Politika

Abazović posjetio crnogorska iseljenička udruženja u Sjevernoj Makedoniji

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom dvodnevnog boravka u Sjevernoj Makedoniji sastao se u sa predstavnicima dva crnogorska iseljenička udruženja u Skoplju.

Sastancima su prisustvovale ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i prvi sekretar u ambasadi Crne Gore Ivana Šikmanović.

Na sastanku sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, predsjednikom Borisom Popivodom i članovima Jadrankom Dabović i Emirom Kočanom, Dritan Abazović je kazao da Vlada Crne Gore iskazuje poštovanje prema našoj dijaspori i njihovom djelovanju u Sjevernoj Makedoniji i istakao da svi treba da uložimo napor kako bi na dostojan način predstavili Crnu Goru u svijetu.

“Abazović je kazao da će Ministarstvo vanjskih poslova i Uprava za dijasporu u narednom periodu posvetiti veću pažnju iseljenicima, a da je kabinet potpredsjednika Vlade otvoren za sve njihove ideje koje će donijeti napredak i razvoj u odnosima Sjeverne Makedonije i Crne Gore”, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji Boris Popivoda informisao je Abazovića o istorijatu crnogorske zajednice u Makedoniji, njenom djelovanju, glavnim problemima sa kojima se suočavaju u svom funkcionisanju i prioritetima u budućem djelovanju.

Na sastanku su se razmatrale mogućnosti produbljivanja ekonomske saradnje sa privrednicima u RSM koji su dio Zajednice Crnogoraca, a koji od ranije ostvaruju plasman proizvoda.

Na sastanku sa predstavnicima Saveza iseljenika iz Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, njenim predsjednikom Medom Balićem, potpredsjednikom Zoranom Popovićem i sekretarom Farukom Omeragićem, Abazović je kazao da iseljenici iz Crne Gore u RSM imaju veliko uvažavanje od strane Vlade Crne Gore i punu podršku u daljem radu.

“Abazović je predstavnicima Saveza iseljenika kazao da je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović preuzeo obavezu da ojača odnose sa dijasporom i da će institucije sa njima biti u svakodnevnom kontaktu”, ističe se u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade je kazao da postoji ogroman potencijal da dijaspora pruži veoma veliki doprinos razvoju pojedinih opština na sjeveru Crne Gore i da će Vlada raditi na ekonomskom uvezivanju tih regiona sa njihovom dijasporom.

Predstavnici Saveza iseljenika upoznali su Abazovića sa položajem naših iseljenika uoči popisa koji se ove godine održava u Sjevernoj Makedoniji.

Sastanci su bili prilika da Abazović sa predstavnicima Crnogorske zajednice i Savezom iseljenika iz Crne Gore porazgovara o aktuelnim temama i inteziviranju ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Send this to a friend