Politika

Abazović sa Sinkevičiusom i Lajčakom: Vlada će posvećeno raditi na reformama

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović imao je odvojene susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom i specijalnim predstavnikom Evropske Unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Naglašavajući značaj zaštite životne sredine, Abazović je u razgovoru sa Sinkevičiusom potvrdio jasno opredjeljenje Vlade da posvećeno radi na reformama koje se tiču pregovaračkog poglavlja 27.

Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana.

On je istakao da će Vlada staviti veći fokus na aktivnosti u vezi zaštite i poboljšanja okoline, kao i na borbu protiv klimatskih promjena.

“Ovo će uključiti implementaciju seta međunarodnih mjera koje će brendirati Crnu Goru kao istinsku ekološku državu, u skladu sa Ustavom. Mi smo odlučni da nastavimo sa razvojem naše zemlje slijedeći principe zelene ekonomije, čiste energije i štiteći okolinu. Jasna demonstracija ovoga je bila jedna od prvih odluka Vlade – da trajno zabrani dalju izgradnju malih hidroelektrana kako bi se sačuvali crnogorski vodotoci kao jedni od naših najvećih prirodnih i razvojnih resursa”, kazao je Abazović.

Abazović i Sinkevičijus razgovarali su i o očuvanju i unapređenju ekoloških vrijednosti zaštićenih područja i potencijala programa Natura 2000, kao što su Ulcinjska Solana, planina Sinjajevina, Skadarsko jezero, rijeka Tara i drugi riječni vodotoci, kao i o upravljanju otpadom i kvalitetu vode.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović juče se sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Abazović je istakao da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore (pored evropskih integracija i djelovanja u okviru NATO struktura).

On je kazao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Send this to a friend