Politika

Abazović: Ugovor sa SPC da se potpiše nakon izbora mitropolita, ne bojimo se novih izbora

Dritan Abazović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je u intervjuu za Danas da smatra da bi najbolje bilo da se ugovor Vlade Crne Gore i SPC potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer, kako je dodao, koliko se sjeća, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića.

“Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje. Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja. Takođe, lično smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića. Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, kazao je Abazović.

Za Crnu Goru je, kaže, od izuzetne važnosti da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

“Mi smo država koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, a tokom pandemije korona virusa regionalno tržište je dobilo na posebnom značaju. U tom smislu, ali i u brojnim važnim infrastrukturnim, saobraćajnim, bezbjednosnim i drugim projektima, ta regionalna saradnja ima poseban značaj za našu zemlju. Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire”, kazao je Abazović.

Odnosi dvije zemlje pogoršani su nakon protjerivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore. Na pitanje pod kojim uslovima je moguć njegov povratak na mjesto ambasadora, Abazović nije konkretno odgvorio.

“Mi sa Srbijom želimo okrenuti novi list političkih odnosa. Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način”, navodi Abazović.

Marović oličenje organizovanog kriminala

Još jedan kamen spoticanja je i izručenje Svetozara Marovića. Vlada je, kaže Abazović, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji godinama izbjegava pravdu.

“Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, ističe Abazović.

Organizovani kriminal i korupcija su, naglašava, decenijama unazad srasli sa sistemom u Crnoj Gori, zbog čega danas veliki broj ljudi – koji su bili umiješani u navedenim nezakonitim poslovima, sa pravom strahuje od procesuiranja i krivične odgovornosti.

“Ti ljudi, sa različitih pozicija moći, finansijski i logistički predano rade na destabilizaciji našeg društva, a sve u cilju izbjegavanja pravde. Međutim, mi smo odlučni u svojim namjerama, pa će ruka pravde zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore, kao i onih koji su godinama potkradali državni budžet i radili nauštrb nacionalnih interesa naše države. Bez takvog, odlučnog stava, kao i svih drugih reformskih procesa, politička promjena koju smo ostvarili neće i ne može imati svoj suštinski karakter”, navodi Abazović.

O prijetnjama

Podsjeća da je i njemu povećan broj članova obezbjeđenja zbog ozbiljnih prijetnji.

“Uprava policije profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa su preduzete sve mjere kako bi se eventualni rizici smanjili na minimum. Iako nisam navikao na takav ambijent, jer iznad svega cijenim sopstvenu slobodu kretanja i druženja sa ljudima, zbog funkcije koju obavljam dužan sam da se povinujem njihovim savjetima i da poštujem sve bezbjednosne procedure. Međutim, sve te prijetnje i objektivni rizici nas neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a za Crnu Goru mira, tolerancije i vladavine prava. Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu”, poručuje Abazović.

Na pitanje koliko istine ima u tome da su prijetnje krenule kada je navodno odbio sastanak sa kavačkim klanom koji mu je predložio Radoje Zvicer, ali i kada je krenup u ozbiljnu i otvorenu borbu protiv kriminala i korupcije, Abazović odgvara da su od pobjede na izborima 30. avgusta postali jedina meta svih koji su u sukobu sa zakonom Crne Gore.

“To je isključivo zbog toga što znaju da sa nama nema kompromisa i zato što vodimo principijelnu i nepokolebljivu politiku. Sa kriminalnim strukturama treba da „komunicira“ samo Tužilaštvo na nivou procesnih radnji koje treba da preduzme protiv njih”, navodi Abazović.

Glasaćemo za smjenu Leposavića

Skupština CG se 11. maja izjašnjava o predloženoj smjeni Vladimira Leposavića, ministra pravde. Kaže da će glasti za njegovu smjenu.

“Na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da se nađe i premijerov predlog za razrješenje ministra pravde. Mi smo kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za ovu vladu logično – najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade. Da li će druge partije vlasti ili opozicione partije podržati namjere premijera Zdravka Krivokapića, ostaje da se vidi”, ističe Abazović.

Odgvorio je i na pitanje da li je po njemu ministar pravde pogriješio izjavom o Srebrenici ili je premijer Krivokapić prenaglio u namjeri da ga smijeni.

“Bez obzira na izraženu heterogenost partija koje čine novu većinu, Crna Gora je u obavezi da poštuje sve međunarodne ugovore i obaveze, posebno u svjetlu integrativnih procesa i našeg skorog članstva u Evropskoj uniji (EU). Za mene je pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici – vrijednosno, a ne političko ili pravno pitanje. Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz DPS-a, koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit. Samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca užasnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina, naša država i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed. To nam je svima toliko potrebno kako bi gradili uspješnu budućnost”, kazao je Abazović.

Ne smatra da smjena Leposavića Vladu Crne Gore može da uvede u krizu, s obzirom da su pojedine partije vladajuće većine protiv smjene.

“Smatram da je Vlada stabilna i da treba svi zajedno da povećamo njenu učinkovitost u narednom periodu”, ističe Abazović.

Mi se ni najmanje ne bojimo novih izbora

Na pitanje koliko je realno da DF uskrati podršku, te da li bi onda izlaz bio u rekonstrukciji vlade ili bi uslijedili novi parlamentarni izbori, Abazović odgovara da svaka partija ima legitimno pravo da vodi politiku na način na koji želi.

“Mi se ni najmanje ne bojimo novih izbora, ali bi bilo krajnje neodgovorno i sebično razmišljati o njima, s obzirom na to sa kakvim problemima se država trenutno suočava. Dok god vlada traje i dok god ima podršku parlamentarne većine, a mislim da ta podrška nije upitna, ona će raditi u punom kapacitetu i na najbolji način odgovarati potrebama građana. Crna Gora se suočava sa previše problema da bi se bavili isključivo izborima i rejtinzima političkih stranaka. Ukoliko i u nastavku budemo radili dobro i savjesno, nemam dilemu da će građani/ke to prepoznati i nagraditi”, kazao je Abazović.

Prijedlogom za smjenu Leposavića Krivokapić je poprilično naljutio i Srbiju, a poprilično je ostale susjede naljutio i zakon o državljanstvu.

“Od mnogih tema se u Crnoj Gori smišljeno pravi bauk, a onda se gotovo svakodnevno dramatizuju na oba pola medijske scene. Mnogima odgovara stvaranje atmosfere haosa i apokalipse, oko svakog, pa i najprostijeg tehničkog pitanja, jer je primarni interes homogenizovanje biračkog tijela kroz radikalizovanje retorike. Mislim da takvo stanje nije održivo i da će vrlo brzo politički procesi krenuti ka svom raspletu”, ocijenio je Abazović.

Milan Knežević, lider jedne od stranaka vlasti, tvrdi da je premijer Zdravko Krivokapić optužio Abazovića i njega da ga ruše.

“I ranije sam kazao da nemamo baš vremena da se bavimo takvim stvarima, niti da od crnogorske političke scene stvaramo „špansku seriju“. Naša država se suočava sa ozbiljnim ekonomskim, zdravstvenim i drugim izazovima koji ne smiju biti na čekanju. Takvi državni poslovi su naš apsolutni prioritet”, kaže Abazović.

Smatra da mnogima u Crnoj Gori ne odgovara prekidanje dosadašnje korupcionaške prakse, kao ni snažna borba protiv organizovanog kriminala koju vode.

“Ukoliko neko želi da promijeni ovu vladu, ima na raspolaganju sve ustavne mehanizme u crnogorskom parlamentu. Do tada, zaista ne bih komentarisao svakodnevne izlete brojnih političkih i medijskih aktera, kao i plaćenih analitičara. Dok god smo tu, svoj posao ćemo raditi maksimalno posvećeno, pošteno i odgovorno. I neće biti nedodirljivih”, poručuje Abazović.

Bivša vlast ugovorila plaćanje najskupljeg kilometra auto-puta u svijetu

U beogradskim medijima pojavila se informacija da će zbog duga Pekingu Crna Gora morati Kinezima da ustupi zemljište, a da ste vi tražili finansijsku pomoć u Briselu koju niste dobili. Šta je od toga istina?

Ponosan sam na posao koji smo odradili u Briselu.

“Pažnja evropskih institucija za ekonomsko stanje u Crnoj Gori nikad nije bila na nivou kao sada. Mi nijesmo tražili otplatu naših dugova, nego da nam pomognu u finansiranju budućih infrastrukturnih projekata. Nemam dilemu da će Crna Gora uspješno servisirati sve pristigle obaveze, ali cijenim podršku zapadnih partnera, koji svojim djelovanjem aktivno pomažu našoj državi na tom putu”, navodi Abazović.

Takođe je, kaže, zahvalan i kineskim partnerima, koji godinama investiraju u Crnu Goru i sa kojima imaju odličnu saradnju.

“Ali ne smijemo dozvoliti da naša država padne pod dominantan uticaj bilo koje druge države. Kada je riječ o kineskom kreditu, krivicu snose isključivo zvaničnici bivše vlade koji su pristali na uslove da sada plaćamo jedan od najskupljih kilometara auto-puta u svijetu. Da budem krajnje jasan, ako na nekoga treba da se ljutimo, onda su to bivši funkcioneri Vlade Crne Gore, a nikako kineski partneri koji su legitimno dali ponudu za auto-put koja je kasnije prihvaćena”, ističe Abazović.

Odgovoran i državnički pristup je, kaže Abazović, da iznalaze rješenja i da imaju disperziju vezano za ekonomsku aktivu koja se dešava i koja će se ubuduće dešavati u Crnoj Gori.

“S tim u vezi, očekujem da institucije EU konkretnim djelovanjem osnaže partnerstvo sa Crnom Gorom kada je u pitanju izgradnja velikih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori. Na taj način želimo odgovornom i državničkom politikom zaštiti nacionalne interese Crne Gore”, navodi Abazović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Ovaj mora da jede buniku, polako detlicu.

Sloboda
Gost
Sloboda

Decembar 2021:
10. 000 policajaca čuva baju bezbjednjaka
70% CG nezaposleno
10% umrlo čekajući ekonomske i antikovid mjere

Pero
Gost
Pero

Kako se zove to kad Vlada jedne zemlje ustupa dio teritorije drugoj državi?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

SPC registrovati u CRPS kao Dio stranog društva, i to je to.

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Koju su mu dali vakcinu znali, ko?

Marin
Gost
Marin

Zadnji ti je voz da se ohrabriš i opametiš i ponovno miješaš karte na izborima.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

E o čemu priča ova vlada šibicar i o SPC se śekira a narod što ostaje bez posla nisu izglasali budzet zatvorili MA prodadoše sve i uzeše na vrh ti dana vladanja kredit od skoro Miliajardu eura za to ih nije mnogo briga….

No1
Gost
No1

Mičite ovoga Popa sto se razumije u nuklearnu fiziku.

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Ova vlada ima samo jedan program TO su crkve ugovori ??? Kako RADITE dovescete crnu goru do propasti bice siromasnija nego afrika ? Eksperti apostoli koji pomjeraju planine ?

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Abazovicu sta je sa EKONOMIJOM bitniji taj ugovor sto narod crne gore prezivljava kraj sa krajem ? Sledeci izbori abazovic gubite 100% ?

Jakov
Gost
Jakov

Ti se druze nista ne pitas,željan pažnje…..

Daka
Gost
Daka

Dritane pusti se Marovića, takvih imaš destine u Crnoj Gori ako već hoćeš nešto da radiš.

roki
Gost
roki

A sve je transparentno, jel Dritane?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Molite boga da izbori budu što kasnije to će biti vaš pilitički kraj.

Lavica
Gost
Lavica

O Bože dragi šta se desilo ovom čovjeku, može li mi netko reći??

Amnezija
Gost
Amnezija

Hahahahaha zelja mu je bila da umre pa da izaberu novog mitropolita pa da se potpise ugovor? Jel to rekao ovaj poznavalac vjerskih pitanja?

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

NAZALOST i VELIKA stéta ko je potpresednik vlade ? Njemu je samo u glavi ugovor sa crkvama ???

nikola1
Gost
nikola1

Da li je moguce da je ovaj gospodin pored vojske,policije,UDB-e ,ekonomije,spoljne i unutrasnje politike nadlezan i kompetetatn i za pitanje crkve

Send this to a friend