Politika

Abazović pozvao ambasadore da ne zatvaraju oči pred krizom u CG

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović uputio je otvoreno pismo ambasadorima EU, Velike Britanije, SAD i OSCE-a u kojem navodi da je građanima Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi, tokom lokalnih izbora, bila ugrožena bezbjednost.

„Na ovim lokalnim izborima ozbiljno je narušena i bezbjednost građana (što ranije nije bio slučaj), pa tako smo svejdočili pokušajima ubistva poslanika, napadima na njihovu imovinu, bacanjem suzavca na kandidate za odbornike, napadima na lica na biračkim mjestima, te zbrinjavanjem povrijeđenih u zdravstvenim ustanovama na Cetinju i Kliničkom centru Crne Gore“, napisao je u pismu Abazović.

Abazović je istakao da je to što je Crna Gora članica NATO-a i što je daleko dogurala u evropskim integracijama ne predstavlja nikakav demokratski iskorak kada je u pitanju održavanje slobodnih i fer izbora.

„Iako smo svjedoci da se radilo o prilično malim gradovima koji ne obuhvataju veliki dio biračkog tjela, aktuelna vlast je, na tek završenim loklanim izborima, stvorila ambijent koji je za svaku osudu i koji predstavlja brigu za sve koji žele Crnu Goru kao demokratsku državu“, naveo je on.

On smatra da ono što se dešavalo na ulicama Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi nije bio nikakav praznik  demokratije, što bi trebalo biti uloga izbora.

„To je bio klasični ‘kriminalni maraton’ u kojima su aktivno učestovale organizovane kriminalne grupe i kriminalni klanovi sa primorja (kavački, škaljarski i budvanski), naoružana lica, sprovodnici ZIKS-a, radnici obezbjeđenja u kazinima iz Podgorice i Budve, visoki funkcioneri policije i drugi, a svi sa jednim zajedničkim ciljem, da zaplaše građane i iznude podršku DPS-u ili partijama sa kojima oni vrše vlast“, dodaje on.

Građani su, kako navodi Abazović u pismu,  u samoorganizaciji pokušali da pruže otpor i odbrane sopstveno dostojanstvo, blokirajući štabove DPS-a u kojima se dijelio novac.

„Nažalost, prijave policiji su bile uzaludne, jer oni nisu reagovali na adekvatan način, a nerijetko su i stajali u zaštitu tih lica i objekata u kojima su  vršene protivzakonite aktivnosti, što je skandalozno. O mnogim neregularnostima i nezakonitim radnjama obavješteni su i nadležni tužioci, ali je njima trebalo i po nekoliko sati da bi izašli na lice mjesta, što je paradokslano jer se, kako Vam je poznato, radi o gradovima koji su geografski jako mali, i gdje se iz jednog mjesta na drugo može stići za nekoliko minuta“, kaže Abazović.

Ovom prilikom dostavlja obiman materijal, u koji, kako tvrdi  potvrđuje navedene zloupotrebe.

„Ovaj materijal smo već predali nadležnim institucijama u državi, Ustavnom sudu, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Državnoj izbornoj komisiji i opštinskim izbornim komisjama. Možda i najvidljiviji primjer zloupotrebe i izbornih mahinacija jesu glasački listići, čije smo kopije predali, a iz kojih se jasno vidi da je ‘vlast’ podršku dobila uz pomoć prinude. Ukoliko se glasanje vrši pomoću geometrijskih figura, a koje nijesu krug, jasno je da se takav mehanizam koristi za kontrolu onih građana koji su prethodno ucijenjeni ili su dobili novac u zamjenu za podršku DPS-u ili nekom od njegovih satelita“, dodaje on.

Abazović podvlači da nijedan listić na kome je glasano za opoziciju nije imao ovakve simbole, što je, po njemu, jasan indikator da je vlast vršila uticaj na slobodno izraženu izbornu volju građana.

On je uvjeren da sve što je naveo u pismu znaju i sami ambasadori.

„Zbog javnosti i građana, uvažavajući Vas kao naše partnere, sa ciljem demokrtizacije Crne Gore, pa i regiona, apelujemo da nam konačno pomognete, prije nego što Vaši i naši napori postanu uzaludni. Ne dozvolite da Crna Gora, koja ima sve što je potrebno da bude uspješna evropska priča, zemlja za primjer, država zadovojnih i bogatih građana, postane nalik Somaliji u kojoj će na svakim izborima naoružana lica određivati njenu sudbinu“, poručuje on.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

abazovicu…ako mi navedes jednog clana tkz skaljarskog klana da pomaze ovoj mafini na vlasti uplatit cu ti stranci odmah 1000eura…

Eeeeeeeee
Gost
Eeeeeeeee

Pa sto vele? Imaju li vremena za kafu? 🙂

sorela
Gost
sorela

Nije mi jasno je li Abazovic imitira Becica ili je nesto drugo u svoj ovoj prici!

rejna
Gost
rejna

Ova nasa opozicija kad god ima nesto nejasno, trci put ambasada… bas su komicni…

Brano Boovic
Gost
Brano Boovic

Abazoviću znaš li ti ko si,koliko vrijediš tvoji ne glasaju za tebe,sve što se više pojavljuješ u medijima manje Vas je.Ni Željko Ivanović ti nemože pomoži,on samo zna da nasrće na žene muškarčina.

Enigma
Gost
Enigma

E moj Abazoviću i da Ambasadori glasaju jedva bi cenzus prosao ….

Send this to a friend