijeh u vezi zakonito dodijeljenog stana. Vi ste nedolaskom na posao, a urednim javljanjem na blagajni zaradili svi po jedan taj stan. Kada tako nisko udarate, kako ste uspjeli za dvije godine u vlasti javnost zabavite o jadu o dvije teme-kažite punu istinu o onih 21 milion eura i ko se krije iza firme u Kipru koja je većinski vlasnik luksuzne klinike Vašeg brata u Beogradu u kojoj je zapošljenja životna partnerka premijerke Srbije?”, pitao je Šehović, poručujići premijeru da nije ništa bolji od Noćnih vukova kojima je išao na slavu.

Abazović: Vi ste crnogorski Šešelj; Šehović: Vi ste trojanski konj za potrebe velikodržavnih interesa

Abazović je poručio Šehoviću da je on “dnevni vuk”.

“Možda nemate motor. Vi ste crnogorski Šešelj. Vi ste nakveća antireklama građanskoj Crnoj Gori. Vi gurate Crnu Goru u propast. Vi imate za cilj da se građanima ogadi Crna Gora”, kazao je premijer.

Abazović je kazao da su vlasnici bolnice u Beogradu tri doktora, Aleksandar Ljubić, Dušan Marić, kao i njegov brat.

“Moj brat je prvi Ulcinjanin koji je držao predavanje na Okford i vjerovatno jedini Crnogorac. Bavi se matičnim ćelijama. Liječio je mnoge sportiste. Nema nikakve veze sa politikom. Partnerka premijerke Srbije nije dio vlasničke strukture”, dodao je Abazović.

Šehović je kazao da bi nakon ostavke Abazovića trebalo da se dogovore o datumu vanrednih parlamentarnih izbora.

“Kako bismo se dogovorili o obliku vlade koja bi pripremila te izbore i vrijeme do održavanja tih izbora iskoristili da se izdignemo iznad političkih rovova, probamo da postignemo kvalifikovanu većinu i izaberemo članove Sudskog savjeta, probamo da izaberemo makar jednog člana Ustavnog suda, VDT-a. Time bi doprinijeli dobijanju završnih mjerila. U suprotnom ćemo narednu sedmicu, ukoliko ne podnesete ostavku, vjerovatno iskoristiti za pokretanje procedure za vašu smjenu”, ističe Šehović.

Onda je Abazoviću poručio da mu za štetne namjere prema Crnoj Gori neće suditi građani, nego istorija.

“Vaša uloga je da ovu državu razorite i nažalost dobro Vam ide. Vi ste trojanski konj za potrebe velikodržavnih interesa. Ali molim Vas ne morališite u polemikama sa mnom. Neko ko se valja u blatu sa šovinistima i kleronacionalistima nema pravo da bilo kome drži lekcije”, odgovorio je Šehović.

15.30-Vjetroparkovi i solarne elektrane bi mogle zadovoljiti potrebe stanovništva

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović pitao je Abazovića kako će Vlada nastaviti investicioni ciklus i reforme koje su od značaja po budućnost države.

“Urgentan, dinamičan i održiv investicioni ciklus i temeljne reforme su od sudbonosnog značaja po budućnost Crne Gore. Jedino to može da stvori nove vrijednosti i radna mjesta, smanji brojne limite i slabosti, obezbijedi progres cijelog društva, poveća otpornost na šokove koji će biti sve veći i integriše Crnu Goru u bogatu zajednicu. Da li imate plan kako to sprovesti”, pitao je Radulović.

Abzaoivć je kazao da je Crna Gora bogom dana da kroz projekte gradnje vjetroparkova i solarnih panela, koji će se realizovati, zadovolji potrebe sopstvenog stanovništva.

“Podržavam gradnju vjetroelektrana na Brajićima i Gvozd u Nikšiću i početak nekoliko projekata vezano za solarne panele”, rekao je Abazović.

On je kazao da nije za ideju da se potopi Komarnica.

“Mislim da je neisplativa i ekološki neisplativa. Da li na postojećim objektima možemo imati produžetak reverzibilne energije – ne vidim ko bi bio protiv toga”, poručio je Abazović.

On je podržao Radulovića da treba formirati jaku Vladu koja će se baviti važnim, suštinskim pitanjima kao što su ta.

“Možemo lako doći u situaciju da u oktobru ili novembru nećemo moći ni novcem da kupimo električnu energiju”, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da suština problema leži u tome što ljudi pričaju o stvarima koje nijesu važne i troše ogromnu energiju na njih.

“Kad bi se trošili o energetskoj tranziciji, koliko temeljnom ugovoru vjerovatno bi bili srećnije društvo”, naveo je Abazović.

On je dodao da svi znaju da ćemo da uđemo u energetsku krizu nezavisno od dešavanja na istoku Evrope.

Abazović je, govoreći o Željezati Nikšić, kazao da mu je žao što je turski investitor odlučio da gasi pogon.

“Mislim da je to pogrešno. Vlada prihvata da se Željezari ustupi mogućnost da radi solarne panele i vjetrogeneratore”, poručio je Abazović.

Ambicija Vlade je, kako je naveo, da se bazen crvenog mulja pretvori u solarne panele, kako bi se proizvodila struja i riješila jedna eko tačka.

“Moj predlog je da se za bazen crvenog mulja pokušamo dogovoriti sa razmjenom zemljišta da bi ga pretvorili u solarne panele i riješili ekološku crnu tačku”, kazao je Abazović.

On je, govoreći o Plantažama, saopštio da to preduzeće ima ogromne probleme, a da je njegov savjet da se grade solarni agropaneli, koji bi se instalirali na određenoj visini da bi sve kulture ispod mogle da se razvijaju.

“Problem je što ljudi ne gledaju biznis, već nacionalna pitanja. Dovedete investitore iz Albanije – kažu vam hoćete da gradite veliku Albaniju, isto važi i za Srbiju”, naveo je Abazović.

On je rekao da u Luci Bar treba da se gradi energy terminal i da Crna Gora treba da bude dio mreže.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori treba fond za razvoj u iznosu od 20 miliona eura, kako bi moglo odmah da se interveniše u rješevanju nekih problema.

Abazović je kazao Raduloviću da podržava njegove diskusije, ali i da one nijesu dorasle vremenu.

15.00- Konatar: Ko danas koči evropski put Crne Gore?; Abazović: Ne postoji funkcija i politički dil u vezi kompromisa vezanog za borbu protiv korupcije

Miloš Konatar
Miloš Konatar

Šef poslaničkog Kluba GP URA Miloš Konatar očekuje odgovor od Abazovića na pitanje koje glasi: “Koji su naredni koraci koji ćete preduzeti kao predsjednik Vlade kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put, zaključila proces pregovora i postala naredna članica Evropske unije? Ko danas koči evropski put Crne Gore?”

Abazović je kazao da je ponosan na ostvarene rezultate.

“Funkcije su nevažne. Iza nas ostaju rezultati. Obračun sa kriminalnom nikada nije bio jači”, istakao je Abazović.

Pored zapljenje droga, premijer je zadovoljan i borbom sa švercom cigareta.

“Ne postoji veće zapljenje na prostoru Balkana od one koja je urađena u Crnoj Gori. Šta će Vlada da uradi sa tim-mi imamo pritisak da se to uništi, nemam ništa protiv. Mislili smo da pomognemo Fondu zdravstva tim novcem, ali smo spremni da idemo i na svoju štetu ako to ne može. I zbog toga je povampirio jedan dio nacionalizma”, kazao je Abazović.

Zatim je dodao.

“Koliko je bilo priče da su neki ljudi u Crnoj Gori nedodirljivi? Što ćemo sad? Sad ne čujem da neko kaže bravo. Možda je stid neke ljude. Možda im nije milo što se to desilo. Rekao sam da ćemo voditi najopasnije operacije. Ne postoji funkcija i politički dil u vezi kompromisa vezanog za te stvari. Ako treba da se napusti Vlada-nikakav problem nije. Ovdje niko nije došao na silu, nego da se vide rezultati”, naveo je Abazović.

Premijer je kazao da Vlada Crne Gore već posvećeno radi na inteziviranju svih reformskih aktivnosti potrebnih za ispunjenje preostalih obaveza sa evropske agende.

“Želimo da ubrzamo svoj evropski put u skladu sa glavnim zacrtanim prioritetom zbog kojeg je i formirana ova Vlada. Važno je usmjeriti svu političku energiju, ali i institucionalne kapacitete na brzo i efikasno ispunjavanje preostalih obaveza, koje su predugo odlagane bez opravdanih razloga. Prvenstveno, naš fokus je na ispunjenju privremenih i dobijanje završnih mjerila u poglavljima
23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. U skladu s Novom metodologijom proširenja, ovo je preduslov za dalji napredak države u vidu zatvaranja poglavlja pravne tekovine Evropske unije”, naveo je Abazović u odgovorima.

Iz tog razloga, Crna Gora, dodaje, priprema konkretan plan aktivnosti koji će adresirati ključna privremena mjerila i konkretizovati mjere koje su neophodne za njihovo ispunjenje, čime želi da jasno prioritetizuje aktivnosti u ovom procesu.

“Pored toga, u cilju ispunjenja preostalih obaveza u oblasti vladavine prava, Vlada planira da do kraja mjeseca formira Savjet za vladavinu prava, čiji će članovi biti najviši predstavnici izvršne i pravosudne grane vlasti, ali i predstavnici civilnog društva, kako bi se osigurala neophodna pažnja svih važnih činioca u sistemu vladavine prava. Svjesni smo da je do sada ključan problem u pregovorima bio nedostatak rezultata u ovim oblastima, zbog čega je ova Vlada odlučna da djelima pokaže da nema više fingiranja reformi i da nas samo ključni pomaci i nedvosmislen napredak u ovim oblastima mogu dovesti stepenik bliže Evropskoj uniji”, navodi Abazović.

Cijeni da Evropska unija ne može i ne smije odustati od ključnog principa na kojem je zasnovan proces proširenja, „napredovanje na osnovu zasluga“, te da će taj princip biti primijenjen na Crnoj Gori koja je najviše odmakla u procesu evropske integracije.

“Uostalom, u vezi sa tim imamo i jasna uvjeravanja i, uopšte, pozitivno raspoloženje kada je riječ o političkim promjenama u državi, ali i kapacitetima i odlučnosti Vlade da obezbijedi rezultate, smanji polarizaciju u društvu i uključi sve aktere i partije u prijeko potreban politički dijalog o ključnim reformama. Jako važnu ulogu u svemu tome ima i Skupština Crne Gore, koja mora kroz inkluzivan dijalog doći do konsenzusa oko imenovanja kompetentnih profesionalaca na važne pozicije u pravosudnom sistemu: Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i sudija Ustavnog suda”, ponavlja Abazović.

Prema njegovim riječima, proces ulaska u EU koincidira sa procesom našeg unutrašnjeg pomirenja.

“Ko ne želi zatvaranje i rješavanje svega onoga što nas dijeli, ne želi ni Evropsku uniju. Ko plasira narative 90-ih, nije za političke platforme 21. vijeka. Ko podiže nacionalne ograde i bedeme među sobom, pokazuje da ne razumije slobodan duh moderne Evrope. Polarizovano i podijeljeno društvo, koje je ova Vlada naslijedila, opterećeno korupcijom, kriminalom i slabom ekonomijom, nikad ne može ući u EU. Svi oni koji ne pomažu u rješavanju ovih problema, već maštaju o revizionizmu – koče evropski put”, naveo je Abazović u odgovorima Konataru.

14.52 – Božović: Koje su najveće prepreke za ubrzanje pregovaračkog procesa sa EU; Abazović: Najveća kočnica i dalje ostaju razni interesi, počev od partijskih, pa preko nekih drugih, pojedinačnih i kolektivnih

Poslanik SNP-a Bogdan Božović u pitanju upućenom Abazoviću ističe da se ova Vlada u međunarodnoj javnosti prepoznaje i kao Vlada pomirenja.

Božović
Bogdan Božović

“Molim Vas da nama, poslanicima u Skupštini Crne Gore, odgovorite na pitanje koje su, po Vašem mišljenju, najveće prepreke za ubrzanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i koje su to kočnice koje se nalaze na našem putu ka EU kako bismo efikasno zaokružili ove najvažnije teme i pitanje poput reformi u pravosuđu, pitanje pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala”, naveo je Božović.

Abazović je kazao da 43. Vlada Crne Gore jeste Vlada koja je zasnovana na EU agendi i kojoj je proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji glavni vanjsko-politički cilj.

“Nakon evidentnog stagniranja, ova Vlada ne smije dozvoliti da propusti priliku koja joj se sada ukazuje da ubrza ovaj proces, jer ovakva prilika neće trajati dugo, a pitanje je i kada bi se uopšte ponovo pojavila, ukoliko sada ne bude iskorištena”, ističe Abazović.

Kako je dodao, iako se ova Vlada suočava sa određenim preprekama, neophodno je da ne dozvolimo da unutrašnja pitanja budu kamen spoticanja na putu ka EU, ne samo za Vladu, već za čitavu
državu.

“Iz tog razloga, Vlada ima snažnu političku volju da se posveti rješavanju prioritetnih pitanja u cilju ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i ostvarenju zacrtanih rezultata koji se od Crne Gore očekuju”, navodi Abazović.

S tim u vezi, ističe da je za ove rezultate neophodna velika posvećenost svih aktera da se prevaziđu politički ili bilo kakvi drugi interesi i da se interesi države i građanki i građana stave na prvo mjesto.

“Upravo zbog toga je ova Vlada stavila kao prioritet svih prioriteta jačanje kapaciteta pravosudnih i drugih institucija koje su zadužene za gonjenje počinilaca krivičnih djela. Preduzete su mnoge aktivnosti na polju priprema novih zakonskih tekstova iz oblasti krivičnog prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe su inicirane izmjene podzakonskih akata za jačanje kapaciteta SDT-a i VDT-a. Javnosti su vidljivi značajni pomaci u radu MUP-a i Uprave policije i sve to dodatno jača našu poziciju lidera evropskog procesa”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, naša najveća kočnica i dalje ostaju razni interesi, počev od partijskih, pa preko nekih drugih, pojedinačnih i kolektivnih, kojima ova Vlada i država mora da stane na kraj.

“Jedan od načina da se to uradi jeste da se posvetimo konkretnim akcijama i da kroz jasne poteze pokažemo evropskim partnerima da u Crnoj Gori imaju kredibilnog partnera. To smo pokazali
u mnogo navrata do sada, a najviše kroz našu vanjsku i bezbjednosnu politiku koja je u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. U ovom dijelu, želim da podsjetim da Vlada Crne Gore nosi veliku odgovornost, ali da odgovornost Skupštine Crne Gore nije ništa manja”, ističe Abazović.

Skupština Crne Gore mora, kako je naglasio, kroz inkluzivan politički dijalog, doći do konsenzusa oko imenovanja ključnih nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno imenovanja kompetentnih
profesionalaca na važne pozicije u pravosudnom sistemu: Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i sudija Ustavnog suda.

“Zbog toga želim da posebno pozdravim pokretanje političkog dijaloga oko imenovanja nosilaca funkcija u pravosuđu i da pozovem sve aktere da zajedno damo doprinos da naša zemlja ubrza ovaj proces. Na to nas obavezuje podrška 76 odsto građanki i građana, koji žele da Crna Gora bude naredna punopravna članica EU”, kazao je Abazović.

Zato apeluju još jednom na sve poslanice i poslanike, na sve političke subjekte i interesne grupe u Crnoj Gori, da se ostave unutrašnja pitanja po strani, da stvari koje su završene i koje su prošle ostave u prošlosti, gdje im je i mjesto, a da se okrenu budućnosti države i građanki i građana i da urade sve što je u njihovoj moći da ubrzaju dinamiku priključenja Crne Gore Evropskoj uniji, a potom da, kada uradimo sve što je do njih, pritisak prebacie na evropsku stranu da taj napor i učinak prepozna i adekvatno nagradi.

“Pred nama su i brojni drugi izazovi, uključujući jačanje ekonomije, unapređenje medijskih sloboda, pluralizma i profesionalnosti. Iz tog razloga, želim da napomenem da sve aktivnosti koje su pred nama imaju svoju dinamiku, ali da je vremenski interval koji je otvoren da Crna Gora napravi konkretne pomake jako kratak. Iz tog razloga, već u narednih nekoliko mjeseci Crna Gora mora da ostvari značajne rezultate koji su od nas traženi. Kada to uradimo, budite uvjereni da je Crna Gora uradila nešto značajno za buduće generacije i da su ova Vlada i Skupština napravili istorijski korak za našu državu.”, zaključio je Abazović.

14.50 – Knežević Abazoviću: Vaša Vlada je na infuziji

“Vaša Vlada je na infuziji. Vidite koliko vam je danas ovdje ministara. Vi imate problem da ministrima. Vi ste sami rekli da se neki ministri iz Vaše Vlade boje SKY aplikacija. Jedan od ministara Vam rekao da ste izdajnik, i to koordinatora bezbjdnosnih službi. Na Vladi je trebao da bude konzilijum neuropsihjatara kada je bila sjednica o Temeljnom ugovoru. Insistiraćemo da predsjednički izbori budu zajedno sa parlamentarnim i lokalnim 23. oktobra. Želimo da vidimo Vaš potpis na Temeljni ugovor, a onda spremni da razgovoramo i budemo dio dvije trećine za Sudski savjet, Ustavni sud i VDT. Izvarali ste nas više nego Dalila Filipa u Zadruzi. Ali vas pzovam na “život u dvoje, sve vam je oprošteno””, kazao je Knežević Abazoviću.

14.37 – Abazović: Ne pada na pamet da bilo koga ucjenjujem, pa ni predsjednika DPS-a, ali ni da nekoga branim

Abazović je odgovorio Kneževiću da je ponosan na Vladu.

“Bolje da na Vladi pričamo o Hegelu nego kako nekome da namjestimo neki biznis. Temeljni ugovor tretiram redovno. Nikakav strah nemam od bilo koga. Vlada je donijela odluku. Svaku odluku koju je Vlada donijela podložna je svakoj vrsti monitoringa. U tom kontekstu je i ovo vezano za Temeljni ugorvor. O odlukama ovdje one su interes svih. Ako neko želi da zaustavi evropski put neka se legitimiše u tome. Nema ovdje ucjena ni pritiska. Mislim da bi bilo pametno da donesemo te odluke i završimo sve i Sudski savjet i VDT i Ustavni sud i Temeljni ugovor. Mislim da sve možemo  da završimo. Mislim da sve možemo da završimo do 1. septembra”, poručio je Abazović.

Abazović je rekao da mu ne pada na pamet da bilo koga ucjenjuje, pa ni predsjednika DPS-a, ali ni da nekoga branim.

“DPS rekao da će uskratiti podršku Vladi ja sam mirno odgovorio da to pozdravljam. Kampanja za izbore biće zanimljiva. Mislim da će građanima biti zanimljivo. Nemojte misliti da smo zarad ostankaVlade spremni na kompromise na štetu države. Državni interes je da se donose odluke. Ko nije spreman da donosi odluke i trpi pritiske ne treba da se bavi ovim poslom. Rekonstrukcija vlade je moguća stvar, ali ja iz Vlade ne tjeram nikoga. Tehnička vlada ako se dogovori 41 poslanik je legitimno. Treća vatijanta su izbori. Izbora će biti ili prije ili odmah poslije Nove godine”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, nije pametno da bez institucija idemo na izbore.

“Probajmo zajednički da uradimo dobre stvari za Crnu Goru. Odluke će se donositi dok ova Vlada bude funkcionisala”, istakao je premijer.

14.30 – Kneževic: Crna Gora mora biti zdrava, a što ćemo kad je bolesna

Komentarišući odgovor Abazovića, Knežević je kazao: “Crna Gora mora biti zdrava, a što ćemo kad je bolesna?”

“Da je Crna Gora bolesna govori i pretposljednja sjednica Vlade kada se razmatralo pitanje Temeljnog ugovora sa SPC. Kad sam slušao Ranka Krivokapića zaključio sam da je u vrtiću bio s Hegelom, a u Hemeri sa Čerčilom”, naglasio je on.

Knežević je poručio da neće dozvoiti da se bilo ko igra sa SPC.

“Ako Vi niste sposbni da potpišete podnesite ostavku. Ako vas je strah od Draginje Vuksanović Stanković recite mi da Vas branim. Ona ima pravo na političke stavove ali vi ste premijer. Spekulisalo se da ste Đukanoviću zaprijetili hapšenjem ako vam uskrati podrsku. Da li je to tačno? Ovo se spekulisalo nakon Vašeg sastanka sa ambasadorima Kvinte”, saopštio je Knežević.

On je poručio Abazoviću ako želite da ziglasamo Sudski savjet, zaberemo VDT, solucije su rekonstrukcija Vlade, da izađe SDP i ostanu manjine, tehnička vlada za pripremu izbora ili da idemo izbore.

“Ako mislite da treba da idemo na izbore onta treba da budu u istom danu predsjedničk,i parlamentarni i lokalno. Svi u jednom danu. Na Vama je da preuzmete odgovornost i pokažete da Cra Gora ima dovoljno mudrosti i ozbiljnosti. Preko SKY apalikacije poslato iz Crne Gore 700000 poruka”, kazao je Knežević.

14.25 – Abazović: Sve mora a ništa ne može

Dritan Abazović

Odgovarajući na Kneževićevo pitanje premijer je kazao: “Sve mora a ništa ne može”.

“To vam je današnja Crna Gora. Crna Gora nije ista nakon 30. avgusta 2020. Glavna poruka je da više nema nedodirljivih i promjene nešto znače. Nemamo više sistem gdje postoji jedan centar gdje se donose sve odluke. To dokazuju i Medenica, Lazović, Plantaže… Zemlja se suočava sa brojnim problemima. Živi se od turističke sezone koja nije perfektna ali ni toliko loša kako želimo da je predstavimo”, naglasio je Abazović.

Ako mislismo, dodao je Abazović, da špic sezone može da bude kao prošle godine to se neće desiti.

“Očekujem da će narednih dana rasti broj gostiju. Glavni špic se sezone se izmjestio iz jula. Pomogle su nam SKY aplikacije. Moramo da raščistimo sa ljudima koji su državu koristili za svoje licne biznis ambicije. Sve je legitimno. Svi moramo jednog trenutka poći na izbore a cilj je da odemo sa zaokruženim institucijama sistema”, kazao je Abazović.

14.12 – Knežević: I, što ćemo sad

Milan Knežević
Milan Knežević

“I, što ćemo sad”, je pitanje poslanika DF-a Milana Kneževića koje je postavio premijeru.

On je kazao da ova, prethodna i prethodne vlade su uvele pravilo da sve može, a ne mora.

“A što je više moglo još više je bilo ništa. Suočavamo se sa sve većim ništavilom u Crnoj Gori. Samo u Crnoj Gori može da isti čovjek 30 godina da bude premijer i predsjednik države. Sve može i ne mora kao i kad Medenica bude tri puta izabrana na funkciju, a sad je u zatvoru. I Blažo Jovanić je u zatvoru ali je i to ništa. I za GST je bio izabran čovjek koji je govorio da je prisustvovao suđenju Hristu ali nije vidio kako Migo Stijepović uzima 100.000 eura od Duška Kneževića”, dodao je Knežević.

Knežević tvrdi da imamo totalno rasulo kojim koordinira novonastala kasta.

“Taman kad pomislismo da je osvježilo, naišli su takvi biblijski znaci da smo se pitali što smo Bogu zgriješili. Imali smo Krivokapića koji je zaspao kao Srbin, a probudio kao 200 postotni Crnogorac. Vi ste Abazoviću sa njim napravili da oni koji su osvojili najviše glasova imaju najmanje ministarstava u Vladi. Vi i Spajić ste počeli da stvarate estradni narativ kako žene režu vene zbog vas. Ali kad su one rezale vene nama je pucala krv. Uveli ste nam obveznice za 750 miliona eura”, dodao je Knežević.

On je rekao da je prethodna vlada imala više sjednica na Viber grupi nego u Vladi.

“Desilo se biblijsko čudo jer je vaš politićki padrinjo odlučio da vas smijeni, a onda vi saznali to i odlučili da promijenite igru za Viber grupe iz “blagoš” u “relaksirano”. Taman kad ste se zaulolufovali sa DPS-om pojavio se SKY. Danas sam trebalo da vam donesem lavor i sapun na osnovu Vašeg odgovora meni”, rekao je Knežević.

14.10 – Eraković: Ovo nije put u EU ovo je provalija

Eraković je rekao ima veliko uvažavanje prema policajcima.

“Ovdje govorimo o onima koji su im naredili da se sklone kako bi pripadnici paravojnih vjerskih organizacija prošli i izazvali incident. Odlučite se da li ste za put u EU ili za put gdje se podržavaju ovakve organizacije. Morate jasno da se odredite koji je pravac ono sto pričate ili ono što radite. Ovo nije put ka EU, ovo je provalija. Ako ćete tako nema naše podrške. Ti ljudi o kojima govorimo za Nikšić su na crnim listama EU”, zaključio je Eraković.

14.05 – Abazović: Policiju u Crnoj Gori neće niko napadati

Abazović kaže da ne misli da je sve dozvoljeno u politici.

“Možda imate vi takvu percepciju. Sve što ljudima kažem interno mogu reći javno. Najveći potencijal je istina. Nisam se ja ukljucivao u organizaciju proslave i Nikšiću. Kad kažem da je nacionalizam povezan sa korupcijom ja stojim iza toga. Ko je dio narko kartela? To nisam čuo”, dodao je on.

Abazović je poručio da niko neće napadati policiju.

“Nije bio cilj da se ljudi puste da dođe do konflikta. Nije bilo fizičkog kontakta dvije grupe ali nemožemo dozvoliti da napada našu policiju. MUP i ministar imaju odriješene ruke da se oslobde onih koji ne zasluzuju da rade taj posao”, rekao je premijer.

13.55 – Eraković: Naslušali smo se teza i tvrdnji Abazovića

Komentarišući odgovor premijera Erakovć je kazao da smo se naslušali njegovih teza i tvrdnji.

“Više puta ste izrekli neke tvrdnje koje nijesu bile tačne i u razgovorima sa različitim političkim grupacijama saopštavate različite teze. Tačno je sa ste se ukjučili u organizaciju centralnog događaja u Nikšiću i ništa više niiste uradili. SUBNOR od vas nije dobio nikakav odgovor u odnosu na zahtjev”, rekao je Eraković.

On je istakao da govori o nacionalizmu povezanim sa velikim problemom.

“To je nacionalizam o kojem vi treba da brinete. Iza kojeg nacionalizma ili koja korupcija se krije iza nacionalizma prisutnog u Nikšiću koji propagira “lelek Tiraka i kukanje bula”. Taj nacionalizam već dvije godine maršira Crnom Gorom. Iza nacionalizma prisutnog u Crnoj Gori ne stoji nikakva korupcija a donio je stotine hiljada žrtava u Crboj Gori. Vi sa tim treba da se suočite”, dodao je Eraković.

Jevto Eraković
Jevto Eraković

13.48 – Abazović: Sve se činjelo i prije 13. jula da će biti nešto toga dana u Nikšiću

Odgovarajući na pitanje Erakovića, Abazović je kazao da sa pozicije premiejra osuđuje bilo ko zarad bilo čijeg interesa provocira nekog drugog i izaziva incidente.

“To što se desilo u Nikšiću posljedica je nekoliko stvari. Meni nije biko neočekivano da u Nikšiću ima nekih elekenata turbulencija toga dana. Zakazao se koncert Sergeja Ćetkovića, a zbog pritisaka ili nečeg drugo otkazao je koncert. Potom je trebalo da SUNBOR organizuje tamo. Sve se činjelo i prije 13. jula da će biti nešto toga dana. Politika kreira takav ambijent kao što je politika kreirala ambijenete i 4.i 5. septembra 2021. Kao što politika već 30 godina kreira ambijent koji njje savršen”, istakao je Abazović.

On je poručio da neće nece zaštinički postupati prema bilo kome.

“Moramo da poštujemo institucije sistema, Komisija sprovodi radnje i ako se utvrdi personalna odgovornost bilo koga ti ljudi će biti procesuirani. Policija u vladavini vaše partije došla u situaciju u koju je došla da su visoki činovnici u policiji povezani sa organizovanim kriminalnim grupama. Biće promjena u policiji. Imamo konstantni govor mržnje u određenim medijima i etiketiranje. Pljevlja su politička provokacija i nakon 30. avgusta su dobili Bošnjaka na čelu policije. Izborni proces su pratile brojne malverzacije i nepravilnosri ali to nije bilo vezano samo za Nikšić. Nema pakta sa bilo kojima nacionalizmom pa ni velikosrpskim”, rekao je Abazović.

13.40 – Eraković: Događaji u Nikšiću u dirketnoj vezu sa događajima na Cetinju

“Da li je komisija koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula, zakijučila da ih je bilo? Šta su zaključci te komisije? Prema informacijama kojima raspolažete, da li Vi lično smatrate da je bilo propusta i da li danas znate ko je naredio da se propuste provokatori kako ih naziva ministar unustrašnjih poslova?”, pitao je premire poslanik DPS-a Jevto Eraković.

Eraković je istakao da je jasno da su događaji u Nikšiću u dirketnoj vezu sa događajima u Cetinju.

“U Nikšiću ponovljen scenario ponovljen scenario direktno povezan sa onima koj su kreirali ukrajinsku krizu. Bilo je propusta u radu policije koja je propustila grupe da izazove incident u Nikšiću. Treba li Abazoviću da vas podsjedtim šta se dešavalo u Pljevljima i grafirima o Srebrnici, tzv. bitku za Nikšić, devastiranje spomenika Ljubu Čupiću u Nikšiću”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, istim onima koji su pjevali o “lelekanju Turaka i kukanju bula” Vi ste Abazoviću išli na slavu. Vi paktirate sa velikorpskim nacionalizmom.
Vi sad stavarate priču o dva nacionalizma. Pozivam vas da se uhvatimo u koštac sa povampirenim šovinizmom”, dodao je on.

Predsjednik Kluba Albanskih poslanika Genci Nimanbegu podsjeća da se Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos, koji je podnio Skupštini Crne Gore, a koji je usvojen 11. juna 2021. godine sa 49 glasova ZA primjenjuje već više od godinu dana.

“Koliki je broj podnijetih zahtjeva o povraćaju imovine, a koliko je od tih zahtjeva uspješno realizovano? Zbog čega se ne poštuje zakonski određen rok o rješavanju podnijetih zahtjeva i zbog čega Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore odugovlači proceduru podnijetim žalbama kada za to ne postoji niti jedan zakonom propisani razlog. Kakva je sudbina Zaključaka koji sam Vam uputio 11. maja 2022 godine?”, naglasio je Nimanbegu u pitanju postavljenom Abazoviću.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić pita koje urgentne mjere Vlada Crne Gore, i Abazović, namjeravaju preduzeti u cilju zaštite standarda građana koji se suočavaju sa siromaštvom ili se nalaze u lošem ekonomskoni i socijalnom položaju, kao što su penzioneri sa niskim primanjima, nezaposlena lica, osobe sa invaliditetom, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, tuđe njege i drugih socijalnih prinadležnosti.

“Urgentan, dinamičan i održiv investicioni ciklus i temeljne reforme su od sudbonosnog značaja po budućnost Crne Gore. Jedino to može da stvori nove vrijednosti i radna mjesta, smanji brojne limite i slabosti, obezbijedi progres cijelog društva, poveća otpornost na šokove koji će biti sve veći i integriše Crnu Goru u bogatu zajednicu. Da li imate plan kako to sprovesti, posebno imajući u vidu izuzetno složeno i apsurdno političko i ukupno društveno stanje i teško kriminalno nasljeđe? Molio bih poseban osvrt na energetiku, sektor koji će odrediti čak i održivost planete Zemlje”, interesuje poslanika PzP-a Branka Radulovića.

Miraš Dušević

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Obren
Gost
Obren

Sve što je rekla Draginja je tačno do zareza!

King Henry
Gost
King Henry

Sve sto je Draginja rekla je velika istina. Da se sprovede u djelo.

Sasa
Gost
Sasa

E moj Abazovicu sta cinis od sebe svojim budalastinama. Prvi sam te podrzavao i oprastao ti neke sitne greske al ne mogu stizat da ti oprastam koliko gresaka pravis svakodnevno. Veliko moje razocarenje.

Okle1
Gost
Okle1

Najdemokratskijia skupstina od kad postoji Cg i ne samo odje nego i sire.
Dzabe napadaju Abazovica, covjek radi ono sto premijer i treba da radi. Jednostavno slusa vecinu u Crnoj Gori.

gost
Gost
gost

Bravo Drage uzor Crnogorko, sve si mu istinu rekla i da mrzi sve sto je Crnogorsko, tacno.

Ana
Gost
Ana

Izjava vezana za Srebrenicu je toliko licemjerna i sramna i on koji misli da mu to prolazi….ja ne znam cemu se ovaj mali nada kad budu izbori, a bice ubrzo….

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Draginja kraljice, Crne Gore !!

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Ali znaš sto mi nije jasno! Ljudi dali ste vi svjesni da tu SPC u Crrnoj Gori podrzava 80% gradjana CG i treba gledat da se sa njima pravi kompromis bez svadja!! Sa ovakvim izjavama samo se ti ljudi vise okreću prema SPC! E viva🇲🇪

Ljudi
Gost
Ljudi

20 %je muslimana i katolika,a barem30%Crnogoraca koji su pravoslavni nisu vjernici SPC

Homer
Gost
Homer

Pravi vjernik SRBIN će prihvatiti i popa koji ne kune CRNOGORCE, jer su iste VJERE, bez obzira na NACIJU. U pravu je Draga, zreli su neki popovi za hapšenje, neće nikome smetati da se malo provjetre manastiri.

King Henry
Gost
King Henry

samo u tvojoj glavfi…cuus 80 % hahaahahahahaahahah svaka vam je istina takva…a hapsenja ce bit kad tad.

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Draginja Ajde ti pokušaj da uhapsis popove! Ajde Draginjaaaa! Samo stocemo sa onih 80% posto gradjana CG sto ih podržavaju! E viva🇲🇪🇲🇪🇲🇪

King Henry
Gost
King Henry

kojih 80,posto ?? kako da ne

Ljudi
Gost
Ljudi

Premijer Nemanja je rekao Šehoviću da je crnogorski Šešelj.😂.Nemanja,on je musliman!Ova Abazovićeva teza da je opozicija nacionalistička postaje apsurdna.Ta opozicija je multinacionalna crnogorska,srpska,hrvatska,albanska,muslimansko-bošnjačka.

marius
Gost
marius

Draginja ne prestaje da oduševljava proCRNOGORSKI opredjeljen narod . Bravo za Draginju !

Lenka
Gost
Lenka

Bravo za Draginja
Za oboljele od mržnje nema lijeka.
Biti čovjek je težak put.
Nečojstvo je karantin iz kojeg
niko nije izašao.

Alienware
Gost
Alienware

Dok je DPS bio na vlasti, popovi SPC nisu bili fasisti i rusitelji CG?? Sta se promijenilo, jer su prije svi cutali na to!!??

marius
Gost
marius

Amfi je znao kad treba “pritisnut kocnicu”,ovaj mu naslednik ne miče nogu s gasa. Dokle ce stic, ” će da vidimo “.

Srbo
Gost
Srbo

Draga po običaju halabuče i zato su na 2% podrške, vlada je temeljni usvojila a Raško i Ranjo sjede u tu vladu.

Govedo🤨🤨
Gost
Govedo🤨🤨

Zasto urednik tabloida vesti koristi drzavne resurse..ko je letio o trosku drzAVe dritane

Hogar
Gost
Hogar

Paramilitarna organizacija 👍 bitno je da se stvari nazivaju pravim imenom.Ima ludaka koji tvrde da su “vjernici” crkve Srbije i još očekuju neko poštovanje.

Vlajko
Gost
Vlajko

Pa ce draginja sa 2 3 % podrške da cera nekog.Neka proba

Posmatra
Gost
Posmatra

Vjernik je njihovo pravo i odluka.. Nikom ne smeta sto si ateista ili druge vere.. Svako ima svoje izbore u zivotu

nepismeni
Gost
nepismeni

reče premijer da je preambulu pisala spc i da su to kao njihoveželje da nsu tu od 1200i neke i ne kao pravoslavna srpska crkva no kao hrišćanska a spc ka naslednica pa prihvatili da im ne kvarimo

Dolores
Gost
Dolores

“Govor u Srebrenici univerzalan”?????????? Pa u tome i jeste tvoja glupost, nijesi pošao u Ujedinjene nacije da pričaš o stradanjima ljudi uopšte, no si došao NA KONKRETNO MJESTO GENOCIDA, đe nemaš nikakvo pravo da generalizuješ i uopštavaš priču, luzeru!

Laki
Gost
Laki

Bravo za komentar,tako je

Valter
Gost
Valter

On ostaje pri tome da je govor dobar. Interesantno.

roki
Gost
roki

Bravo Draginja

Sasa
Gost
Sasa

Majke Srebrenice su ti trazile izvinjenje ,kosmopolito,na silu i sramotu drzis se na vlast no te dps doveo tu ,izbori pa putujete…

🇲🇪 titograđanin 🇲🇪
Gost
🇲🇪 titograđanin 🇲🇪

Bravo Drage!!!

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Draginja koliko imaš poslanika??? I kako to vršite Vlasta urom na Cetinje a tako pričate!! Eviva🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Komita MN
Gost
Komita MN

Draginja je pomela pod sa njim. Nije joj dorastao

Igor
Gost
Igor

Ma sta reče 🤣🤣🤣

HR8
Gost
HR8

Draginja je nasa kraljica. Zivjela.

Kralj Nikola🇲🇪
Gost
Kralj Nikola🇲🇪

Potpisivanje okupatorskog ugovora nece moci

Jankovic
Gost
Jankovic

Draginju za premijerku kako raskrinkava sotonsku sektu spc

Good buy Charli
Gost
Good buy Charli

Gosp.Knezevicu zato ste tako pametni,Vi I DF gledate zadrugu
Zafo je dzaba vama ista pricati

Etan
Gost
Etan

Cemu odredba u peambuli sa SPC da Hriscanska Crkva ima kontinuitet? Time se SPC daju prava kontinuiteta od pocetaka hriscanstva na ovom prostoru. To je jos gore nego od 13. vijeka. To moze izazvati konflikt sa Katolickom Crkvom kao i sa CPC. Zasto se jednostavno ne obrise preambula ako uz to jos neko tvrdi da nije vazna?

Homer
Gost
Homer

Zato sto se na osnovu te i takve preambule upisuje vlasništvo nad imovinom

JovoZ
Gost
JovoZ

Da li je moguće da neko ko je prvostepeno osuđen za pokušaj državnog udara, već godinama određuje postupanje tužilaštva i sudstva u CG?

VrhLovcena
Gost
VrhLovcena

Laznoga

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Erakovicu ziva istina provalija ! kako bi se po Crnogorski reklo Ambis Boziji .

dano
Gost
dano

Zasto kasni ovoliko ova sjednica??ja da ovoliko zakasni na posao automacki dobijam otkaz

Tata
Gost
Tata

E cujes pitanje konatara….🤣🤣🤣 A bolje gledaj dje ces prec kao od Medojevica sto pobjeze, dok si na vrijeme!

dr.ino
Gost
dr.ino

hahahhahahahaha najjače pitanje, kako li je ubijedio samog sebe, da nije sramota ovo pročitat 🙂

Iva V.
Gost
Iva V.

Na obraz sjedis lepi zajedno sa mrziteljima svega crnogorskog

Lavica-Br
Gost
Lavica-Br

Evo se sav potreso,od 13. Jula ne može sebi doći 😏
Ne bi ovaj dao ostavku jer za to treba imati obraz 🤗

KPCG
Gost
KPCG

on da ima obraza i karaktera on bi vec odavno napustio ili dao ostavku sa ove pozicije nego muse uslacilo da glumi i danas pravi budalama

dano
Gost
dano

Odgovor ce biti vise nego smjesan uz njegov poznati podli osmjeh,komicar na svakom koraku

Prava Crnogorka
Gost
Prava Crnogorka

Nadam se da kao čovjek od obraza i bese,Abazović će ovoga puta uvažiti bar sebe i podnijeti ostavku!A tako mi boga,svojom voljom i voljom naroda svi su izgledi da ideee👋.Praveći greške i gluposti…nema mu druge

KPCG
Gost
KPCG

e moja Crnogorko on namjerno pravi ove greske i to u saglasnosti sa svojim mentorom Vucicem

Send this to a friend